Schaakrubrieken 27 maart 2010

INTRO

Dit is alweer de laatste aflevering van de maand Maart en daarmee ook de laatste van het eerste kwartaal 2010. Onze site mag zich verheugen in een toenemend aantal bezoekers en hits. Sinds de start op 10 januari 2010 zijn er al meer dan 500 items geplaatst. De site is hard op weg naar de nummer 1 positie in Nederland en België.

1. Overleden

De afgelopen week ontvielen ons twee schakers en componisten van eindspelstudies. Eerst Istvan Bilek en daarna Vasily Smyslov. Aan het overlijden van Smyslov hebben we een ‘In memoriam’ gewijd. Klik hier. Ook nemen we de e-column van Hans Ree van 30 maart mee die gewijd is aan Smyslov.

Hans Ree schreef ook een e-column over Istvan Bilek. Voor deze e-columns zie hieronder.

2. Reformatorisch Dagblad, Henk Prins

Op het Alblasserdamtoernooi van zaterdag 20 maart heeft internationaal meester Prins twee schaakproblemen gepresenteerd, een voor senioren en een voor junioren. Deze schaakproblemen volgen hieronder.

Henk Prins, tweezet, senioren

Henk Prins. Tweezet, junioren

Klik hier voor de oplossingen.

3. Advertentie in de Volkskrant

Bij wijze van proef heeft Schaaksite.nl een advertentie geplaatst op de website van de Volkskrant bij het artikel over het overlijden van Smyslov. Klik hier.

4. Nederlands Dagblad, Bab Wilders

De oplossing van het probleem van de week kunnen ook door onze bezoekers ingestuurd worden naar:

Drs. B.H. Wilders

Koning Nobelpad 24, 3813 KK Amersfoort

E-Mail:

Zij doen dan mee aan de jaarlijkse laddercompetitie. Bij ieder probleem is vermeld welke de uiterste inleverdatum is. Prijzen: boeken of boekenbonnen.

5. Jan Smeets in de Volkskrant

In het reiskatern van de Volkskrant van 27 maart 2010 worden aan Jan Smeets een aantal vragen gesteld. Twee citaten :

Hoe is de sfeer op het toernooi? (Ambertoernooi te Nice)

Vrij ontspannen. Dat komt doordat het allemaal snelle partijtjes zijn die niet meetellen voor de ranking. Normaal gesproken hebben alle deelnemers aan een toernooi hun coaches bij zich. Nu hebben ze hun vrouw of vriendin meegenomen. Mijn vriendin is hier gisteren aangekomen.

Zit je vaak in het buitenland voor een schaaktoernooi?

Ja, al sinds mijn 10de. Meestal binnen Europa. Het volgende toernooi is in april in Sofia, de match om het wereldkampioenschap tussen twee spelers. Dan word ik secondant van de nummer twee van de wereld, Topalov.

Hans Ree

In zijn rubriek ‘Computers van vroeger’ besteedt hij o.m. aandacht aan Kasparov en het Ambertoernooi en aan Kasparov als blindschaker. Vervolgens een citaat:

‘In het Ambertoernooi van dit jaar in Nice deden Magnus Carlsen en Vasili Ivantsjoek haasje over. Om en om stonden ze op de eerste plaats. Voor de laatste ronde van afgelopen donderdg stond Carlsen een half punt voor op Ivantsjoek. Donderdag werd het tussen Carlsen en Alexander Grisjtjoek 1-1 en Ivantsjoek won met 1,5-0,5 van Gelfand, zodat hij en Carlsen bovenaan eindigden. Mooi dat Carlsen zich na een nederlaag tegen Ivantsjoek in de eerste ronde zo kranig vermande. Nog mooier dat Ivantsjoek, de winnaar van het eerste Ambertoernooi in 1992, nu weer toernooiwinnaar werd.’

Vervolgens behandelt hij partij Levon Aronian – Vladimir Kramnik, Amber rapid Nice.

De schaakopgave is een fragment uit de partij Erasmus Gerigk – Ralf Appel, Bundesliga 2010. Zie hieronder.

Zwart begint en wint

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Wegen Carlsen en Kasparov scheiden zich’ gaat o.m. over de samenwerking tussen Carlsen en Kasparov. Vervolgens behandelt hij de partij Carlsen – Kramnik.

Voor het lezen van de volledige rubriek en het naspelen van de partij klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘Partij van het jaar’ gaat geheel over de partij Voegar Gasjimov – Alexander Grisjoek en hij volgt de analyses van de winnaar in het onvolprezen schaakmagazine New in Chess 2, 2010.

Zijn inleiding luidt als volgt:

‘We kunnen genieten van de winst die komt door een superieure voorbereiding, of door foutloos spel, of door een vernietigende aanval of een zwaar eindspel en zelfs van een winst die door een kolossale blunder zomaar uit het niets komt. Maar de mooiste overwinningen zijn toch de gevechten waarin beide spelers als gladiatoren bij het ochtendgloren beginnen tot de dood erop volgt; elkaar van meet af aan overtroeven in winstwil.’

Vervolgens analyseert hij uitgebreid bovengenoemde partij.

Bab Wilders

Zijn rubriek begint met een driezet van W. Svejda en met de oplossing van een probleem. Daarna bespreekt hij het boek van Ivan Sokolov ‘ The Ruy Lopez Revisited. Hij behandelt vervolgens de partij Bacrot – Nisipeanu.

Voor de volledige rubriek en het naspelen van bovengenoemde partij klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

‘Het individuele Europees kampioenschap werd van 6 tot 18 maart gehouden in het Kroatische Rijeka. Aan het kampioenschap deden 566 spelers mee. Vervolgens besteedt hij aandacht aan de kampioenen en vervolgt hij met een partij van de Europees kampioen heren, Nepomniachtchi. De eindstelling was:

Nepomniachchi – MelKumyan, EK 2010 Rijeka

Stand na35. Tf1, 1-0

‘Tegen 36 Txf6 en 37 Dg8 mat is geen kruid meer gewassen.’

Tot slot meldt hij nog resultaten van enkele Nederlandse deelnemers.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5130 voor beginners.

Wit aan zet heeft problemen, of niet?

Max Pam

In zijn rubriek ‘ Hoe versla je de echte kampioenen’ besteedt hij aandacht aan verliezers. Enkele citaten:

‘Ongetwijfeld zal hij over enige tijd wereldkampioen worden: Magnus Carlsen, negentien jaar oud. En ongetwijfeld zal er dan ook een boek verschijnen met de titel: How to beat Carlsen – hoe Carlsen te verslaan. Over Fischer,Karpov en Kasparov bestaan al zulke boeken.’

‘Het is duidelijk dat ik mij in goed gezelschap bevind als ik de vorige week begonnen serie Nederlagen van Carlsen nog even voortzet. De verliespartijen komen uit het Ambertoernooi in Monaco, waar zowel rapid- als snelschaakcompetitie werd gehouden. In de eerste ronde kreeg Carlsen al direct twee maal klop van Ivantsjoek en daarna verloor hij ook nog partijen van Kramnik en Gashimov, om vervolgens in de blinde slotronde een vreselijke bok te schieten. In een mooie stelling gaf Carlsen een volle dame weg,..’

Hij behandelt vervolgens twee verliespartijen van Carlsen, een tegen Kramnik (blind) en een tegen Gashimov (blind). En tot slot behandelt hij de verliespartij van Kramnik tegen Smeets (blind.)

E-columns op internet

Hans Ree , 23 maart 2010

Zijn e-column ‘Nederland helpt Emsdetten’ begint met :

'Na het Europees kampioenschap in Rijeka gingen een aantal deelnemers niet naar huis, maar naar de Duitse stad Emsdetten, waar het afgelopen weekeinde twee ronden van de Duitse Bundesliga werden gespeeld.

Onder hen was Anish Giri, die voor de club SK Turm Emsdetten speelt.'

Voor de volledige e-column’, de bespreking van de partij Anish Giri – Etienne Bacro en het naspelen van deze partij klik hier.

Hans Ree , 26 maart 2010

Zijn e-column ‘Istvan Bilek (1932 -2010)’ begint met:

'Afgelopen maandag overleed de Hongaarse grootmeester Istvan Bilek, 77 jaar oud. Volgens de Amerikaanse statisticus Jeff Sonas was hij in zijn beste tijd, in 1967, nummer 36 van de wereld.

Sonas gebruikt een iets ander ratingsysteem dan dat van de FIDE en verder moet je bedenken dat de vijver van internationale schakers toen veel dunner bevolkt was dan nu, maar toch, 36ste van de wereld is respectabel.'

Voor de volledige e-column, de bespreking van de partij Istvan Bilek – Viktor Korchnoi en het naspelen van deze partij klik hier.

Hans Ree ,30 maart 2010

Zijn e-column ‘Twee boeken van Smyslov’ begint met:

'Een van de kloekste werken in mijn schaakboekenkasten en een van de allerkleinste boekjes zijn beide van Vasili Smyslov, die zaterdagochtend in Moskou overleed, 89 jaar oud.

Ze behoren tot mijn lievelingsboeken en het kleintje neem ik vaak mee op reis.'

Voor de volledige e-column en een bespreking van een eindspelstudie van Smyslov uit 1936 klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.