In Memoriam Vasily Smyslov

Zaterdag 27 maart is schaakgrootmeester Vasily Smyslov op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was slechts één jaar wereldkampioen (1957-1958), maar in de jaren vijftig van de vorige eeuw was hij lange tijd onbetwist de sterkste speler van de wereld. Smyslov bleef tot op hoge leeftijd een wereldtopper. In 1984 werd hij pas in de finale van het kwalificatietoernooi voor een directe match om het wereldkampioenschap uitgeschakeld door Gary Kasparov. Wie zijn partijen naspeelt, krijgt de indruk dat schaken doodeenvoudig is. De stukken gaan als vanzelf naar de goede velden. Smyslov streefde naar volkomen harmonie in de stelling en er werd van hem gezegd dat hij aan het bord weinig rekende, maar vooral op intuïtie speelde.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.