Anish Giri in OHM TV Magazine

Op paaszondag, 4 april, was er een item in OHM TV Magazine over Anish Giri met de titel :

‘HINDOESTAANS SCHAAKTALENT’

Anish Giri is de jongste grootmeester van de wereld. Hij speelt competities op het hoogste niveau. Hij heeft een Russische moeder en een Nepalese vader. Op zijn vierde leerde hij schaken van zijn moeder. Nadat hij al gauw van zijn moeder won ging hij naar de schaakschool om zich verder te ontplooien. Vorig jaar september verraste hij de schaakwereld door de jongste Nederlands kampioen te worden. Volgens Jeroen van de Berg, directeur van het Corus Chess Tournament, heeft Anish het in zich om tot de toptien van de wereld te gaan behoren.

Corus Chess Tournament 2010, foto:tk

Jeroen van den Berg:

‘Bij Anish lijkt het wel of alles op de een of andere manier vanzelf gaat bij het schaken, maar dat is natuurlijk niet zo. Hij moet er hard voor werken. Hij is het type speler dat elke maand weer een flinke stap voorwaarts gaat. Hij is jong, 15 jaar, en op die leeftijd is het wel logisch als je talent hebt voor het schaakspel dat je hard vooruit gaat. Maar hij gaat wel bijzonder hard vooruit.’

Op de vraag of hij zichzelf bijzonder vindt antwoord Anish :

‘Ja, ik ben wel bijzonder. Het is niet erg normaal, zeg maar, als je als kind veel schaakt. Maar ik vind het gewoon erg leuk.’

Hij vertelt verder dat hij in 3 VWO zit en tweetalig onderwijs volgt en het soms wel moeilijk vindt om schaken met studeren te combineren. Maar hij krijgt veel ondersteuning van zijn school. Soms mag hij taken missen door het schaken maar in overleg met zijn mentor mag hij die taken dan later inhalen.

Jeroen van den Berg:

‘Anish is wel een exceptioneel groot talent. Hij neemt razend snel in zich op wat hij ziet en onthoudt dit ook om er later gebruik van te maken. Hij slaat dit op op zijn ‘harde schijf’ om het de komende jaren te kunnen gebruiken. Je ziet het bijvoorbeeld als hij zwart heeft tegen sterke tegenstanders en dan remise weet te houden of soms te winnen. Dat is duidelijk een kwaliteit die hij heeft. Heel veel andere spelers hebben die kwaliteit niet.’

Jeroen van den Berg, Directeur Corus Chess Tournament. foto: Ab Scheel

Anish Giri :

‘Vorig jaar deed ik met aan het Nederlands kampioenschap schaken. Het was niet het sterkste toernooi omdat een aantal mensen niet meedeed. Maar toch was ik heel sterk en daar ben ik blij mee. ‘

Vader van Anish Giri:

‘Anish was vroeg met veel dingen zoals het oplossen van puzzels. We hoeven hem niet aan te moedigen met schaken want hij speelt veel te graag.’

Met zijn opmerking ‘Life is more than playing chess’ relativeert hij de prestaties van zijn zoon daar zij ook aan andere zaken dan schaken aandacht besteden.

Jeroen van den Berg tot slot:

Er is een parallel te trekken tussen Magnus Carlsen en Anish Giri. Magnus is 19 jaar en de nummer 1 van de wereld en hij heeft misschien meer talent. Anish is 15 jaar en heeft dezelfde progressie als Magnus op die leeftijd. Ik weet niet waar het eindigt. Ik denk wel dat Anish over enige tijd de top 10 van de wereld kan bereiken.

Uitzending gemist?

Onze bezoekers die deze uitzending hebben gemist kunnen deze alsnog‘hier’bekijken.

Rotterdamse Ondernemersprijs

In dezelfde uitzending was er een item over de Rotterdamse Ondernemersprijs. Een van de drie genomineerden was Santi Gobinda met zijn bedrijf MDG-Techniek. Klik hier voor de bedrijfsvideo.

Santi was 36 jaar geleden uit Suriname naar Nederland gekomen. Hij heeft zich van de laagste trede op de werkvloer opgewerkt tot eigenaar van een mooi bedrijf, MDG-techniek. Zeven jaar geleden besloot hij met zijn vrouw voor zich zelf te beginnen. Zijn vrouw zorgde volledig voor het thuisfront en nam ook de administratie van het bedrijf voor haar rekening. Santi kon hierdoor alle aandacht besteden aan hun bedrijf. Samen hebben zij dit mooie bedrijf gerealiseerd.

Burgemeester Aboutaleb:

‘Rotterdam is een ‘diverse’ stad met 170 verschillende nationaliteiten. Een ‘gekleurde’ stad dus. Ik ben blij dat prestaties ook ‘gekleurd ‘kunnen zijn. Te vaak hebben we het alleen over de problemen die met diversiteit samengaan en soms hebben we te weinig oog voor de prestaties van de nieuwe Nederlanders. Goed dat zo’n prijs er is en het belang onderstreept van ‘diversiteit ‘in ondernemersland.’

Schaken op de Shri Saraswatie school (de Hindoe basisschool in Rotterdam)

In Delfshaven loopt al twee jaar een project, met steun van portefeuillehouder Fred Burggraaf van de Deelgemeente, om kinderen op de basisscholen schaakles te geven. Soms is de schaakles opgenomen in het dagarrangement van de school maar veelal is het een naschoolse activiteit en bij uitzondering een activiteit in de middagpauze. Honderden kinderen doen aan de schaaklessen mee. Het is een uitdaging om middels schaaklessen en schaakspelen een bescheiden bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van de kinderen van onze nieuwe Nederlanders. Daarnaast is schaken een koninklijk spel en een meesterlijke sport.

Een van de scholen in Delfshaven waar al jarenlang schaak- en damles wordt gegeven is de Shri Saraswatie school. Dit is een basisschool op hindoeïstische grondslag. Op deze school zitten ca. 250 leerlingen waarvan ongeveer de helft uit Delfshaven komt en de andere helft uit overig Rotterdam en omstreken. Klik hier

Leerlingen van deze school hebben al goede resultaten bereikt op toernooien en de jaarlijkse Ahoy-Final.Klik hier

Deze uitzending van OHM draagt bij aan het motiveren van onze Rotterdamse basisschoolleerlingen. Anish Giri is een belangrijk voorbeeld (rolmodel) voor de kinderen van onze nieuwe Nederlanders die schaakles krijgen en ook graag zelf willen schaken. En als ze hun beste doen op school is Santi Gobinda een mooi voorbeeld dat door hard werken er goede mogelijkheden zijn in Rotterdam voor verdere ontplooiing.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.