Schrijvers Rotterdam 1 sluit seizoen af met nederlaag.

In de gezamenlijke ronde in het stadhuis van Hilversum stond de laatste wedstrijd tegen ESGOO op het programma. Graag wilden we de 3 jarige sponsorperiode van de heer Schrijvers afsluiten met een overwinning. Daarmee zou de 4e plaats zeker zijn.

De voortekenen waren ons niet goed gezind. Die dag bruiste Hilversum van de activiteit. De rugbyers werden nationaal kampioen, er was een stadsmarathon die het centrum onbereikbaar maakte, welke nog werd verergerd door de diverse afsluitingen wegens wegwerkzaamheden. Bovendien startte de teamleider met een 10 km lange file voor Utrecht. Toch was met uitzondering van Jan Willem v d Griendt, die nota bene het dichts bij woont, iedereen op tijd aanwezig.

Op papier hadden we een klein ratingoverwicht, dus moest de vierde plaats haalbaar zijn. Vanaf het begin liep de strijd echter niet lekker. Diverse borden stonden wat minder en echte plussen vielen er niet te noteren. Aan vier borden werd Frans gespeeld. Dit pakte slecht uit voor de zwartspelers, slechts een halve punt werd door hen gescoord.

Reinderman aan 1 kreeg een Grunfeld opbouw te bestrijden. Zwart offerde eerst één pion en vervolgens nog één voor initiatief. Dimitri wist er wel raad mee, maar kon een remise afwikkeling niet vermijden.

Aan 2 ging de strijd lang gelijk op. Tegen de eerste tijdcontrole kreeg Maarten Solleveld steeds meer grip op de stelling en ging voor de winst. Helaas zat dat er net niet in.

Frans Cuypers aan drie kwam in een voorbereide Siciliaan terecht. Zwart stelde de stukken actief op en liet wit de pionnen naar voren stormen op de koningsvleugel. Toen dit doodliep kon zwart de gaten in de stelling benutten, drong binnen en won materiaal, waarna Frans het voor gezien hield. Helaas was de notatie niet leesbaar, dus deze partij moet U missen.

Zhao Peng aan 4 speelde Frans, ruilde de zwarte loper en kreeg vervolgens een vervelend paard op d6 die het bord beheerste. De druk werd door wit opgevoerd en de koningsstelling vakkundig gesloopt. In een hopeloze stand beging ze een onnauwkeurigheid en kon opgeven.

Jeroen Bosch speelde een eigen SOS-je en bracht de tegenstander aardig in verlegenheid. Met kleine zetjes kreeg hij voordeel, wat hij de hele partij vasthield. Gelet op het verloop aan de andere borden wees hij een remise aanbod af. Na de tijdcontrole bleef er een kansrijke stelling op het bord, die in winst had moeten eindigen. Helaas zag Jeroen het niet en berustte hij in remise door zetherhaling.

Over de partij aan 6 van Rini Kuyf kunnen we kort zijn. Remise in een afruilvariant van het Frans. De enige die in het Frans een halfje scoorde overigens.

Martin Martens had zich uitgebreid voorbereid op de tegenstanders. Van iedere mogelijke opponent had hij opgeschreven wat te spelen. Voor de één e4, voor de ander d4. Dat was het dan. Frank Kroeze is theoretisch sterk, dus wilde Martin zo snel mogelijk uit de theorie. Na d4, d5 volgde Pc3 en was zwart uit zijn openingsboek. In een interessante partij kreeg Martin hem in een wurggreep en wist deze keurig te verzilveren.

Roi Miedema speelde de opening wat ongelukkig, waarna hij de hele partij achter de feiten aanliep. Hij stond beroerd, verloor een pion waarna overleven nauwelijks mogelijk leek. De Houdini act lukte uiteindelijk, met medewerking van wit, nog net. Een leerzaam eindspel om te leren hoe te overleven.

Pascal Vandervoort pakte het Frans op geheel eigen wijze aan. Hij offerde een pion, wat geweigerd werd, waarna de druk werd opgevoerd. Ergens heeft zwart nog een klein kansje gekregen. Hij zag het niet en kreeg geen tweede meer. Met zo’n partij op zak moet het voor Pascal een goede thuisreis betekend hebben.

Het 10e bord was tevens het laatste klaar. Helaas voor ons hield de nederlaag hier in dat ook de wedstrijd werd verloren. Het Frans van Jan Willen v d Griendt liep voortreffelijk. Na de opening kon hij met een gerust hart de rest tegemoet zien. Bij schaken blijft dat echter gevaarlijk. Vanaf zet 30 had Jan Willem nog luttele seconden op de klok om de 40 te halen. Die haalde hij wel, echter onderweg was het één en ander gesneuveld, waaronder enige pionnen. Zo was een betere stelling plots een moeilijk te keepen partij geworden. Hij verdedigde zich creatief, offerde nog een kwaliteit, maar verloor uiteindelijk op tempo na dame promotie van beiden.

Helaas Kees (Schrijvers) kunnen we niet trakteren op de overwinning. Bedankt voor de drie jaar sponsoring namens het bestuur en alle schaakliefhebbers.

De invaller teamleider Arthur Rongen. (Ton sterkte met je herstel namens alle spelersen een goede vakantie.)1 M Feygin D Reinderman ½ ½

2 R Fridman M Solleveld ½ ½

3 O Lemmers F Cuypers 1 0

4 T Fiebig Z Peng 1 0

5 C Richter J Bosch ½ ½

6 P Bierenbroodspot R Kuyf ½ ½

7 F Kroeze M Martens 0 1

8 J de Jager R Miedema ½ ½

9 J Vogel P Vandervoort 0 1

10 S Hoolt J W van der Griendt 1 0ESGOO Schrijvers R.dam 5 ½ 4 ½

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.