Naar een Europees Snelschaakkampioenschap in Nederland?

Afgelopen zaterdag, 24 april, is het twaalfde Open Snelschaak Kampioenschap van Nederland gehouden na een onderbreking van enkele jaren. Het werd gehouden in het prachtige Leerpark Da Vinci College in Dordrecht.

Aftredend wethouder van Dordrecht, Jan Lagendijk, zei in zijn openingspeech dat dit zijn laatste officiële handeling als wethouder zou zijn. Zijn speech, op verzoek in het Engels gehouden, luidde vrij vertaald als volgt:

Schaakspelers, meesters en grootmeesters van over de wereld:

– Jullie moeten partijen spelen binnen 5 persoonlijke minuten

– Maak je geen zorgen, mij is verteld dat ik ook maar 5 minuten heb en deze speech dus kort moet houden

Dus …

– welkom in Dordrecht

– welkom op ons Leerpark, ons locale ‘braintrain-centrum’. Jonge talenten worden hier in deze inspirerende omgeving opgeleid.

Daarom is het bijzonder om te zien dar er zoveel (internationaal) schaaktalent aanwezig is op het Leerpark vandaag.

Zoveel schaaktalent in Dordrecht is een ding, maar als wethouder van Sport ben ik trots dat zo’n internationaal schaakgebeuren in Dordrecht plaatsvindt.

Binnen enkele minuten wordt deze ruimte gevuld met het specifieke geluid van :

– schaakstukken die worden verplaatst

– tikkende klokken

– en handen die op de klok slaan

Als speler moet je je concentreren op de partij maar voor het publiek is het geweldig te luisteren naar:

– een schaaksymfonie van concentratie, nervositeit, hoop, intimidatie, wanhoop en triomf.

Ik hoop dat jullie na dit kampioenschap tijd hebben om in onze stad eens rond te kijken . Ga eens naar het mooie oude centrum. Natuurlijke ben in een locale chauvinist maar ons centrum is werkelijk prachtig speciaal met mooie weercondities als vandaag.

Maar voor de komende uren :

– focus op je op het schaakbord

– zet de pionnen en stukken in gang

– succes voor u allen!

En onthoud steeds : jullie moeten je haasten!

Daarna was het woord aan de directeur van het Leerpark Da Vinci College.

Na zijn welkomstwoord vertelde hij dat in het ‘Leerpark’ jaarlijks tussen de 7000 en 8000 studenten hun opleiding volgen in deze moderne leeromgeving. Hij heette alle 182 schakers uit binnen-en buitenland van harte welkom bij de “Leerpark Dordrecht snelschaakmarathon”. We zijn er trots op dat een zo hoog aangeschreven kampioenschap verbonden is met Leerpark Dordrecht. Een plek waar alles spraakmakend en toonaangevend bij elkaar komt. Wonen, werken, leren en voor nu dus ook schaken. Vanaf deze plaats willen wij de Stichting tot bevordering van de Schaaksport in Dordrecht complimenteren. Na 5 jaar verstoken te zijn geweest van dit kampioenschap is het hen weer gelukt dit fantastische evenement te laten plaatsvinden.

(Breng eens een bezoekje aan de website van het Leerpark Da Vinci en lees bijvoorbeeld het beleidsplan 2009- 2012 eens. Dit geeft een goed inzicht van wat men met het Leerpark beoogt.)

Daarna gaf Adri Timmermans , toernooidirecteur, het startschot voor het twaalfde Open snelschaakkampioenschap van Nederland.

Aan het toernooi deden 182 deelnemers mee, uit 17 landen, met ca. 50 titelhouders, met een gemiddelde rating van bijna 2100.Er waren 17 dubbelronden met een speeltijd van 5 minuten per persoon per partij.

Grootmeester Viktor Erdos uit Hongarije , 22 jaar oud, nestelde zich al vrij snel aan kop en gaf deze positie niet meer uit handen. Een welverdiende maar ook onverwachte overwinning! Op twee punten werd hij gevolgd door Van Wely en Iturrizaga (Venezuela). Tiviakov kon zijn titel (2006) niet prolongeren. Voor Giri was dit de eerste kennismaking met het snelschaakkampioenschap en bleef goed overeind met een negende plaats.

De Kampioen 2010 Viktor Erdos, foto: Fred Lucas

Door een uitstekende organisatie verliep het kampioenschap vlekkeloos. Naast de geavanceerde IT- hulpmiddelen waren er veel vrijwilligers beschikbaar om het kampioenschap gladjes te laten verlopen.

Binnen de kortste keren waren de uitslagen verwerkt en konden de standen op de vele grote schermen en computerschermen worden getoond . Direct gevolgd door de nieuwe indelingen en de plaatsen waar de 182 spelers de nieuwe ronde moesten spelen. Iedere ronde (17x) kon hierdoor op tijd beginnen. De arbiters hadden gelukkig weinig te doen want er waren nauwelijks problemen.

De partijen op bord 1 konden op een groot scherm worden getoond. Hiervoor was veel belangstelling op de publieke tribune.

De catering was prima verzorgd en ook hier liep alles op rolletjes. Iedereen had op tijd zijn ‘natje en zijn droogje’.

Kortom, de organisatie van zo’n groot evenement is een ‘meesterstuk’ op zich. Complimenten voor Adri Timmermans en zijn team zijn dan meer dan verdiend. En natuurlijk ook dank aan de sponsors die dit evenement weer mogelijk maakten. Voor details verwijzen we naar de brochureop de website met alle vrijwilligers, sponsors etc.

Fred Lucas, de hoffotograaf van Corus, tekende weer voor prachtige foto’s. Ook Ab Scheel en Tom van Bokhoven gaven acte de présence.

Naar een Europees Snelschaakkampioenschap in Nederland?

Bijzonder dat voor dit kampioenschap deelnemers uit 17 landen vertegenwoordigd waren. En dit doet de vraag rijzen of naast een Open Nederlands Kampioenschap op termijn een Open Snelschaakkampioenschap van Europa te organiseren valt in Nederland. Nederland is kennisland en in samenwerking met universiteiten ,hogescholen en bedrijfsleven zou de organisatie van zo’n topevenement mogelijk moeten zijn.

Schaken wordt van oudsher in het onderwijs en in het bedrijfsleven gebruikt als metafoor. Het appelleert o.m. aan intelligentie, concentratie, analytisch vermogen en het maken van plannen.

Technologisch zijn er ook nog verbeteringen wenselijk . Het gaat dan met name om het tonen van snelschaakpartijen op het grote scherm (en op internet). De huidige techniek schiet nog te kort om het tempo van de spelers in de slotfase van een partij bij te kunnen houden. De handen en stukken vliegen over het bord, en passant stukken omgooiend. Dit is vaak spectaculair. Als dit technisch beter opgelost kan worden en gecombineerd met HD web-TV waarbij de spelers in beeld komen dan kunnen sensationele taferelen worden getoond die wereldwijd veel kijkers kunnen trekken.

Internet zou ook een rol kunnen spelen in de eventueel te houden Europese voorronden.

Een Europees kampioenschap snelschaken (zowel individueel als landen) voor senioren en junioren zou in één weekend afgewerkt kunnen worden. Misschien wordt deze droom nog eens werkelijkheid!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.