Anne over het NK jeugd

Bijna was het me gelukt! Maar aangezien ik mijn toernooi nog steeds prima geslaagd vind even een kort verslagje met een analyse.

Voor de eerste ronde had ik aan de organisatie doorgegeven dat ik in ieder geval niet bij de opening kon zijn door verplichtingen op school. Dat ik uiteindelijk om 5 voor 3 binnen kwam lopen had ik niet verwacht, maar het was nog precies op tijd. 🙂 De indeling was al een tijdje bekend: ik mocht met zwart tegen Henk Jan Evengroen. De variant die we vorig NK op het bord hadden gekregen beviel me wel en ik besloot dan ook die nog een keer te spelen. Na enige tijd gedacht te hebben ontweek Henk Jan een interessant offer en wist ik uiteindelijk een fijne stelling op te bouwen. Vervolgens liet ik hem nog bijna ontsnappen, maar uiteindelijk werden mijn stukken heel actief en de tweede rij werd hem fataal.

Prima begin en door naar ronde 2! Deze keer met wit tegen de gevaarlijke Nicky Law die in de eerste ronde van Robin wist te winnen. Het werd een rustige Berlijnse muur met lange tijd een heel klein plusje. Uiteindelijk mocht ik een pionnetje meesnoepen, vervolgens nog eentje en toen liepen de verbonden vrijpionnen toch wel erg hard. Een prima partij. 🙂

Met 2 uit 2 kreeg ik in de derde ronde een interessante tegenstander: Lars Ootes. Hij speelde het goed en kreeg een fijne stelling met een voor mij een irritante pion op d6. Toen ik net dacht dat die er eindelijk af ging, kwam hij met een sterke zet en was het eigenlijk meteen verloren. Mijn eerste nul te pakken, maar tegen de kampioen van Nederland kan dat gebeuren.

In de vierde ronde mocht ik het opnemen tegen Yorich ten Hagen. Er kwam een andere opening op het bord dan ik had verwacht, maar ik dacht uiteindelijk een plusje bereikt te hebben in een stelling met ongelijke lopers. Later bleek het toch niet zo makkelijk, de zwarte stukken werden wat actiever dan ik had verwacht. Toch was de stelling nog prima speelbaar geweest als ik niet een offer en daarmee mijn tweede nederlaag had toegelaten.

Ronde 5 en het was weer tijd voor een punt! Met zwart wist ik Gert Jan Rauw in de opening te verrassen en kreeg ik meteen een prima stelling. Een verdwaald paard op d6 leverde uiteindelijk een punt en een score van 3 uit 5 op.

Dan nog ronde 6 voordat ik mocht gaan genieten van een rustdag. Met zwart verloor ik al snel een pion tegen Koen Lambrechts. Gelukkig bleek mijn techniek me niet helemaal in de steek te laten en kon ik het ongelijke lopereindspel uiteindelijk nog redelijk soepel remise maken.

In plaats van naar het zeer goede logeeradres in Wijk aan Zee te gaan, ging ik deze keer op weg naar huis. Zo ging ik donderdag weer helemaal opgeladen terug naar Haarlem.

Prima voorbereid tegen de Sveshnikov ging ik voor de zevende ronde achter de witte stukken zitten om tegenover Stefan Kuipers plaats te kunnen nemen. Op de website van Chesscool is een persconferentie over deze partij te vinden. Een interessante partij die een belangrijk punt heeft opgeleverd.

In ronde 8 mocht ik tegen de koploper op dat moment: David Klein. Hieronder is een analyse van mijn partij te vinden:

Anne – David Klein

1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Pc3 Dd6 4.d4 Pf6 5.Pf3 g6 6.g3 Is een prima zet. Een meer directe zet is: [6.Pb5 Db6 7.Lf4 Pa6 8.a4 Lg7 9.a5 Dc6 10.Le2 Lg4 11.Pc3 0–0 12.0–0 Pd5 13.Pxd5 Dxd5 14.h3 Lf5 15.c3 Adams – Epishin. Met een prima stelling voor wit.] 6…Lg7 7.Lg2 Da6 8.Lf4 c6 9.Dd2 0–0

10.Pe2 Lf5 11.0–0 Pd5 Zwart wilde wit graag het loperpaar ontnemen, maar achteraf gezien komt zwart te vroeg met deze zet. Dat is ook wel een beetje te verklaren met het paard op b8 en de toren op a8 die nog ontwikkeld moeten worden. 12.Tfe1 Pxf4 13.Pxf4 Wit is het loperpaar kwijt, maar de witveldige loper van zwart is niet zo goed. Daarnaast moet zwart ook nog wat zien te ontwikkelen, wat lastig wordt omdat wit wel ontwikkeld is en dus druk kan gaan zetten op de zwarte stelling. 13…Te8 14.c3 Lc8 Is natuurlijk een vreemde zet, maar het is niet zo makkelijk wat zwart anders moet doen. [De normale ontwikkeling is niet goed mogelijk: 14…Pd7 15.Ph4]

15.Lf1 Een zwakte op f7! 15…Da5 16.Pe5 e6 17.Pfd3 Het paard ondersteunt hier het andere paard, kan naar c5 en maakt veld f4 vrij voor de dame. 17…Pd7 18.Df4 Pxe5 19.Pxe5 Tf8 20.a4 Dd8

21.Pc4 Het paard heeft zijn werk op e5 weer gedaan en gaat zich op het mooie veld c4 nestelen. Hier houdt hij veld d6 in de gaten en kan wit rustig actie gaan ondernemen op de damevleugel. 21…De7 22.a5 Ld7 23.Lg2 Wit heeft het ondertussen prima voor elkaar en de loper gaat weer naar zijn thuisbasis. 23…Tab8 24.b4 In deze stelling had ik al nagedacht over a6, maar ik dacht dat zwart dan met b5 gevolgd door b4 zou komen. Maar aangezien na 25.Pa5 de pion op c6 aangevallen staat, zou ik daarna nog b4 kunnen doen. [24.a6 b5 25.Pa5 Vervolgens krijgt wit de controle over de stelling na b4, Pb7 en Pc5. Daarna kan wit met h4 en h5 de pionnenstructuur aan gaan tasten en meteen een h-lijn open maken.] 24…Tfd8 In deze stelling was het toch wat handiger om 24…Tfc8 te doen. Op zich is 24…Tfd8 geen ramp, maar dan moet je wel goed verder gaan na 25. a6 [24…Tfc8 25.a6 b6 Nog steeds een plusje voor wit, maar het is een stukje lastiger geworden om deze stelling te winnen. Waarschijnlijk zal wit weer actie gaan ondernemen op de koningsvleugel met h4 en h5.] 25.a6 b6 Hier is 25… b5 toch echt wel noodzakelijk. [25…b5 26.Pa5 Het is nat uurlijk geen fijne zet om te doen, maar nu kan zwart in ieder geval voorkomen dat ik op c7 binnenkom.]

26.Dc7! De pion op a7 is erg belangrijk voor zwart. Nadat die eraf ging, was het namelijk de witte a-pion die erg gevaarlijk werd. 26…Tdc8 Er was een taaiere verdediging: [26…Ta8 27.h4 Tdc8 28.Df4± Het lastige voor zwart in deze stelling is dat zijn torens nu vrij ongelukkig staan. Ondertussen kan wit verder aan gaan tasten met h5 en daarmee de h-lijn open te maken.] 27.Dxa7 Dd8 28.Pd6! Door deze zet kan de witte dame niet ingesloten worden. 28…Ta8 29.Pxc8 Txa7 30.Pxa7 Twee torens voor een dame en daarnaast ook nog een heel krachtige a-pion. 30…Da8 31.Pb5 Zo wordt het paard ook nog mooi gered en is de zwarte stelling niet meer te houden. 31…Lf6 32.a7 Ld8 33.c4 Kf8

34.d5! Nog een handigheidje om de diagonaal voor de loper op g2 open te maken. 34…exd5 35.cxd5 cxb5 36.d6 Dxg2+ 37.Kxg2 Lc6+ 38.Kg1 La8 39.Tec1

1–0

Toch wel erg fijn om zo te winnen! 😀 Hiermee wist ik mijn score op 5,5 uit 8 te brengen en daarmee een halfje achter op Lars en Yorick.

In de 9de en laatste ronde werd ik ingedeeld tegen Niels Hendrikx met zwart. Na een wat onhandige zet van mijn tegenstander kon ik een pion meenemen en zo in een gewonnen toreneindspel terecht komen. Met de eindsprint van 3 uit 3 kwam ik terecht op een totaalscore van 6,5 uit 9.

Ondertussen ging het er steeds beter uitzien voor mij: David, Stefan en Yorick wisten hun laatste ronde niet te winnen. Hierdoor was ik sowieso ongedeeld tweede en was het voor de definitieve plaats nog wachten op de partij van Lars. Zijn partij tegen Nicky Law was erg spannend en nadat Nicky de winst miste, kon Lars nog net remise maken met een mooie pattruc. Zo werd ik samen met Lars gedeeld eerste en moest er nog een barrage gespeeld worden. Deze wist Lars met sterk spel te winnen met 2-0 en daarmee werd hij dan ook verdiend Nederlands kampioen. Natuurlijk was dat even balen, maar uiteindelijk kijk ik zeer tevreden terug op dit toernooi! 🙂

Anne Haast

3 Reacties

 1. Avatar
  Huub van Dongen 13 mei 2010

  Hoi Anne,

  Gefeliciteerd met je gedeelde eerste plaats.

  In mijn schaakrubriek in Brabants Centrum heb ik deze week een opgave gemaakt van de stelling voor 28. Pd6! Mooi gespeeld!

  Met vriendelijke groeten,

  Huub van Dongen

 2. Avatar
  HermanGrooten 16 mei 2010

  Hoi Huub,

  Mooi verhaal over een mooie partij die ook door Anne zelf is geanalyseerd.

  Misschien nog even handig om te vermelden wat er volgt als zwart toch … Tc7 speelt; ik heb gemerkt dat sommige mensen zaten te zoeken wat wit dan moet spelen. Het antwoord zal ik nog even niet verklappen…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.