Acht wereldkampioenen – Mijn schaken (2)

In samenwerking met Uitgeverij Atlas en Schaaksite.nl verloten we onder onze bezoekers gratis tien exemplaren van’ Mijn schaken’. Iedereen die in aanmerking wil komen voor een boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 15 juni 2010.

Voor het eerste deel van de boekbespreking : Hans Ree - Mijn schaken (1)

klik hier

Paperback,

Illustratie:’Chess Jester’ door Joanne Taylor Krysna

320 pagina’s,

21 foto’s

prijs 19,90 euro,

ISBN 9789045015279

Acht wereldkampioenen heeft Hans Ree in serieuze partijen achter het bord mogen ontmoeten. Euwe, Botwinnik, Smyslov, Tal, Petrosian ,Spassky, Fischer en Karpov. Niet aan alle kampioenen besteedt hij een apart verhaal. Maar ze komen wel in veel verhalen voor. Het gaat in het boek natuurlijk niet om zijn ontmoetingen met de kampioenen, dat komt af en toe in de marge aan de orde. Maar voor de schaker/schaakjournalist is en blijft dit een unicum!

Max Euwe (1901 -1981)

Hij schrijft in dit verhaal:’Wat Willem de Zwijger voor Nederland is, is Euwe voor de Nederlandse schaakwereld: De Vader des Vaderlands. Het bloeiende schaakleven dat we hier sinds de dertiger jaren hebben, danken we aan hem. Hij is een monument, en het bezwaar van een monument is dat de mens van vlees en bloed daardoor uit het zicht kan raken.’

Nog een citaat:

‘We kenden elkaar ongeveer twintig jaar , maar ik heb hem nooit ‘Max’ genoemd, altijd ‘meneer Euwe. Donner ontliep de moeilijke keuze tussen het voor hem te familiaire ‘’Max’ en het te formele ‘meneer Euwe’ door hem altijd aan te spreken als ‘grand-maitre’. Mevrouw Euwe noemde hij van de grand-maitresse.’

In dit verhaal komen veel onderwerpen aan de orde zoals de WK tweekamp met Aljechin,het toernooi in Hastings in 1935, het toernooi in Groningen in 1946, de zeskamp in Moskou in 1948, het toernooi in Zurich in 1953 in Zurich, het boek van Euwe en Timman over de WK tweekamp tussen Fischer en Spasski en nog veel meer.

Een interessant verhaal over Max Euwe.

Botwinnik (1911 – 1995) tegen Smyslov (1921 – 2010)

Uit dit hoofdstuk enkele citaten:

‘In 1988 volgde Jeroen Piket in Moskou een stage onder leiding van Botwinnik. Genna Sosonko, die mee was gegaan, vertelde later dat Botwinnik op een gegeven moment, via hem als tolk, tegen Piket had gezegd: ”ik heb de indruk dat u mijn partij tegen Joerjev uit het kampioenschap van de metaalwerkersbond uit 1927 niet kent.’ Inderdaad, die kende Jeroen niet. Tegen Jan Timman, de man met het ijzeren geheugen, zou Botwinnik zo iets nooit kunnen zeggen, want Timman zou meteen antwoorden:’Ja, grote patriarch, uw partij tegen Joerjev, waar alles draaide om uw vrije b-pion, natuurlijk ken ik die.’

Zo komen er vele anekdotes in dit hoofdstuk aan de orde. Hij schrijft ook over zijn enige ontmoeting met Botwinnik in het Hoogovenstoernooi 1969. Voor zijn conversatie met Botwinnik en de uitslag van de partij lees dit hoofdstuk zou ik zeggen.

Smyslov heeft hij verschillende malen ontmoet. Alle partijen eindigden in remise.

Tal , Petrosian, Spassky en Karpov

Aan hen wordt geen apart verhaal gewijd in het boek maar zij komen wel in diverse verhalen voor. Spasski komt met name aan de orde in zijn uitgebreide verhaal over Fischer.

Leuk is het verhaal over het hoekveld. Een citaat hier uit:

‘Het mysterie van het verkeerde hoekveld kwam op hoog niveau aan de orde toen in 2006 het boek Smart Chip from St. Petersburg van Genna Sosonko verscheen. Op het voorblad van dat boek staat een foto van Tal en Spassky, die, omringd door schaakfans, een snelschaakpartij spelen aan een bord met het verkeerde hoekveld.’

In 1977 was Hans Ree samen met Jasja Murey secondant van Viktor Korchnoi bij de kandidatenmatch tegen Tigran Petrosian In het Italiaanse hoteldorp Il Ciocco. In het verhaal over Jacob Murey staat hierover interessante informatie.

Spassky komt ook aan de orde in het verhaal over Korchnoi. Hij schrijft:’Die match tegen Spassky waar ik het net over had, is de raarste schaakmatch aller tijden. Hij werd tegen het eind van 1977 gespeeld, ging over twintig partijen, en de winnaar zou het jaar daarna tegen Karpov een match om het wereldkampioenschap spelen.’ Niet te geloven wat zich daar afspeelde.

Uit het artikel ‘Schaakcafés’ het volgende citaat:

‘ De partij van Ei (mr. J.G. Eibergen) die het bekendst is geworden is een overwinning op Michail Tal in een simultaanseance in juni 1959 in wat nu de Beurs van Berlage heet. De jonge briljante Tal had de schaakwereld geschokt en verrukt met zijn vermetele offers. Hij was op weg naar het wereldkampioenschap. Hij kwam, zag en overwon in Amsterdam,maar niet tegen Heer Ei. ‘Het wereldwonder wordt ingemaakt,’schreef een schaakjournalist.’

Robert Fischer (1943 – 2008)

Over Fischer een uitgebreid verhaal. Hij schrijft over het toernooi in Netanja waar hij zijn enige wedstrijd tegen Fischer speelde, over het bezoek aan een kibboets samen met Fischer, over zijn vluggertjes met Fischer en nog veel meer.

Kasparov tegen Karpov

Zijn verhaal begint met :

'Ik wil met niet voor een kenner van de sportgeschiedenis uitgeven, mar ik kan me niet voorstellen dat er ooit twee sportrivalen zo nauw bij elkaar betrokken zijn geweest als Anatoli Karpov en Garry Kasparov. Hun onderlinge strijd nam bijna mythologische vormen aan. Van 1984 tot 1990 speelden ze vijf matches tegen elkaar. De eerste, die na achtenveertig partijen voortijdig beëindigd werd door FIDE-president Campomanes, duurde vijf maanden. De volgende vier, steeds van vierentwintig partijen duurden bijelkaar negen maanden. Als je daar de vele maanden van voorbereiding op iedere match bijtelt, zie je dat ze in de loop van zes jaar zeker twee jaar op elkaar gefixeerd zijn geweest.'

Zeer de moeite waard om te lezen!

Anand

Tegen Anand heeft hij geen serieuze partij gespeeld. Maar hij heeft wel met hem gevluggerd op het vliegveld in Manilla toen hij secondant was van Jeroen Piket die meedeed aan het WK jeugd in Baguio City. Anand werd hier wereldjeugdkampioen. Hij vertelt hierover in het verhaal getiteld ‘Anand’.

Schitterend schaak

In zijn boek ‘Schitterend schaak’ uit 1997 schrijft hij ook een aantal verhalen over wereldkampioenen. Voornamelijk over Fischer, Karpov en Kasparov.

Wordt vervolgd....

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.