Schaakrubrieken 22 mei 2010

INTRO

Hulp Anand en FIDE verkiezingen

Over de komende verkiezingen van FIDE-president en over de hulp die Anand kreeg van Magnus Carlsen, Gary Kasparov en Vladimir Kramnik publiceerden wij op onze site. klik hier

In de rubrieken van deze week komen deze onderwerpen ook aan de orde.

ND Toernooi

In de rubriek van Bab Wilders (Nederlands Dagblad) kunt u meer lezen over het komende ND toernooi.

Mijn schaken van Hans Ree

In samenwerking met Uitgeverij Atlas en Schaaksite.nl verloten we onder onze bezoekers gratis tien exemplaren van’ Mijn schaken’. Iedereen die in aanmerking wil komen voor een boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 15 juni 2010.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Deftig Complot’ begint met :

‘In een interview met de Duitse firma Chessbase vertelde Anand deze week wie hem bij zijn match tegen Veselin Topalov had geholpen. We wisten al dat Nielsen, Kasimdzhanov, Ganguly en Wojtasek meegegaan waren naar Sofia. Dat was dezelfde ploeg als twee jaar geleden, toen Anand tegen Kramnik speelde.

Er bleken nog andere helpers te zijn geweest, zeer bijzondere zelfs. Magnus Carlsen was een paar dagen bij Anand thuis geweest om trainingspartijen te spelen met openingsvarianten die waren voorbereid. Met Garry Kasparov was er voor en tijdens de match tegen Topalov contact via skype. En na vier matchpartijen, waarin drie keer openingsvarianten op het bord waren gekomen uit het repertoire van Vladimir Kramnik, meldde Kramnik zelf zich bij Anand met waardevolle adviezen.

De drie hoge heren hadden zich zelf aangemeld. Zouden ze soms een hekel aan Topalov hebben?

Hij behandelt de partij van Hikaru Nakamura – Alexander Onischuk, Saint Louis 2010.

Hij laat de volgende klassieke driezet zien van Sam Loyd die in 1903 werd gecomponeerd.

Wit geeft mat in drie zetten

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Pablo Glavina – Josep Oms Pallise, Casablanca Open 2010.

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Van jonkies blijft alleen Giri overeind’, de behandeling van de partijen Short- Giri (derde matchpartij) en Giri- Short (vierde matchpartij) en het naspelen hiervan. klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek gaat deze week over het slot van de WK match en over de FIDE-president.

Hij behandelt uitgebreid de twaalfde en laatste partij van de match waarmee Anand wereldkampioen bleef.

‘Verzin het maar eens. Wat zal Topalov zichzelf hebben zitten vervloeken. Al die maanden van voorbereiding, al die spanningen gedurende de tweekamp die hem zover hadden gebracht, die energievretende persconferenties, die sterstatus in Bulgarije en de hoge verwachtingen en dan een kale Kh4 terwijl er een ijzersterke dame, twee lichtvoetige torens, een superloper en nog een venijnige pion likkebaardend staan te wachten. Het werd opmerkelijk genoeg geen mat. Anand nam het zekere voor het onzekere en wikkelde af naar een gewonnen eindspel.’

Over de FIDE-president :

‘In de kantlijn van het WK speelde zich een andere strijd af : wie wordt de nieuwe FIDE-president? De huidige voorzitter Kirsan Iljoemzjinov (heerser van de Russische deelrepubliek Kalmukkie en multimiljonair) wil zijn voorziiterschap, dat begon in 1995, continueren. Ook ex-wereldkampioen Anatoli Karpov voert campagne om de nieuwe president te worden en hij weet zich gesteund door zijn oude rivaal Gary Kasparov. Deze strijd is heftig, want beide kandidaten maken elkaar voor leugenaar uit en onbekwaam, en dat zijn dan nog de aardigste dingen die ze over elkaar ventileren.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van K.Wildret , met boeksprekingen en een analyse van de partijen Herrmann - Hussong uit 1930 en Nona Gaprindaschwili - Vujanovic klik hier.

Henk Prins

In zijn schaakrubriek presenteert hij een tweezet van K. Hannemann en een driezet van A.F. Mackenzie. Hieronder de stellingen.

799 – K. Hanneman, tweezet

800 – A.F. Mackenzie, driezet

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave 5176 voor gevorderden.

Zwart gaat dit winnen, hoe?

Hans Ree , 21 mei 2010

Zijn e-column ‘ Nieuwe bondgenoten ’ begint met :

Op 14 mei hield Garry Kasparov in de Centrale Schaakclub op de Gogol boulevard in Moskou een toespraak om Anatoli Karpov te steunen.

Karpov wil president van de FIDE worden, en het ging er om wie door de Russische schaakbond gesteund zal worden, de tegenwoordige president Iljoemzjinov of Karpov. Dat gevecht, dat hard en smerig gevoerd wordt, is nog niet afgelopen.

Het was wel een omkering van allianties. Waren Karpov en Kasparov niet lange tijd vijanden? En waren Iljoemzjinov en Karpov vroeger niet de beste maatjes? Kijk maar op de foto.

Voor de volledige e-column, de analyse van de partij Vugar Gashimov Vasili Ivantsjoek, FIDE Grand Prix, Astrachan en het naspelen hiervan klik hier.

Gert Ligterink 21 mei 2010

Column - Supersecondanten

'Toen Viktor Kortchnoi in 1978 in Baguio City de match om de wereldtitel speelde tegen Anatoly Karpov, had ik medelijden met hem. Hij moest de openingen voorbereiden met de Engelsen Stean en Keene en met de toegewijde, maar zeer eigenwijze Jacob Murey. Karpov kon rekenen op de steun van een leger topgrootmeesters uit de Sovjet-Unie.

Een eenling tegen een machtig land, dat kon niet goed aflopen. Omdat de verhoudingen zo scheef waren, overwoog ik zelfs Kortchnoi mijn analyses te sturen van een zelf bedacht nieuwtje in het Nimzo-Indisch. Gelukkig deed ik het ten slotte niet. Kortchnoi zou me hartelijk hebben uitgelachen, want het nieuwtje stelde niets voor.

Ik moest aan die overmacht aan helpers voor Karpov denken, toen ik het opzienbarende interview met Anand las op de Chessbase website. We wisten dat Anand tijdens de WK-match kon rekenen op zijn vaste secondanten Nielsen, Kasimdzhanov, Ganguly en Wojtaszek. Wat we niet wisten was dat hij nog enkele hoog gekwalificeerde helpers had.'

Voor de volledige e-column klik hier

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.