Vierschaak

Four-Way Chess is volgens de meeste bronnen op internet bedacht door Captain George Hope Verney, die er 1881 een boekje over schreef. Erg populair is het spel nooit geweest, maar in Londen schijnt vanaf 1885 tot in de Tweede Wereld Oorlog een Four Handed Chess Club te hebben bestaan.

Van tijd tot tijd wordt Vierschaak, zoals het meestal in Nederland wordt genoemd, weer eens op de markt gebracht. Ik heb ooit een spel cadeau gekregen met rode, blauwe, groene en gele stukken van plastic, dat van de fabrikant de naam Vendetta had meegekregen. Ik heb het nooit gespeeld en het heeft inmiddels zijn bestemming gevonden als prijsje bij een jeugdtoernooi. Er bestaat ook een internetversie.

Vierschaak wordt gespeeld op een nog al afwijkend schaakbord. Aan alle zijden zijn drie rijen velden toegevoegd. Je speelt dus op een bord van 14 x 14 waarbij in hoeken vierkantjes van negen velden zijn uitgezaagd of afgeplakt. Zoals zo vaak bij schaakvarianten zijn de regels duidelijk noch consistent, maar in elk geval zijn er twee versies: in de saaiste spelvorm speel je twee tegen twee. Maar veel spannender is het om ieder voor zich te spelen.

Die variant is zo spectaculair dat RTL er een spelprogramma van heeft gemaakt. Premiersdebat heet het, maar Vendetta was misschien wel een betere naam.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.