Shirov in kroongroep 14e Univé Schaaktoernooi Hoogeveen

Alexei Shirov (Spanje) en Maxime Vachier-Lagrave (Frankrijk) maken in oktober hun opwachting in de traditionele vierkamp van het internationale Univé Schaaktoernooi in Hoogeveen. Beide topschakers debuteren in Hoogeveen. Het toernooi wordt gehouden van 22 tot en met 30 oktober in het raadhuis van Hoogeveen.

De vierkamp wordt gecompleteerd door twee Nederlanders, de 15-jarige Anish Giri uit Rijswijk en de Groninger Sergey Tiviakov. Giri verdedigt medio juni in Eindhoven zijn Nederlandse titel en Tiviakov is de sterkste Nederlander op 1 januari 2010 en tevens winnaar van de Univé-vierkamp in 2009.

Met een gemiddelde rating van 2682 is de vierkamp sterker bezet dan in 2009. Alexei Shirov is op basis van zijn tiende plaats op de wereldranglijst favoriet voor de eindzege.

De opening van de vierkamp is op zondag 24 oktober. De eerste ronde volgt een dag later. De geplande rustdag op woensdag 27 oktober is komen te vervallen. Op deze manier was de deelname van Shirov en jeugdwereldkampioen Vachier-Lagrave mogelijk, die allebei tot en met zaterdag 23 oktober verplichtingen hebben voor hun clubs in de European Club Cup in Bulgarije. De deelnemers aan de Kroongroep spelen zes dagen achtereen.

De organisatie van het Univé Schaaktoernooi vond de deelname van de twee wereldtoppers zo belangrijk dat deze aanpassing in het toernooischema is gemaakt.

(foto Jos Sutmuller)

Deelnemers 14e Univé Schaaktoernooi

NAAM LAND RATING WERELDRANGLIJST

Alexei Shirov Spanje 2742 10

Maxime Vachier-Lagrave Frankrijk 2710 30

Anish Giri Nederland 2642 97

Sergey Tiviakov Nederland 2634 111

Ratings per 1 mei 2010 van wereldranglijst Fidé. Gemiddelde rating: 2682 (categorie 18)

Open toernooi

Behalve de kroongroep is er ook het Univé Open met een sterk bezet internationaal deelnemersveld van negentig schakers uit diverse landen. Hieronder weer een groot aantal grootmeesters en meesters. Ook zijn er twee amateurtoernooien, elk met meer dan tachtig deelnemers. Beide open toernooien beginnen op vrijdag 22 oktober en eindigen op zaterdag 30 oktober. Er worden negen ronden gespeeld.

Bert van der Haar nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

Bert van der Haar (voorzitter VNO-NCW Noord) is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van het Univé Schaaktoernooi. Van der Haar volgt Frank de Grave op, die in 2009 aftrad. Tevens is Dries Koster (directeur openbaar V.O. Hoogeveen) toegetreden tot de RvT.

De RvT bestaat nu uit de heren Bert van der Haar, Sytze Faber (oud-burgemeester Hoogeveen en oud-voorzitter KNSB), Pieter Hoekstra (oud-directeur TVM, oud-voorzitter KvK en oud-bestuurslid VSB-Fonds), Lex Jongsma (schaakschrijver en –commentator) en Dries Koster.

Univé Schaaktoernooi Hoogeveen

Postbus 20.000

7900 PA Hoogeveen

E

I www.univechess.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.