Schaakrubrieken 26 juni 2010

INTRO

Het eerste halfjaar zit er al weer op en dit is de laatste rubriek van de maand juni.

Verloting van tien boeken

In samenwerking met Karakter Uitgevers B.V. verloten we onder onze bezoekers gratis tien exemplaren van ’Het Paneel van Vlaanderen’. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 31 juli 2010. Winnaars krijgen daarna zo spoedig mogelijk bericht.

Max Pam in het Parool

Max Pam schrijft:’Voor de eerste keer in zijn carrière is de 25-jarige Jan Smeets schaakkampioen van Nederland geworden.’

Jan Smeets werd in 2008 al kampioen van Nederland.

Max Pam schrijft naast zijn schaakrubriek ook wekelijks een column in de rubriek ‘Media’. Deze week was de kop in de mediarubriek ‘Schaken is spannender’. In deze rubriek zet hij zich af tegen de overdreven aandacht van de media voor het WK voetbal in Zuid-Afrika. Enkele citaten:

‘Ligt het aan mij, of verveelt u zich ook zo bij de meeste wedstrijden in Zuid- Afrika? Het lijkt wel of alleen het laatste kwartier ertoe doet. In de minuten daarvoor wordt de bal geduldig heen en weer geschoven totdat er eindelijk ‘een opening is gevonden. Schaakvoetbal heet dat, om aan te geven dat er niets gebeurt. Maar die aanduiding is verkeerd. Schaken is juist heel opwindend en voetballen is saai. Wanneer een schaakpartij ontaardt in een voetbalwedstrijd, zijn de schakers in slaap gesukkeld.’

‘Bek houden geldt natuurlijk niet voor voetbalanalytici. Zo wordt op de Nederlandse televisie elke avond, op drie netten tegelijk, van de vroege morgen tot de late avond eindeloos doorgezeverd over voetbal. Daar zijn wij wereldkampioen in. Bij de publieke omroep zit Jack van Gelder met Studio sportzomer en bij VI Oranje van RTL zit Johan Derksen met aanhang. Als zij helemaal niets meer te zeggen hebben gaan zij over elkaar lullen.’

Braintraining maakt een mens niet slimmer

‘Braintraining is big business. Het zou je slimmer maken. Crypto’s, sodoku’’s en braintrain games zijn niet aan te slepen. Een probleem: het werkt niet. Miljoenen mensen zijn beduveld.’ Jan van Mullem in de Volkskrant.

Hans Ree

Uit zijn rubriek 'In de dierentuin' enkele citaten:

‘Tijdens het toernooi van New York 1924 bezochten de deelnemers op een vrije dag een dierentuin.. Daar raakte Savielly Tartakower onder de indruk van de klimbewegingen van de orang-oetan Susan, die hem deden denken aan de zet b2-b4. Hij kondigde aan dat hij dat de volgende dag, geïnspireerd door Susan, tegen Geza Maroczy zou spelen en sindsdien staat de zet bekend als de Orang-oetan opening.’

‘Koningin Juliana, die graag in Artis kwam, hoorde van directeur Sunier, dat er op een vrouwtjes wisent werd gehoopt, en ze zei daarop zo spontaan als zij vaak kon zijn :’Als uw Beatrix hier inderdaad een meisje krijgt, en als het kind dat ik verwacht dan ook een meisje is, dan zal ik mijn dochter ook Beatrix noemen. En zo gebeurde het. Voor de waarheid van het verhaal wordt ingestaan door drie eminente Duitse dierentuindirecteuren.’

‘Om bij de dieren te blijven is hier misschien niet de onsterfelijke Orang-oetan partij, maar toch wel een mooie reclame voor de opening.’

Vervolgens behandelt hij de partij Alexei Sokolsky – Strugatski, kampieonschap van Wit-Rusland, Minsk 1958.

De schaakopgave van deze week is een stelling uit de partij Alexandr Lenderman – Timur Gareev, Arizona 2010. Zie hieronder.

Wit begint en wint op slag

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Met Anish Giri op weg naar de Olympiade in Chanty Mansisk’ , de behandeling van de partij Giri - Bok en naspelen hiervan klik hier .

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Oude en de nieuwe kampioenen’ begint met :

‘Het NK 2010 is gewonnen door Jan Smeets die ook al in 2008 kampioen was. Hij nam de titel over van Anish Giri die in 2009 won en nu tweede werd. Iedereen is het erover eens dat indien de aanhoudend stijgende prestatiecurve doorzet (Giri won zo’’n 100 Elo punten per jaar in de afgelopen vijf jaren), dat er dan een ‘periode Giri ‘komt, zoals we dat hebben gehad met Euwe, Timman en Van Wely.’

'Bij de vrouwen is de 'periode Peng' in volle gang, zij kwam , zag en overwon voor de twaalfde keer. Het is te hopen dat Zhaoqin Peng nog lang blijft meedoen want zij is een goed meetpunt voor de progressie van het vrouwenschaak in Nederland. Dat zal wel gestimuleerd moeten worden want haar

eigen reactie was:,, Ik ga me liever op andere dingen concentreren, ik ben geen prof schaker meer, dus schrijven , trainen, begeleiden wordt nu mogelijk. Wat dat schrijven betreft is zij al aan het oefenen op de nieuwe schaaksite.nl en vanwege haar kennis van de Chinese taal zou zij iets kunnen

doen in de zakelijke wereld.'

Vervolgens behandelt hij de partijstellingen uit de partij Smeets –L’Ami en Bianca Muhren – Anne Haast en de partij Giri – Reinderman.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van H. Lies , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Seirawan en Karpov klik hier

Henk Prins

In zijn rubriek besteedt hij aandacht aan het NK te Eindhoven en behandelt de partij Smeets – Reinderman. Uit de partij Lanchava – Dirksen een partijstelling met de opgave ’Hoe wint wit?’

Lanchava – Dirksen, wit aan zet wint

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave B5205 voor gevorderden.

Wit aan zet moet het waarmaken, hoe?

Max Pam

Uit rubriek’ Klucht op NK door bloedende vinger een citaat :

‘Onder het kopje ‘Bloedige partij op NK schaken eindigt in remise’ wist Giri zelfs de site RaarMaarWaar.nl te halen.

‘Maar de volgende dag kreeg Giri toch de rekening gepresenteerd. In zijn partij tegen Van Wely werd hij slachtoffer van jeugdige zelfoverschatting door in een ongeveer gelijke stand een zet te doen waarmee hij als het ware wilde zeggen : tegen jou kan ik van alles spelen. Van Wely toonde echter haarfijn aan dat het lang niet zo eenvoudig was en toen Giri onnauwkeurigheid op onnauwkeurigheid bleef stapelen, was de nederlaag onvermijdelijk. Na afloop refereerde Van Wely aan de gespannen situatie, die hijzelf lange tijd met Timman heeft onderhouden. Als regerend kampioen was Timman voor de aanstormende Van Wely de te kloppen man, zoals hij dat zelf voor Giri was geworden.’

Hij meldt dat Magnus Carlsen overtuigend het King’s Tournament heeft gewonnen en dat op IJsland het Hoge Gerechtshof heeft bepaald dat de resten van Bobby Fischer mogen worden opgegraven ten einde vast te stellen of hij inderdaad de vader is van Jinky Young.

Tot slot behandelt hij de partijen Nisipeanu – Carlsen, Ponomariov – Carlsen en Van Wely – Giri.

Hans Ree , 22 juni 2010

Zijn e-column ‘ Werk voor de exorcist ’ begint met :

Als je oude schaaktijdschriften weggooit of aan een gevangenisbibliotheek schenkt, merk je al gauw dat je ze toch nodig hebt, maar als je ze bewaart ben je nog verder van huis, want dan zoek je ze en je vindt ze niet.

Ik wilde een nummer van de Deutsche Schachzeitung vinden van tientallen jaren geleden, waarin de arts en schaakgrootmeester Helmut Pfleger een artikel had geschreven over het congres Schach und Medizin, waarin schakers als proefkonijntjes optraden.

Voor de volledige e-column, de behandeling van de partij Giri – Reinderman en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Ree , 30 juni 2010

Zijn e-column 'Klein en zelfverzekerd' begint met :

De kleine jongen op de foto is het Oekraïense schaaktalent Ilya Nyzhnyk, dertien jaar oud. Rechts staat Joeri Averbach (88) en wie de man links is weet ik niet.

Hij deed me denken aan de opportunistische impressario Valentinov, die in Nabokovs roman De Verdediging de jonge Loezjin engageert, maar dat komt natuurlijk doordat de foto genomen is bij het Nabokov Memorial in Kiev.

Voor de volledige e-column, de behandeling van de partij Iozefina Paulet – Ilya Nyzhnyk en het naspelen hiervan klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.