Duitse schaakrubrieken

Hieronder twee schaakrubrieken uit Duitse dagbladen geschreven door Helmut Pfleger. Eerst een klein portret van deze vermaarde schaakcolumnist.

Helmut Pfleger – Grootmeester en TV-schaakcommentator

Deze succesvolle internist en psychotherapeut, die in 1971 in de geneeskunde promoveerde aan de universiteit van München, is al meer dan 20 jaar een populaire schaakcommentator op de Duitse TV, en ook voor niet-schakers een begrip. Zijn geslepen, humorvolle en kernachtige commentaren zijn voor zijn toeschouwers een groot genot. En Helmut Pfleger weet waarover hij spreekt. Hij werd in 1975 grootmeester. In de periode ’64-’82 deed hij zeven keer mee aan de schaakolympiade en met een score van 12,5 uit 15 behaalde hij het beste resultaat op de olympiade in Tel-Aviv in 1964. Hij heeft vele schaakboeken geschreven met wisselende mederedacteuren. Hij heeft veel gepubliceerd over de wereldkampioenschappen in de periode ‘81-’95.

Die Zeit biedt al vele jaren originele en goed leesbare Pfleger-columns, die in meerdere verzamelboeken zijn heruitgegeven. Ieder in het schaken geïnteresseerde lezer kan hier op teruggrijpen. Bladzijde voor bladzijde verrast Helmut Pfleger zijn lezers met anekdotes en analyses, waarbij het ene soepeltjes in het andere overloopt.

Vrijdagmagazine van dagblad Die Zeit, 29 juli 2010

Helmut Pfleger

Kasparov (wit) aan zet, wat speelt hij?

Daar stond zelfs Prof. Dr. Robert von Weisäcker paf van toen hij , niets vermoedend, werd opgebeld door de vroegere wereldkampioen Gary Kasparov en deze hem vroeg of hij president van de Europese schaakbond (ECU) wilde worden. Zij kennen elkaar al lang. Zij hebben elkaar 25 jaar geleden in Műnchen ontmoet tijdens een simultaan. De jonge Robert bracht, onder het toeziend oog van zijn beroemde en tevreden lachende vader, Richard von Weisäcker, de wereldkampioen aan de rand van een nederlaag. Dit leidde tot een hechte band tussen de twee. Het verzoek van Kasparov was niet de enige bijzonderheid.

Eerder al hadden de twee aartsvijanden Karpov en Kasparov, die als de ‘K .-en-K.’ monarchie’ van 1975 tot 2000 de schaakwereld hebben beheerst, tot ieders verrassing de handen ineen geslagen. Zij willen de president van de wereldschaakbond (FIDE), Kirsan Ilyoemzjinov, die de FIDE in een steeds grotere chaos heeft gedompeld, tijdens de verkiezingen in september verslaan en Karpov op de troon te hijsen. Daarbij kan een verenigd Europa onder een president met aanzien zeer van pas komen. In de ARD- hoofdstudio in Berlijn ontvouwde de vers gevormde drie eenheid hun plan. De Chessbase website kon aankondigen :’ De President van de Duitse schaakbond, Prof. Robert von Weisäcker, kondigde aan dat hij in de race is voor het presidentschap van de Europese schaakbond.’ Komende herfst weten we het.

Hierboven een prachtige matcombinatie van Kasparov tijdens een korte simultaanpartij in Israël. Welke donderslag van Kasparov leidt in maximaal vijf zetten tot mat?

Oplossing vorige opgave

Met welke twee dreigzetten dwong wit zijn tegenstander tot het opsluiten van zijn koning zodat een volgende paardzet tot de overwinning voerde?

Na 1.Pg5 g6, 2.Dh3 h5, 3.Pxe6! Er volgde noch 3… fxe6 4.Dxe6+ Tf7 (ook koningszetten helpen niet) 5. Pxf7 Lxh2+, 6. Kh1 en wint.

Welt am Sonntag, 31 juli 2010

Helmut Pfleger

Lilienthal werd 99 jaar

Op 99-jarige leeftijd overleed de oudste schaakgrootmeester van de wereld, Andor Lilienthal uit Hongarije. Na een bewogen leven, lange tijd doorgebracht in de Sovjet-Unie; driemaal getrouwd met aanzienlijk jongere Russische vrouwen, waarvan hij er twee overleefde, die hij allen liefhad. Zijn lange leven in goede geestelijke gezondheid voerde terug op zijn vrouwen en zijn schaken.

Toen hij 85 jaar was becommentarieerden wij samen een toernooi in Wenen waaraan de wereldelite meedeed. Geen combinatie ontging hem. Hij hield buitengewoon veel van schaken en tegelijkertijd was hij zeer bescheiden en had hij veel humor. Toen Karpov, Kramnik, Jussupov, hij en ik na afloop van een ronde bij elkaar stonden probeerde ik een stelling in het Russisch te beredeneren. Hij lachte vriendelijk en zei:’Eindelijk heb ik iemand ontmoet die nog slechter Russisch spreekt dan ikzelf.’

Hierna volgt ‘de’ partij van zijn leven tegen de onverslaanbare Cubaanse oud-wereldkampioen José Raűl Capablanca. Tijdens het toernooi in het Engelse Hastings op nieuwjaarsdag 1935 rolde hij Capablanca in de aanval op met een fantastisch dameoffer.

Lilienthal – Capablanca, Nimzo-Indische Verdediging

1d4 Pf6, 2.c4 e6, 3.Pc3 Lb4, 4.a3 Lxc3+, 5.bxc3 b6, 6.f3 d5, 7.Lg5 h6, 8.Lh4 La6, 9.e4!? Lxc4, 10.Lxc4 dxc4, 11.Da4+ Dd7, 12.Dxc4 Dc6, 13. Dd3! Pbd7, 14. Pe2 Td8, 15.0-0 a5 Nu had 16.c4 dank zij het imposante pionnencentrum de overhand gegeven. 16.Dc2 Dc4, 17.f4 Tc8, Er dreigde e4-e5. 18.f5! e5, 19.dxe5. Nu had 19…Dc5+ en daarna slaan op e5 zwart een draaglijk bestaan opgeleverd, maar zelfs Capablanca dacht niet aan het bliksemsnel ontsteken van het witte vuurwerk. 19… Dxe4?

Moet wit zich niet met dameruil 20. Dxe4 Pxe4 tevreden stellen? Nee! 20. exf6!! Hij laat zijn dame instaan voor een schamel paard. 20… Dxc2, 21.fxg7 Tg8 22. Pd4 nu dreigt 23. Tae1+ Pe5, 24.Txe5+ Kd7, 25.Txd5+ Ke8,26 Te1 met mat. 22…De4, 23. Tae1 Pc5, 24.Txe4+ Pxe4, 25. Te1 Txg7, 26.Txe4+ Kd7

Lilienthal:’Toen Capablanca zag dat wit na 27.Te7+ Kd6, 28.f6 met 29 Lg3+ kon winnen, wachtte hij mijn antwoord niet meer af. Hij glimlachte, reikte mij de hand en feliciteerde mij.’

En wij nemen de hoed af voor een groot schaakmeester!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.