BDO: verslag 4e ronde

Tijdens dit zesde BDO Chess Tournament willen de live-borden zo nu en dan helaas nog eens haperen. De toeschouwers thuis zullen ongetwijfeld aan een technisch mankementje gedacht hebben toen Thomas Willemze zich in zijn partij tegen Maxim Turov in een licht inferieure, maar alleszins speelbare stelling de zet 22.Td5 liet ontglippen. Er was echter geen sprake van een relay error, maar van kortsluiting in het brein van de witspeler. Turov nam de toren dankbaar in ontvangst en mocht luttele zetten later het punt opstrijken.

De strijd om de eerste plaats lijkt vooralsnog uit te draaien op een duel tussen de twee ratingfavorieten, doordat ook titelverdediger Dimitri Reinderman opnieuw won, ditmaal van Robert Ris. In een spannende Hollandse partij bond Ris de kat op het spek met 20.e4!? – een speculatief pionoffer dat Reinderman op het oog alleen een levensgevaarlijke vrijpion opleverde. Toen Ris hem vlak voor de tijdcontrole terugwon, was het resterende eindspel duidelijk beter voor zwart. Reinderman schoof het misschien niet vlekke- maar toch zeker meedogenloos uit.

De laatste beslissing van de dag in het Premier Tournament kwam op naam van Alexander Markgraf, die met twee vingers in de neus op weg lijkt naar een meesternorm; nog twee puntjes en die buit is binnen. Ook hier Hollands, en ook hier dus een zwarte overwinning. Zwart kreeg vanuit de opening voordeel; het zwarte loperpaar was beduidend sterker dan het witte. Nadat wit een pion verloor was de rest een kwestie van techniek.

Benjamin Bok en Andras Flumbort deden het rustig aan met een kalme Siciliaanse remise, maar dat kan niet gezegd worden van Gil Popilski en Robin van Kampen. Voor de ogen van een geoefende leek stond het bord na een zet of 15 compleet in brand, maar beide spelers wisten maar al te goed waar ze mee bezig waren: ze hadden de stelling twee weken tevoren allebei op dezelfde dag (!) op het bord gehad tijdens de Young Masters in Enschede – Popilski nota bene met zwart! In beide partijen won zwart, en daarom week Popilski als eerste af met 15.Pxf6 (in plaats van 15.b4). Het resultaat was een eindspel waarin wit met twee pionnen extra net voldoende tegenspel had om het halfje te houden.

Ook in de Challenger-groep doet de favoriet wat er van hem verwacht wordt: winnen. Manuel Bosboom veegde de vloer aan met Alexandru Manea vanuit een partij die maar geen Slavisch wilde worden – zelfs in de slotstelling stond de pion nog op d2. In een overweldigende stelling leek een stukoffer niet eens nodig, maar dat bleek uiteindelijk wel de opmaat voor een fraai beslissend dameoffer om de partij te besluiten.

Het verlies van de dame bij Stefan Kuipers was geen opzet. Tegen de enige dame in het gezelschap speelde hij de opening in rap tempo, maar toen er nagedacht moest worden, ging het snel mis. De witte dame raakte op een dwaalspoor en midden op het bord kon ze plotseling geen kant meer op. Helaas voor Kuipers was er zelfs na de meest gunstige afwikkeling geen enkele hoop op overleven.

Down Under deed vandaag redelijk goede zaken. Dat kwam vooral doordat Michael Steadman zijn eerste volle punt liet aantekenen. In een Nimzo-Indiër versloeg hij Joost van Ruitenburg, wiens optimistische dame-uitval 21…Dh3 wit vooral in de kaart speelde. De Kiwi-aanval kwam als vanzelf op stoom en de Nieuw-Zeelander rondde bekwaam af (al was 27.f5 wel zo eenvoudig geweest).

Australiër Tomek Rej moest harder werken voor zijn halfje: tegen Bart Gijswijt kwam hij redelijk uit de opening, maar rond de 20e zet keerden de kansen en greep wit het initiatief. Vlak voor de tijdcontrole miste Gijswijt een opgelegde kans (35.b4!), en daardoor werd het net als een dag eerder weer net niet voor de HWP’er.

Miguoël Admiraal kan daarover meepraten: net als tegen Tomek Rej kwam hij vandaag tegen Tex de Wit dicht bij een overwinning. Vlak voor de tijdcontrole moest De Wit een pion geven om mat af te wenden, en wat resteerde was een eindspel met beiden een toren en ongelijke lopers, maar met dus een pionnetje meer voor de witspeler. De Wit wist zijn stelling niet bij elkaar te houden en verloor nog een pion, maar juist op dat moment ging Admiraal met zijn koning naar het verkeerde veld, waarna De Wit met een venijnige truc het vege lijf kon redden.

Over de open toernooien vandaag slechts scorebordjournalistiek, aangezien ondergetekende tot in de late uurtjes een eindspelletje zat te spelen. Tom Bottema heeft zijn 100%-score weten te handhaven, maar zal het morgen moeten opnemen tegen ratingfavoriet Frank Erwich, die de aansluiting behield door een overwinning op Hway Ik Oei. HWP’er René Duchêne beleefde een French nightmare (u weet wel, met zo’n loper op c8) en clubgenoot Eduard Leinwand is zelfs bevangen door koorts en heeft de strijd moeten staken.

In de B-groep drie koplopers: Adri Schoorl, Colin Stolwijk en Nils de Rijk. De laatste kwam helaas wat goedkoop aan zijn laatste punt, namelijk door een bye buiten zijn schuld. In ronde 5 mag Nils tegen Colin aantonen dat hij niet voor niets aan kop gaat; Adri neemt het op tegen HWP’er Richard Copier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.