BDO: verslag 8e ronde

Dat de directie van het BDO-toernooi er weer in geslaagd is om een excellent deelnemersveld bij elkaar te brengen blijkt elke ronde uit de strijd die op de borden aan het publiek wordt voorgeschoteld. De uitslagen zijn bovendien onvoorspelbaar: uw verslaggever en zijn familie maakten een prognose op basis van het eerste speeluur en kwamen tot maximaal 4 juist voorspelde uitslagen (en de winnaar was degene die nog op moet gaan voor stap 1).

Bij het betreden van de toernooizaal rond 15:00 uur waren er pas 2 remises gevallen. Om 18:00 werden de laatste partijen beëindigd en kon de stand opgemaakt worden. Het blijkt dat in het Premier Tournament, het Challenger Tournament en in de A- groep van het Open toernooi 1 of meer spelers op 6 punten aan de leiding gaan, zodat de strijd nog volledig open is. Alleen in de B-groep heeft Colin Stolwijk de machtige score van 7 punten opgebouwd, maar ook hij is nog niet zeker van de ongedeelde eerste prijs. Zondag gaat alles beslist worden en zonder twijfel zullen vele fans afreizen naar het Denksportcentrum aan het Spaarne om hun favorieten toe te juichen!

Dit laatste bedoel ik natuurlijk overdrachtelijk, want in de speelzaal waakt hoofdarbiter Joost Jansen over de geruisloze atmosfeer. Daarentegen is het bij de bar een gezellige boel, en wordt druk gespeculeerd over de stand op het demonstratiebord. Zo had het aanstormend Noordhollands talent Hicham Boulahfa, Yorick ten Hagen, Enrico Blees en Stefan Bekker vooral oog voor het al dan niet winnende 15. e5 in de Draak-achtige partij Miguoel Admiraal – Manuel Bosboom. In plaats daarvan speelde Miguoel het nuchtere Kb1 en kwam enkele zetten later met een dodelijke triplering op de h-lijn, waarna Manuel zich hoofdschuddend gewonnen moest geven. Een gevoelige klap voor de koploper in het Premier Tournament en de eerste overwinning voor Miguoel.

In de partij Joost van Ruitenburg – Tomek Rej bracht de zwart speler een prachtig torenoffer dat bij aanname zou leiden tot een fraai epauletten-matje. Joost trapte er niet in, incasseerde wel de loper en sloeg toen de aanval af met het mooie Th4. Nog meer spektakel in de partij Stefan Kuipers – Bart Gijswijt. In een Franse partij volgde Stefan de theorie door zijn dame naar b1 te dirigeren. Bart kon hiervan profiteren door het centrum te openen en toen wit ook nog een toren naar a2 moest spelen en dus virtueel met een dame en toren minder speelde was het wachten op de executie, door onze lokale held perfect uitgevoerd en ook hij kon daarmee zijn eerste winstpartij noteren.

Onnavolgbaar was de partij tussen Michael Steadman en Tex de Wit. Na het te optimistische 11.e5 was Tex in de problemen geraakt, maar de bordjes werden verhangen na het ongelukkige 21 Lc5? In het vervolg kon zwart afwikkelen naar een toreneindspel met een pion meer dat na een niet geheel nauwkeurige verdediging leidde tot winst, een meesternorm en de koppositie in de Challengers groep. Tex wordt op de hielen gezeten door Irina Turova (correcte remise tegen Alexandru Manea).

In het Premier Tournament probeerde Robin van Kampen met een eindspel van loper tegen paard de koppositie van Dimitri Reinderman over te nemen. Daartoe diende hij wel eerst een Leeuw te kraken. In de analyse achteraf verschilden beide spelers van inzicht over de stelling die zou zijn ontstaan als zwart g6 vervangt door de manoeuvre Pe8-c7-e6. Volgens Robin zou wit mat worden gezet (let vooral op de mogelijkheid Ta1-a3-g3), maar volgens Dimitri zou het zo’n vaart niet lopen. Na g6 dachten velen dat zwart aangekrant stond, maar dit was een optische illusie. De balans werd niet verstoord en remise was een feit.

Dit gaf Maxim Turov de gelegenheid om op gelijke hoogte te komen met Dimitri Reinderman door tegen Andras Flumbort een staaltje eindspeltechniek te demonstreren. Gil Popilski speelde in korte broek (hoewel het toch lekker koel was in de toernooizaal) weer een hartverwarmende partij tegen Benjamin Bok. Gil had de c-lijn en leek op winst af te stevenen maar Benjamin counterde met een eeuwig schaak. Thomas Willemze nam van daag geen risico’s en kon na enkele nederlagen weer herstellen met een remise tegen Alexander Markgraf. Minder voorspoedig liep het voor Zhaoqin Peng. Na een goede start zit zij in de hoek waar de klappen vallen, nu profiteerde Robert Ris optimaal van de opgesloten Lc1.

In de Open groep strijden de amateurs voor niet kinderachtige prijzen en dat verleidt ze tot prachtige gevechten. In de A-groep bracht Martijn van der Eijk tegenstander Frank Erwich zijn eerste nederlaag toe. Frank counterde 1 f4 met 1.. e5 maar in het vervolg bleek Martijn het net even wat scherper gezien te hebben. In het resulterende eindspel bleek het paardenpaar volstrekt machteloos tegen het loperpaar. Omdat Chris de Saegher zich tegen Tom Bottema in een remise-eindspel verslikte, zijn hier nu 3 koplopers, de eerdergenoemde Frank Erwich, Tom Bottema en Stefan Bekker. Ook hier zal de laatste speeldag het verschil moeten maken tussen eeuwige roem of de vergetelheid!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.