Ad Bruijns in Amerika

Deze week speelt Magnus Carlsen zijn partij tegen de rest van de wereld in New York. Woensdag was hij samen met Hans Böhm te gast bij Pauw en Witteman. Dit jaar was Magnus Carlsen samen met Karpov en Kasparov in Amerika. Hier ontmoetten zij de schaakpromotor en –sponsor Rex Sinquefield.Klik hier. Nu komen we hem weer tegen bij het bezoek van Ad Bruijns aan Amerika.

Ad Bruijns

In juli ging Ad Bruijns naar Amerika om, op verzoek, technische ondersteuning te verlenen bij het Amerikaanse dameskampioenschap en bij het Amerikaanse Jeugdkampioenschap. Omdat Koos Stolk, medewerker van het Bondsbureau van de KNSB, andere verplichtingen had werd aan hem gevraagd of hij wilde gaan.

Ad Bruijns bekleedt al jarenlang vele functies in de schaaksport zoals voorzitter van schaakvereniging De Pion in Roosendaal ,voorzitter van de Noord Brabantse schaakbond en lid van de Bondsraad van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. In deze hoedanigheden leerde ik hem in 2002 kennen. Daarnaast is hij , samen met zijn vriend Frans Peeters, betrokken bij het jaarlijkse Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen, bij het NK-E in Waalwijk, bij het NK Open Rapid in Eindhoven en bij nog veel meer regionale kampioenschappen en toernooien.

St. Louis Chess Club

Enkele jaren geleden kocht Rex Sinquefield, schaakpromotor en –sponsor, een gebouw in een van de trendy wijken in St. Louis, Central West End, en maakte er een modern schaakcentrum van waar jong en oud komen schaken, schaakles krijgen of naar schaken komen kijken. De schaakclub telt al meer dan 500 leden. Het gebouw met twee verdiepingen heeft een moderne uitrusting, aan de wanden meer dan 20 beeldschermen , een ruime verzameling schaakboeken, computers, een schaak winkel, een schaakschool etc.

Er is een (non-profit) organisatie vergelijkbaar met die van ons Bondsbureau van de KNSB bestaande uit een directeur (Tony Rich) , een functionaris voor PR en communicatie, een hoofd opleidingen, een administrateur, een receptioniste e.d. Twee Amerikaanse grootmeesters , Ben Finegold en Hikaru Nakamura, zijn vast aan de club verbonden. (Nakamura won het ticket voor het Ambertoernooi in Nice in 2011 door in de barrage Anish Giri te verslaan tijdens het NH-schaaktoernooi in Krasnapolsky, Amsterdam.)

Veel aandacht wordt besteed aan schaken leren aan de kinderen van de basisscholen. Leerkrachten, ouders en familieleden worden hierbij nauw betrokken. St. Louis kent een lange traditie van schaken op de basisscholen. De schaakclub zorgt voor materiaal en voor vrijwilligers die les willen geven op de scholen. De aanpak in het Rotterdamse vertoont overeenkomsten met die van de St. Louis Chessclub, maar we kunnen er nog veel van leren.

Rex Sinquefield laat ook een onderzoek uitvoeren naar de invloed van schaaklessen op de cognitieve en sociale vaardigheden van jonge kinderen. We zijn benieuwd naar de uitkomsten.

In een gebouw tegenover de schaakclub zal de collectie van het Wereldschaakmuseum uit Miami worden ondergebracht. Deze collectie wordt aangevuld met de Bobby Fischer Collectie die Rex Sinquefield in 2009 heeft aangekocht.

Rex Sinquefield

Rex Sinquefield, miljonair, is een gepensioneerde manager van een van de eerste Amerikaanse investeringsfondsen. In de jaren’ 70 en’ 80 was hij een actief schaker en hij krijgt privélessen van Jennifer Shahade. Hij investeerde een miljoen dollar in zijn nieuwe schaakclub in St. Louis. Hij is bestuurslid van o.m. het Saint Louis Art Museum, de Saint Louis Symphony en de Saint Louis University (zijn alma mater).

Amerikaanse dames- en jeugdkampioenschappen 2010

In juni vond de Amerikaanse dames- en jeugdkampioenschappen plaats in het St. Louis Chess Center. Ad Bruijns was gevraagd voor technische ondersteuning voor de elektronische schaakborden, de koppeling met internet en het live kunnen verslaan van de kampioenschappen op ICC. Ben Finegold en Jennifer Shahade zorgden voor de live-verslaggeving. Jennifer verzorgde ook interviews voor de nationale radio. Jennifer is grootmeester bij de dames en schrijfster. Zij is tweevoudig dameskampioen van Amerika. In oktober 2005 publiceerde zij haar boek Chess Bitch. In New in Chess is hierover een recensie verschenen. Zij heeft ook een website 9 Queens.

Tijdens de slotdag van Persoonlijk Kampioenschap van de Noord Brabantse Schaakbond in Roosendaal sprak ik met Ad Bruijns over zijn belevenissen in Amerika.

Ad Bruijns:

‘Het was een enorme ervaring die ik mocht opdoen in Amerika. Alles was tot in de puntjes geregeld en er was een uitgebreid draaiboek. Ik had besloten een paar dagen eerder te gaan om alles goed te organiseren, de techniek uit te testen etc. Ik wilde niets aan het toeval overlaten. Live-verslaggeving op ICC stelt hoge eisen. Naast de elektronische borden gebruikten we voor back-up en live-broadcasting ook het Canadese Mon Roi –systeem. Dit product kende ik nog niet en ik heb er de nodige ervaring mee opgedaan. Het bestaat uit een PDA waarop de zetten extra worden ingevoerd met een pen (stylus). Dit systeem is door de FIDE goedgekeurd. Voor de live-uitzendingen werd er gebruik gemaakt van drie camera´s. Ook waren er live-verslagen voor de website www.uschess.com

Aan het toernooi waren veel sponsoren verbonden die veelal in natura een bijdrage verzorgden. Zo was er bijvoorbeeld HP met computers, een film- en fotofirma die de professionele ´shoots ´verzorgde, een cateraar etc. Ook had het gebouw intern nog een opknapbeurt gehad, want alles moest er ‘spic&span’ uitzien.

Deelnemers en familieleden werden in een nabijgelegen hotel ondergebracht. Zo waren bijvoorbeeld ook de ouders van Ray Robson aanwezig. Vader Robson heeft een eigen website gemaakt en ook al een boek geschreven.

Bij de start van het kampioenschap werden de deelnemers aan het kampioenschap persoonlijk begroet, er waren vier dames aanwezig die hen schminkten voor de professionele ´photoshoots´ door een beroepsfotografe. Er werd zelfs nog met fotorolletjes gewerkt. Wat ook opviel was dat iedereen in nette kledij was. De spelers moesten schaakborden signeren die bedoeld waren voor kennissen, sponsoren en andere genodigden. Ook deden alle spelers mee aan de interviews voor ICC en live-partijbesprekingen. Wel was er sprake van zeer scherpe beveiligingsmaatregelen die wij in Nederland niet kennen. Typisch Amerikaans. Dit alles was voorzien in het draaiboek.

Het gehanteerde speeltempo was 40 zetten in anderhalf uur met voor de resterende zetten 30 minuten, met 30 seconden per zet extra. Dit wordt internationaal steeds vaker toegepast.

Ook was er halverwege het toernooi gezorgd voor ontspanning. Dit jaar was er gekozen voor tennis. Lindsay Davenport, jarenlang in de toptien van de wereld bij de dames en winnares van Olympisch goud, maakte haar opwachting. Op de tennisvelden van de St. Louis ACES werden er demonstratiewedstrijden gehouden. Maar ook de straat van de Chess Club was afgesloten en omgetoverd in tennisvelden. Ook op de schaakborden op straat was een tennisveld zichtbaar met in het midden een net gespannen. Hierop kon tennisschaak worden gespeeld.

Op de Open Dag op 16 juli kon de jeugd een lokale bus verven die voor vervoer werd ingezet. Deze dag stond in het teken van het tweejarig bestaan van de schaakclub.

Bij de jeugd eindigden drie deelnemers (Zhao Parker, Ray Robson en Samuel Shakland) op de eerste plaats en moesten er barrages worden gespeeld. Hierbij golden bijzondere regels. Iedere deelnemer kon een bod uitbrengen op het speeltempo. Degene met het laagste speeltempo kreeg wit. Bij remise verliest wit en wint zwart. Samuel Shakland werd kampioen van Amerika. Ray Robson (15 jaar) kennen we van zijn deelname aan het Corustoernooi in 2010.

Bij de dames won Irina Krush en op de tweede plaats eindigde Anna Zatonsky. (Irina Krush is geen onbekende op ons Corus toernooi en Anna Zatonsky deed afgelopen zaterdag met haar partner ,Daniel Fridman, mee aan het schaaktoernooi in Gouda.) Bij de prijsuitreiking in het auditorium was ook de vrouw van Rex Sinquefield aanwezig die actief is in de Amerikaanse scouting. De scouts kunnen punten verdienen voor schaken en schaaklessen. Zo wordt weer een verbinding gelegd naar de schaaksport.

Voetbal in Zuid-Afrika

Het was de Amerikanen niet ontgaan dat Nederland in Zuid-Afrika meedeed voor de wereldtitel en hierdoor kreeg ik veel belangstelling. Bij het luiden van de bel voor een ronde had ik hiermee rekening gehouden met mijn kleding. Men vond dit prachtig.

DGT Rep Ad Bruijns rings the start of round two. Ad sported his orange hat

in honor of his native Holland in the World Cup finals.

Hoogovenstoernooi

De directeur, Tony Rich, vertelde mij dat hij eens had deelgenomen aan het Hoogovenstoernooi. Hij was in zomerkleding in Amerika in het vliegtuig gestapt. Hij had zich niet gerealiseerd dat het winter was in Nederland. Een hilarisch voorval.

Al met al was het een enorme ervaring. De Amerikanen waren zeer gastvrij en behulpzaam. Ik heb veel ervaring opgedaan. En voor mijn werkzaamheden kreeg ik nog een leuke vergoeding.

2 Reacties

 1. Avatar
  -de Zetter- 11 september 2010

  Wederom een mooi, zorgvuldig geschreven artikel, Teun.

  ‘k ben nu helemaal klaar voor het Jubileumtoernooi van HSV Excelsior vandaag.

 2. Avatar
  Charles Kuijpers 12 september 2010

  Een prachtig verhaal. Een belangrijke functie van Ad is niet vermeld: hij is ook voorzitter van de ADF 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.