Schaakrubrieken 11 september 2010

INTRO

Correctie

Bij de oorspronkelijke plaatsing waren er twee diagrammen verkeerd geplaatst (RD en AD). Dit is nu hersteld.

Sjirov – Kramnik

Deze week wordt in een aantal schaakrubrieken aandacht besteed aan het toernooi in Shanghai en dan met name aan de partij Sjirov – Kramnik.

Overlijden Bent Larsen

Bent Larsen is na een kort ziekbed op 9 september 2010 in Buenos Aires overleden. Dit liet de Deense schaakbond weten. Larsen, die in Denemarken wordt gezien als de beste schaker die het land voortbracht, werd 75 jaar.

Larsen deed in 1965, 1968, 1971 en 1977 mee aan de strijd om de wereldtitel. Hij trad destijds aan tegen grootheden als Bobby Fisher en Boris Spassky. In 1967 kreeg Larsen de schaak-Oscar uitgereikt.

Larsen, zesvoudig Deens kampioen, stond te boek als iemand die risico’s in zijn spel durfde te nemen. De onorthodoxe speler geloofde sterk in de waarde van verrassingen en begon daarom vaak partijen met vreemde, dubieuze openingen. Hij waagde zich daardoor vaak, en met succes, aan uiterst gecompliceerde stellingen.

Afgelopen week besteedde Hans Ree uitgebreid aandacht aan zijn overlijden in NRC Handelsblad. In maart van dit jaar besteedde hij ook een e-column aan de 75ste verjaardag van Larsen. Klik hier.

De openbaring van Roderer

In samenwerking met Uitgeverij Signatuur (onderdeel van A.W. Bruna) verloten we onder onze bezoekers tien exemplaren van De openbaring van Roderer. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 30 september 2010. Hiermee willen we onze traditie voortzetten om de te bespreken boeken ook te verloten onder onze bezoekers. Eerder bespraken wij (met verloting van tien boeken) Mijn Schaken van Hans Ree en de roman Het Paneel van Vlaanderen.

Naast De openbaring van Roderer loopt er nog de actie voor midi-thriller Chess.

Zie hiervoor ook de eerste publicatie over dit boek.

Hans Ree

Zijn rubriek ’Shirov wint in Shanghai’ begint met :

‘Wat de Chinese mannen betreft heeft het Grote Draak Project, dat in 1974 werd opgezet om China, waar ze toen bijna alleen nog het Chinese schaak speelden, ook in onze vorm van schaken bij de wereldtop te brengen, nog niet helemaal aan de hooggespannen verwachtingen voldaan.

Wel bij de vrouwen, waar de Grote Draak al drie Chinese wereldkampioenen heeft opgeleverd en waarschijnlijk ook een toekomstig wereldkampioene, de nu zestienjarige Hou Yifan.

De Chinese mannelijke schakers zijn sterk, maar net niet sterk genoeg voor de wereldtop.’

Vervolgens besteedt hij aandacht aan het Shanghai toernooi dat door Alexei Shirov werd gewonnen. ‘Wang Hao was de kop van Jut bij de top (Shirov, Kramnik, Aronian)’, schrijft hij.

Vervolgens behandelt hij de partij Shirov – Kramnik,die door Shirov werd gewonnen. Hij schrijft hierover:’Het zal hem plezier hebben gedaan dat hij in Shanghai Vladimir Kramnik versloeg, een vijand sinds 2002, toen Kramnik de match tegen Kasparov speelde waar Shirov recht op had. Winnen van Kramnik in een serieuze partij was Shirov sinds 2003 niet meer gelukt.’

De stelling na de 37ste zet van wit (Shirov) was als volgt:

Shirov – Kramnik, Shanghai 2010

‘Met een pion meer en actief stukkenspel heeft Shirov natuurlijk uitstekende winstkansen, maar helemaal duidelijk zou het na 37…d2 38. Pxd2 Pe7 nog niet zijn. 37…Pe7 Met nog ee minuut bedenktijd voor vier zetten maakt Kramnik een blunder waarna het meteen afgelopen is. 38. Pd6+ Zwart gaf op wegens stukverlies door 38…Kg8 39. Txf8+ Kxf8 40. Pxb5’

De Schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Marat Dzjoemajev- Andrei Rytsjagov,Voronesj 2010.

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘Nog eens een aflevering van het Kramnik – Sjirov feuilleton’, de behandeling van de partij Sjirov – Kramnik en het naspelen hiervan.Klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ’Boeken’ begint met:

‘Door de drukte van de dag schort ik mijn leesmoment op naar de slaapkamer. Hoe spannender het boek, des te vroeger ik naar bed ga. Er liggen ook wat boeken op het nachtkastje met korte, afgeronde verhalen. De hoofdpersonen daarin willen nog wel eens terugkomen in de dromen, vooral als die personen bekenden zijn. In ‘Mijn Schaken’ beschrijft Hans Ree zijn relatie tot vele tijdgenoten; Euwe, Bronstein, Donner, Fischer, Hartoch, Kortsjnoi, Orbaan ,Prins, Withuis, Timman, Kasparov, Karpov en Carlsen en nog veel meer. De titel geeft goed aan wat de invalshoek is: het is een persoonlijk beeld van Rees eigen schaakwereld.’

In ‘Chess Duels, mijn partijen tegen wereldkampioenen’ beschrijft Yasser Seirawan, geboren 1960, zijn ontmoetingen met Euwe, Botwinnik, Smyslov, Tal, Petrosjan, Tal, Spassky, Fischer, Karpov en Kasparov. Het boek is een feestmaal van licht verteerbare analyses op een bedje van inzicht in de voorbereiding en de psychologische strijd aan het bord, met een rijk sausje van anekdotes.’

Hij beveelt beide boeken warm aan.

Tot slot behandelt hij een fragment uit de partij Seirawan – Kasparov, Skelleftea 1989.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een vierzet van H. Suhr , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Ljubojevic - Hort klik hier

Henk Prins

Hij begint zijn rubriek met:

‘’Het sluitend krijgen van een schaakprobleem is een vak dat veel tijd kan kosten. Heel wat uren heb ik besteed aan de tweezet 762. Vervolgens behandelt hij uitgebreid de oplossing van schaakprobleem 762. Tot slot presenteert hij voor de laddercompetitie twee schaakproblemen uit de negentiende eeuw. Zie hieronder deze tweezetten.

810- T.B. Rowland, 1889, tweezet
811- E.J. Winter – Wood, 1886, tweezet

Max Pam

Zijn rubriek ‘Revanche van Sjirov op Kramnik’ begint met :

‘Breaking schaaknieuws! Kirsan Iljoemzjinov heeft tegen het Russische persbureau Interfax gezegd dat zich na vier termijnen niet langer kandidaat stelt voor het presidentschap van de Sovjetrepubliek Kalmukkië. Hij zou het met zijn Russische ambtsgenoot eens zijn dat het leiderschap van de republieken aan verjonging toe is. Het is de eerste keer dat een regionale Sovjetbaas uit zichzelf terugtreedt, en er wordt druk gespeculeerd over werkelijke motieven die tot deze stap hebben geleid.’

Hij schrijft verder:

‘Of dit goed nieuws betekent voor de schaakwereld , is nog maar zeer de vraag. Iljoemzjinov heeft er namelijk bij gezegd dat hij zichzelf helemaal gaat richten op zijn uitverkiezing als voorzitter van de FIDE. Momenteel is hij daarover in gevecht gewikkeld met oud-kampioen Anatoli Karpov. Beide kemphanen reizen de wereld rond om zoveel mogelijk landen aan hun zijde te krijgen en het lijkt erop dat de statuur van Karpov veel gewicht in de schaal legt.’

Vervolgens besteedt hij aandacht aan het Shanghai toernooi en schrijft iets over de vete tussen Sjirov en Kramnik.

‘Dat oud zeer gaat terug naar 1998, toen Sjirov en Kramnik een match speelden die zou uitmaken wie Kasparov mocht uitdagen. Sjirov won overtuigend, maar door geldgebrek kwam het niet tot een tweekamp met Kasparov. Niet veel later liet Kasparov zich van zijn slechtste kant zien door wel metKramnik te spelen, wat door Sjirov niet ten onrechte als een onrechtmatige daad is beschouwd.’

Vervolgens behandelt hij uitgebreid de partijen Sjirov – Kramnik en Sjirov – Wang Hao.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5271 voor beginners.

Zwart aan zet moet iets sterks doen, maar wat?

e-columns

Gert Ligterink , 10 september 2010

Column – Een goede gastheer

Zijn e-column begint met:

‘Toen Yasser Seirawan in 2003 zijn afscheid van het toernooischaak aankondigde, hield ik er rekening mee dat hij zich zou bedenken. Vaak had hij geklaagd dat de eerste ronden van Europese toernooien zwaar voor hem waren vanwege de jetlag. Nu had hij zich gevestigd in Amsterdam, een stad van waaruit het circuit veel eenvoudiger te bereizen zou zijn dan vanuit Seattle.

Maar de hoop op een rentree bleek ijdel. Schaken deed Seirawan in zijn nieuwe leven alleen nog in competitiepartijen voor zijn Hilversumse club HSG. Voor het overige beperkte hij zich tot commentaar- en trainingssessies, het in de gaten houden van de aandelenkoersen en het schrijven van boeken. Zijn bij uitgeverij Everyman verschenen `Winning Chess’ serie is een groot succes.

Seirawans boeken zijn vooral bedoeld voor schakers, die hopen dat ze hun niveau kunnen verbeteren. Omdat ik buiten die categorie val, heb ik ze niet gelezen en kan ik er dus ook niets over zeggen. Maar Seirawans laatste boek is van een andere orde. In Chess Duels: My Games with the World Champions beschrijft hij zijn carrière aan de hand van zijn partijen tegen de wereldkampioenen.’

Voor de volledige e-column Klik hier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.