Een goede gastheer

Toen Yasser Seirawan in 2003 zijn afscheid van het toernooischaak aankondigde, hield ik er rekening mee dat hij zich zou bedenken. Vaak had hij geklaagd dat de eerste ronden van Europese toernooien zwaar voor hem waren vanwege de jetlag. Nu had hij zich gevestigd in Amsterdam, een stad van waaruit het circuit veel eenvoudiger te bereizen zou zijn dan vanuit Seattle.

Maar de hoop op een rentree bleek ijdel. Schaken deed Seirawan in zijn nieuwe leven alleen nog in competitiepartijen voor zijn Hilversumse club HSG. Voor het overige beperkte hij zich tot commentaar- en trainingssessies, het in de gaten houden van de aandelenkoersen en het schrijven van boeken. Zijn bij uitgeverij Everyman verschenen `Winning Chess’ serie is een groot succes.

Seirawans boeken zijn vooral bedoeld voor schakers, die hopen dat ze hun niveau kunnen verbeteren. Omdat ik buiten die categorie val, heb ik ze niet gelezen en kan ik er dus ook niets over zeggen. Maar Seirawans laatste boek is van een andere orde. In Chess Duels: My Games with the World Champions beschrijft hij zijn carrière aan de hand van zijn partijen tegen de wereldkampioenen.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.