Amfors Jeugdclubcompetitie weer van start gegaan

In het denksportcentrum De Drietand in Amersfoort is zaterdag 18 september de Amfors Jeugdclubcompetitie begonnen aan haar eerste twee rondes. De 16 teams in de A- categorie en 24 teams in de C-categorie spelen in acht ronden verdeeld over vier zaterdagen om de nationale titel. In de A-groep zijn titelverdediger Zukertort Amstelveen, De Schaakmaat en Chesscool op voorhand de favorieten. De Amstelveners kwamen in de eerste ronde tegen Messenmakers echter niet opdagen in hun sterkste opstelling en moesten daarmee berusten in een 2-2 gelijkspel. Jonathan Tan had Zukertort nog wel op een voorsprong gezet na een simpel trucje tegen Henk-Jan Evengroen. Nadat de andere twee partijen op remise waren geëindigd was het Peter Ypma die de gelijkmaker scoorde tegen Bram ter Schegget. Die laatste voerde in een gelijkstaand eindspel te veel af op de winst, offerde een pion maar overzag later een sterk kwaliteitsoffer van Ypma, die dat gedecideerd uitspeelde.

Ook Chesscool 1 had met moeilijk tegen Op Eigen Wieken. De Haarlemmers hebben twee nieuwe spelers uit het zuiden geïmporteerd: Bart von Meijenfeldt ging door zijn vlag en jeugdkampioenne Marieke Dirksen die een snelle remise pakte. Miguel Admiraal won wel van Harry van Vliet Jr. Bij een 1½-1½ stand moest de partij tussen David Klein en Leonore Braggaar uitkomst bieden. In een zinderend secondenspel was het David die met toren paard tegen toren de snelste was. Het sterke Chesscool 2 was trouwens ook niet in vorm en speelde gelijk tegen Almelo. De Schaakmaat wist daarentegen overtuigend te winnen van het niet te onderschatten Veenendaal.

In de tweede ronde mocht Charlois/Europoort (kampioen C-categorie vorig jaar en daarom gepromoveerd) het opnemen tegen het veel oudere Groningen. Na de 4-0 overwinning in de ochtendronde wist de teamleider van Groningen vol euforie te melden dat zijn mannen het “kleine kinderteam zouden gaan pletten”. Maar uiteindelijk niets dat daar op leek. De Zuid-Hollanders namen al snel een voorsprong van 2-1, de partij tussen Ruben Slagter en Roger Meng bleef alleen over. Meng offerde kansrijk een stuk voor drie pionnen. Nadat Ruben het niet heel handig speelde kwamen er dreigingen over het hele bord en werd een enorme blunder Slagter fataal.

Het thuisspelende SG Amersfooort (dit jaar met de auslanders Adriaan de Jongh en Danny de Ruiter in de gelederen) wist De Schaakmaat niet in verlegenheid te brengen. De Jongh wist snel van Tom Meurs te winnen maar de Apeldoorners wonnen de overige partijen. De individuele strijd tussen de twee Elo-favorieten van de JCC werd dus gewonnen door Stefan Kuipers. Achter de zwarte kant van een Sveshnikov was hij meer vertrouwd met de stelling dan Lars Ootes en bouwde langzaam een voordeeltje op. Onderweg werd een uit teambelang geschapen remiseaanbod nog geweigerd door Ootes, die daarna de bietenbrug op ging.

De start van De Schaakmaat – SG Amersfoort. Adriaan de Jongh (met de spierballen) won van Tom Meurs.

Chesscool 1 wist ook haar tweede wedstrijd met 2½-1½ te winnen, nu van Pallas uit Deventer. Kopman Miguel Admiraal scoorde zijn tweede overwinning van de dag en zag Bart von Meijenfeldt de winnende treffer binnen te tikken vanuit een lopereindspel van gelijke kleur.

Zukertort (deze ronde wel met Lody Kulling in de gelederen) en Chesscool 2 moesten berusten in een 2-2 gelijkspel. Lang leek Zukertort af te stevenen op de winst, zeker na de knappe winst van Joran Donkers op Nicky Law. Na twee fortuinlijke halfjes waren de Haarlemmers al goed weggekomen, en uiteindelijk werd het tijdnoodduel tussen Vincent Blom en Bram ter Schegget nog een prooi voor de speler van Chesscool (paard en pion tegen loper: gevlagd). Dit laatste roept de vraag op of de spelers überhaupt wel op de hoogte zijn van artikel 10.2 van het FIDE-reglement.

Na twee ronden gaan in de A-categorie dus De Schaakmaat, Charlois/Europoort en Chesscool 1 aan de leiding met 4 matchpunten, gevolgd door Messenmaker met 3 matchpunten.

Dan de C-groep, voor spelers onder de 17 jaar. Chailois/Europoort is zoals eerder gemeld overgestapt naar de AB-categorie, waardoor het tijd is voor een nieuw kampioensteam.

Een goede gegadigde is het sterke Nuvema D4 uit Oosterhout. Zonder Lars Vereggen, maar met Nederlands kampioen Stefan Beukema, wist het team twee keer te winnen: van VAS met 4-0 en van het Haagse SVHT met 3-1.

De Toren uit Arnhem is met twee teams goed bevolkt in de strijd om het kampioenschap. Het eerste won haar beide wedstrijden, terwijl het tweede team een keer won en eenmaal gelijkspeelde.

Analyseren bij de JCC

Ook HMC Cadler uit Den Bosch (dat in de tweede ronde Leiderdorp overtuigend versloeg), HWK uit Heerhugowaard en Zukertort Amstelveen hebben nog de volle buit binnen. Dat kan niet gezegd worden van het sterke Santpoort, dat in de eerste ronde verrassend met 2½-1½ onderuit ging tegen het Maastrichtse MSV-VSM. Die laatste speelde in de twee ronde gelijk tegen De Toren Arnhem 2, waardoor die twee als enige op 3 matchpunten staan.

De jeugdclubcompetitie gaat op 16 oktober weer verder. Voor de A- en C-categorie staan ronden 3 en 4 op het programma. In wijkcentrum De Roef (naast de Drietand) zal dan ook de D-categorie beginnen met haar eerste drie ronden.

Van de A-categorie zijn de 16 livepartijen hier terug vinden: www.schaakbond.nl/live/JCC/uitslagen/JCC_dag_1.pgn

Toegevoegd door de Redactie van de Schaaksite:

De partijen zijn in de viewer na te spelen:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.