Schaken met de ´Manics´

Een unieke muziekvideo gebaseerd op het thema schaken

In september heeft de band Manic Street Preachers zijn tiende album uitgebracht onder de naam `Postcard from a young man´.

De Manic Street Preachers is een alternatieve rockband uit Blackwood (Wales), opgericht in 1986. De band bestaat uit James Dean Bradfield (vocals, guitars), Nicky Wire (bass en vocals) en Sean Moore (drums, backing vocals en trumpet) . De band maakt onderdeel uit van de Cardiff music scene en speelde een prominente rol in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Voorafgaand aan het album werd de single "(It’s Not War) Just the End of Love" uitgebracht. Hiervan is een prachtige muziekvideo gemaakt met schaken als thema. Een van de beste muziekvideo’s op dit gebied! Op de video herkennen we Michael Sheen van The Damned United. Michael Sheen is een vriend van James Dean Bradfield. Niet moeilijk te raden welke topschaker hij in deze muziekvideo uitbeeldt.

Na het zien van deze video moest ik denken aan de twee historische schaakpartijen van Judit Polgar tegen Gary Kasparov.

Linares 1994

De eerste historische partij is uit 1994 gespeeld op het Linarestoernooi in Spanje. In deze partij nam Gary Kasparov (zwart) een zet terug in zijn partij tegen de toen 18-jarige Judit Polgar (wit). Behalve Judit had niemand gezien dat Gary Kasparov zijn stuk gezet en losgelaten had. Kasparov zette zijn paard op c5, zag dat dit hem een toren kostte, pakte het paard weer beet en zette deze op d7. Judit was zo verbouwereerd dat zij verzuimde de schaakpolitie er bij te halen. Kasparov ontkende aanvankelijk dat hij het paard had losgelaten. Later kon bewezen worden dat dit wel zo was omdat de Spaanse televisie deze scène had gefilmd. De partij is normaal uitgespeeld en Gary Kasparov won. Ten onrechte.

Moskou 2002, Rusland tegen de rest van de wereld

De tweede historische partij is uit 2002. Deze partij wint Judit Polgar (wit)van Gary Kasparov (zwart)! Eindelijk gerechtigheid! Gary Kasparov baalde enorm dat hij van een jonge vrouw verloren had en hij zal ongetwijfeld ook gedacht hebben aan de partij uit 1994, die hij toen ten onrechte won! Judit Polgar had in 2002 een rating van 2681 en Gary Kasparov 2831!

Andere associaties?

Mogelijk dat het bij jullie andere associaties oproept na het zien van deze muziekvideo. Laat het ons weten in de commentaarrubriek onder deze column!

Bekijk de muziekvideo van "(It’s Not War) Just the End of Love"

KLIK HIER

1 Reactie

  1. Avatar
    fdrummen 27 september 2010

    als ik de muziekvideo (mooi)bekijk kan ik maar tot een conclusie komen:

    "schaken is een lustopwekkend spel".

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.