Schaken wordt een sport (op 16 oktober a.s.)

Persbericht

Voor de 5e keer wordt op de campus van de Universiteit Twente het Grolsch omnisimultaantoernooi gehouden. Na 2 succesvolle edities in Enschede en 2 even zo succesvolle toernooien in Koedijk, wordt op zaterdag 16 oktober 2010 weer neergestreken in Enschede. Maar wat is omnisimultaan? Dit is een vorm van schaken waarbij alle deelnemers meerdere partijen gelijktijdig afwerken. Dat houdt in dat ze allemaal rond moeten lopen van bord naar bord en daarmee wordt het als passief aangeduide schaakspel tot een actief spel omgetoverd dat met recht de term sport mag dragen. Niet voor niets verzuchten deelnemers die voor het eerst meedoen dat ze zowel geestelijk als lichamelijk vermoeid raken!

Hoe is het idee ontstaan? Aangezien 2 spelers van de studentenvereniging Drienerlo wel eens wat anders wilden dan alleen maar achter het bord zoeken naar de beste zet, werden de koppen bij elkaar gestoken. Al snel bleek dat beiden voor de actie gingen en eigenlijk wel een simultaan wilden geven. Bij een simultaan speel je tegen meerdere tegenstanders tegelijk en loop je in een kring rond. Dat moest ook tegen elkaar kunnen en er werd gelijk gedacht aan meerdere borden op een rij en dan op elk bord tegen elkaar spelen. Toen een bevriende speler ook mee wilde doen werd besloten dat alle spelers op het zelfde moment tegen de beide andere spelers zouden gaan spelen. Daarvoor moest dan wel even gekeken worden hoe dit het beste neergezet kon worden zodat allen even veel moesten lopen en het omnischaken was geboren. Maar dit was nog niet genoeg voor de heren. Als het met 3 spelers kon moest het mogelijk zijn om het ook met meer spelers te kunnen spelen. Uiteindelijk werd ook dat bereikt en ontstond het idee dat dit een prachtige manier was om het schaken als sport te gaan promoten. En zo werd om 16 oktober 2004 voor de allereerste keer een omnisimultaantoernooi georganiseerd op de campus.

Hoe weet je waar je aan zet bent? Omdat er met een klok wordt gespeeld is het al snel duidelijk welke speler bij een bord aan zet is. Degene waar de tijd loopt is aan zet. Maar hoe weet ik nu dat ik op dat bord speel? Daarvoor is een systeem bedacht waarin gewerkt wordt met kleuren. Door bij de borden gekleurd papier te leggen kunnen de spelers en de borden verdeeld worden. In een groep van 6 spelers krijgt elke speler een kleur toebedeeld. Deze kleur wordt vervolgens aan 1 zijde van een bord gelegd en op die manier is duidelijk wie op welk bord speelt en aan welke zijde van het bord. Omdat er ook mensen zijn die kleurenblind zijn is er op de gekleurde papieren ook een nummer gezet.

Nieuw dit jaar zijn de prijzen. Digital Game Timers (DGT) uit Enschede heeft speciaal voor het toernooi 2 cubes beschikbaar gesteld. Het bedrijf sponsort daarnaast alle digitale klokken en de borden die tijdens het toernooi gebruikt worden. Verder is Grolsch de hoofdsponsor van het toernooi.

De winnaar van de editie van 2008 FM Wouter van Rijn zal aanwezig zijn om de strijd aan te binden met een aantal subtoppers uit het Nederlandse schaken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.