Harold van der Heijden presenteert HHdbIV in Max Euwe Centrum

Harold van der Heijden heeft zaterdagmiddag in het Max Euwe Centrum in Amsterdam de vierde editie van zijn eindspelstudiedatabase gepresenteerd. De database HHdbIV omvat 76.132 eindspelstudies. Het is de grootste en beste database op dit gebied.

Bij zijn presentatie ging Deventenaar Van der Heijden in op de geschiedenis van de eindspelstudie, die begint in het jaar 1851. Hij vertelde onder meer over hoe hij via talloze contacten over de wereld het materiaal voor de database heeft verzameld. Een afgezet Tsjechische generaal die ging componeren, het gratis zoekprogramma CQL van Lewis en Stiller, arme doch geniale Russische componisten, een reeks anekdotes passeerde de revue. Het zou geen gek idee zijn als Van der Heijden de tijd zou vinden om zijn encyclopedische kennis over de eindspelstudiegeschiedenis in een boek weer te geven.

Van der Heijden verzamelt niet alleen studies, hij componeert ook zelf, hij is internationaal FIDE arbiter voor eindspelstudies, bestuurslid van eindspelstudievereniging ARVES en hoofdredacteur van het blad EG.

Uitgebreide informatie over de nieuwe database staat op www.hhdbIV.nl. Via deze site is de database ook te bestellen (50 euro).

De eerste exemplaren van de eindspelstudiedatabase reikte dr. Harold van der Heijden uit aan GM Jan Timman en IM Yochanan Afek. Beiden lieten op de bijeenkomst enkele eigen studies zien.

Afek is wereldwijd befaamd als eindspelstudiecomponist. Timman legt zich de laatste jaren toe op de eindspelstudie. Hij vertelde dat hij zich daartoe heeft laten inspireren door Afek.

Timman heeft inmiddels zo’n 200 studies gecomponeerd en diverse prijzen gewonnen.

Veel geld gaat er niet om in de eindspelstudiewereld. Prijzen variëren al gauw van ‘de eer’ tot een fles wijn.

Soms begrijpt een toernooiorganisator dat er veel tijd gemoeid is met het componeren van een studie en dat het fatsoenlijk is om te betalen voor een originele toernooistudie.

Timman merkte met een kwinkslag op dat Afek een paar jaar geleden een paar honderd euro heeft gewonnen in een Russisch toernooi ‘Lenin 140’. Volgens Afek is het geld nog steeds onderweg.

Peter Doggers heeft een video gemaakt van de presentatie. Deze is binnenkort onder meer te zien via www.hhdbIV.nl en www.chessvibes.com.

Op www.schaaksite.nl publiceert Harold van der Heijden wekelijks een studie met toelichting.

Noot Redactie:

Karel van Delft doet heel veel voor het schaken in Nederland.

Adres:

KVDC

Drs. Karel van Delft

Mergelland 79

7325 ZW Apeldoorn

Nederland/The Netherlands

T 0031(0)553601271

M 0031(0)622226928

@

www.kvdc.nl

www.chesstalent.com

www.schaaktalent.nl

www.schaken-en-autisme.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.