Nooit in Wijk aan Zee

29 September 2010 – Gert Ligterink

Ter gelegenheid van Bent Larsens zeventigste verjaardag schreef ik in 2005 op deze website over het opmerkelijk stille afscheid van de Deense grootmeester van het Hoogovenstoernooi. In de periode 1959-1967 was Larsen in Beverwijk een vaak en graag geziene gast, nadien hebben we hem niet meer teruggezien. In Wijk aan Zee heeft hij nooit gespeeld.

Ik vroeg indertijd aan allesweter Piet Zwart waarom Larsen na 1967 wel regelmatig in Hastings kwam maar nooit in Wijk aan Zee. Piet verzekerde mij dat niets onaangenaams tussen het comité en Larsen was gepasseerd, dat ook na 1967 vaak uitnodigingen aan hem waren verzonden maar dat hij die altijd had geweigerd.

Die column leverde een reactie op. Een correspondent gaf mij het advies het interview van Max Pam met Hein Donner uit 1971 nog eens te lezen: `Dan begrijp je waarom Larsen nooit meer in het Hoogovenstoernooi heeft gespeeld’.

In dat interview in Schaakbulletin zegt Donner het volgende: `Fischer en Larsen komen er in Nederland niet in. Omdat Withuis dat niet wil. De Hoogovens en IBM nodigen hen niet uit, omdat zij extra eisen stellen. Ze stellen ondemocratische eisen. Ik, als collega, vind die eisen helemaal niet onredelijk. Die twee maken een toernooi aanzienlijk interessanter door hun deelname.’Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.