Eindspelstudie 3: Desperado

website

E-mail:

Hierbij de 3e eindspelstudie voor de Schaaksite uit mijn database.

  • De vierde versie van de database bevat 76.132 eindspelstudies
  • Het is de beste en grootste database van eindspelstudies ter wereld
  • De database bevat driekwart van alle ooit gecomponeerde studies
  • De database is in standaard pgn-format en leesbaar voor gangbare schaakprogramma’s


Eindspelstudie 3: Desperado

Deze week laat ik u een prachtige desperado-studie zien. Om de een of andere reden is deze studie niet erg bekend. Maar iedere keer als ik 'm aan mijn vrienden laat zien beleef ik er weer enorm plezier aan. De oplossing is duidelijk en goed uit te leggen zonder onduidelijke zijvarianten. De componist trakteert ons tijdens de oplossing op een verbijsterende verrassing:

E. Somov-Nasimovich

64 1936

Het tellen van de stukken levert weliswaar een gelijke materiaalverhouding op, maar na verdere beoordeling van de stelling zien we al snel dat wit in de gevarenzone zit. Het gepende witte paard kan bijvoorbeeld niet zomaar worden verdedigd middels 1.Kg2?, want na 1...Txf2+ 2.Kxf2 Lb6 heeft zwart een dodelijke penning. 1.Kg1? is al wat handiger, maar dat faalt op 1...Lb6 2.Th5+ Kg6 3.Th2 Txf2 4.Txf2 waarna zwart een tempo wint middels 4...a5! 5.Kf1 Lxf2 waarna de witte koning te ver weg is. Kortom, de enige zet is 1.Kg3! Na 1...Txf2 geeft wit een tussenschaak; het is nu nog niet duidelijk waarom. 2.Th5+ Uiteraard moet zwart de toren aanvallen, anders neemt wit simpelweg de zwarte toren. 2...Kg6 3.Td5 Lb6 Nu zien we het doel van het tussenschaak. Omdat de zwarte koning op de 6e rij staat kan wit een desperado-combinatie uitvoeren: 4.Rd6+ Kf5 5.Rxb6 Maar ook zwart heeft een desperado-zet! 5…Rxf3+

Nu verliest wit na 6.Kxf3 axb6 omdat zwart de oppositie heeft: 7.Ke3 Ke5 8.Kd3 Kd5 9.Kc3 Kc5 10.Kb3 Kb5 bijv. 11.Ka3 Kc4. Maar met de geniale zet 6.Kg2! redt wit zich. Na 6…axb6 7.Kxf3 hebben we dezelfde stelling als na 6.Kxf3? axb6, maar het verschil dat nu zwart aan zet is! 7...Ke5 8.Ke3 Kd5 9.Kd3 Kc5 10.Kc3 Kb5 11.Kb3 met remise.

Mijn database (zie www.hhdbiv.nl) bevat 127 studies (inclusief correcties, versies e.d.) van deze componist.

Omdat er nooit een boek is gepubliceerd met zijn studies (zoals van veel andere Sovjet-componisten) is het zonder mijn database vrijwel onmogelijk diens studies te traceren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.