Erwin l'Ami bij de elite

Woerdenaar in A-groep Tata Steel Chess Tournament

(foto’s Ab Scheel)

WOERDEN * Erwin l’Ami staat voor een kolossale nieuwe uitdaging. De 25-jarige Woerdenaar is uitgenodigd voor de hoogste grootmeestergroep van een van ’s werelds sterkste schaaktoernooien, namelijk dat in Wijk aan Zee. Daarin zal hij het onder anderen moeten opnemen tegen de vier hoogst genoteerde spelers van de wereldranglijst.

De uitnodiging is verrassend, omdat Nederlanders normaliter pas tot de A-groep van het toernooi (dat door de recente naamsverandering van Corus voortaan het Tata Steel Chess Tournament zal heten) worden toegelaten na het behalen van de nationale titel of winst van de B-groep van het evenement. Toernooidirecteur Jeroen van den Berg (zie foto rechts) licht dit als volgt toe: ,,Niet alleen is het de erkenning van zijn gestage groei, maar wij hebben hem ook gekozen vanwege zijn gedegen stijl. Hij is vrijwel door niemand te verslaan. Tegelijk boekt Erwin met zijn manier van spelen zoveel remises, dat een nationaal kampioenschap of winst van de B-groep vrijwel uitgesloten is. Ook omdat hij in zo’n sterke B-groep steeds boven verwachting presteerde, verdient hij volgens ons een debuut op het hoogste niveau."

Onder de in totaal veertien deelnemers aan de A-groep bevinden zich nog twee in Nederland actieve grootmeesters. Jan Smeets, leeftijdgenoot van l’Ami en ex-landskampioen, doet voor de derde keer in successie mee. Verder is de 16-jarige Anish Giri van de partij. De jongste Nederlands kampioen uit de geschiedenis behaalde zijn grootmeestertitel in 2009 in Wijk aan Zee en was daarmee toen de jongste grootmeester ter wereld. Hij won afgelopen januari de B-groep. Loek van Wely, in het verleden vaak deelnemer, gaf te kennen zich een jaartje met andere dingen bezig te gaan houden dan met schaken.

Met twee potentiële deelnemers wordt momenteel nog onderhandeld, maar duidelijk is nu al dat het toernooi – in de tweede helft van januari 2011 – nog sterker zal zijn dan de vorige editie. Zeker is de komst van de nummers één tot en met vier van de huidige wereldranglijst: Viswanathan Anand uit India (wereldkampioen), Magnus Carlsen (Noorwegen), Vladimir Kramnik (Rusland) en Levon Aronian (Armenië). De naar de vijfde plaats afgezakte Bulgaar Veselin Topalov, die in de meest recente tweekamp om het wereldkampioenschap van Anand verloor, stelde te hoge financiële eisen en zal daardoor in de arena ontbreken. Lees meer…..

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.