Schaakrubrieken 9 oktober 2010

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

Erwin l’Ami bij de elite

Auteur: Henk de Kleijnen

Woerdenaar in A-groep Tata Steel Chess Tournament

WOERDEN * Erwin l’Ami staat voor een kolossale nieuwe uitdaging. De 25-jarige Woerdenaar is uitgenodigd voor de hoogste grootmeestergroep van een van ’s werelds sterkste schaaktoernooien, namelijk dat in Wijk aan Zee. Daarin zal hij het onder anderen moeten opnemen tegen de vier hoogst genoteerde spelers van de wereldranglijst. Lees meer

De openbaring van Roderer

In samenwerking met Uitgeverij Signatuur (onderdeel van A.W. Bruna) verloten we onder onze bezoekers tien exemplaren van De openbaring van Roderer. Iedereen die in aanmerking wil komen voor dit boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden is verlengd tot 31 oktober 2010. Hiermee willen we onze traditie voortzetten om de te bespreken boeken ook te verloten onder onze bezoekers. Eerder bespraken wij (met verloting van tien boeken) Mijn Schaken van Hans Ree en de roman Het Paneel van Vlaanderen.

Naast De openbaring van Roderer loopt er nog de actie voor midi-thriller Chess.

Zie hiervoor ook de eerste publicatie over dit boek.

Hans Ree

Zijn rubriek ’Planeet Ivantsjoek ’ begint met :

‘Minder dan een jaar geleden kondigde Vasili Ivantsjoek trillend van emotie zijn vertrek uit de schaakwereld aan. Het gebeurde tijdens het World Cup toernooi in Chanti-Mansiysk, waar hij werd uitgeschakeld door de jonge Filippijn Wesley So.

Kort daarvoor hij had in de laatste ronde van het Tal Memorial in Moskou niet van Kramnik kunnen winnen en in het snelschaaktoernooi daarna had hij naar eigen zeggen dames, torens en pionnen weggegeven. Hij voelde zich uit het zadel gegooid. ‘Ik zal de partijen van mijn collega’s blijven volgen’, zei hij treurig. ‘Maar schaken en Ivantsjoek zijn toch onverbrekelijk verbonden?’, vroeg een geschrokken interviewer. ‘Dat was vroeger, nu vermoordt het schaken me.’ Een paar dagen later kwam Ivantsjoek weer bij zinnen.

In Chanti-Mansiysk, dat vorig jaar eventjes zijn Waterloo leek te worden, vierde Ivantsjoek vorige week op de Olympiade een triomf. Hij was topscorer aan het eerste bord met de prachtige score van 8 nuit 10 en voornamelijk dank zij hem had zijn land Oekraïne de Olympiade gewonnen.’

Hij behandelt de partij Vasili Ivantsjoek – Baadur Jobava (Georgië) en het slot van deze partij was als volgt:

‘Zwarts laatste hoop is 32. Pxc1 Pxf3 mat. 32. Txa5 Pg6 33. Txa6 Pf4 34. Ta8 en zwart gaf op.’

Gert Ligterink

Voor zijn rubriek ‘ Hoe Oekraine tijdens Olympiade Rusland op afstand hield ’, de behandeling van de partijen Karjakin – Eljanov en Efimenko - Malachov en het naspelen hiervan.Klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ’ Giri maakt het verschil (2) ’ begint met:

We vervolgen de terugblik op de Olympiade waarin Anish Giri diverse cruciale overwinningen boekte zodat de teamoverwinning tot stand kwam. Bij dit landenevenement tellen de teampunten eerst, dan pas de bordpunten. Met de dertiende plaats als startpositie en een uiteindelijk gedeelde plaats elfde plaats bij de slotrangschikking heeft het ‘heren’- team naar behoren gepresteerd. In de zesde ronde was het sterke Rusland 2 de tegenstander. Het werd een terecht verlies van 1-3. Giri maakte remise. De volgende ronde was de enige keer dat het team teleurstelde. Tegen Cuba werd het slechts 2-2.

Vervolgens behandelt hij vierfragmenten uit verschillende partijen. Over het derde fragment het volgende.

diagram 3

A. Giri – D.Khamrakulov, bord 3

‘Na 45…Db1 46.d6 Db7 47. Dd5 Ta5 48. Dxa5 won wit het dame-eindspel. Op www.schaaksite.nl beweerde Dimitri Reinderman in zijn daganalyses, die ondanks beperkte tijd van hoog niveau waren: ‘Na dameruil staat de zwarte koning ver weg maar ik denk dat het remise te houden is.’ Ging hij soms in de gauwigheid alleen maar uit van 45…Dxd4 46. Pxd4? Wit zit dicht tegen winst aan met 46. exd4 Ta6 (er dreigde d6) 47. Kf3 Kg8 48.Ke4 Kf8 49. Ke5 Ke8 50. Kd6 Ta2 51.Kc7 en de pion loopt door. En na 49…Tb6 50.Kd6 Tb5 51.h5 bepaalt wit hoe en wanneer hij de koningsvleugelacties gaat combineren met die sterke d-pionnen.’

Hij besluit zijn rubriek met:

‘Anish Giri scoorde fraai 8/11 en steeg weer wat op de wereldranglijst. Hij won tevens met deze prestatie de bronzen medaille aan bord 4. (…)’

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van E. Baqgdanov , met boekbesprekingen en een analyse van een partij tussen Karjakin – Onischuk klik hier

Henk Prins

Hij begint zijn rubriek begint met:

‘In het vervolg op de column van vorige week willen we nu de oude interferentiethema’s laten zien in een echte schaakpartij. Vorige week deden we dat vanuit een eindspelstudie.

Er is een aantal partijstellingen bekend, waarin het zogenoemde Novotnythema werd vertoond. Nog even in herinnering halen: Het Novotnythema is een witte zet van een stuk op het snijpunt van werkingslijnen van loper en toren. Interfereren is er een moeilijk woord voor : het in de weg staan of hinderen.

In een partij tussen Miles en Pritchett gespeeld in Londen in 1982 kwam de volgende stelling op het bord te staan. Wit is aan zet.

Miles – Pritchett, 1982. Wit aan zet

Miles speelde 30 Ka1.De partij ging verder met ….c4 31 Dxd5 Lxc3! (Wit kan niet nemen wegens mat op a2.) 32. Dxf7+ Kh8. Het heeft er alle schijn van dat zwart in deze stand nu op winst staat. Na 33.Tb1 komt namelijk 33….Lxb2+ en direct 0-1.

Grootmeester Miles had echter een bijzondere zet achter de hand. Tot ieders verassing speelde Miles 33. Le5! Een zeer gevoelige dreun voor Pritchett, die dacht op winst te staan. Natuurlijk heeft iedereen het gezien. 33.Le5 is een zet op het kruispunt van loper en toren, een Novotny dus! Wit houdt in ieder geval de dreiging 332…Lxb2 met zijn 33ste zet tegen Verder zijn er twee enorme dreigingen voor zwart ontstaan.’

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5295 voor beginners en B5295 voor gevorderden.

A5295 Wit aan zet moet iets sterks doen, maar wat?
B5295 Wit aan zet, ziet u iets sterks voor hem?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.