Tweede dag Amfors jeugdclubcompetitie

Er zijn maar een paar zekerheden in het leven. Zo start de JCC wanneer de pepernoten in de winkel liggen, is bij de derde dag Sinterklaas bijna in het land en is het bij de slotdag al bijna kerst. En de tweede dag? Die vindt standaard plaats op de dag dat het weer echt koud begint te worden.

Dat was te merken in de zalen van Labyrint de Drietand in Amersfoort. Vooral bij de ramen in de A- en C-speelzaal was een extra dikke trui of een jas geen overbodige luxe.

A-groep, ronde 3

De hoogste borden van de A-groep zaten het verst van de kou vandaan en hadden daardoor de perfecte omstandigheden voor een mooie partij. Het topduel tussen De Schaakmaat en Chesscool liet echter even op zich wachten. De Haarlemmers waren een minuut of tien te laat en Brabo Bart von Meijenfeldt liet zijn team nog erger in de steek: hij redde het niet om binnen een uur aanwezig te zijn. Yorick ten Hagen ging daarom van het tweede naar het eerste team, wat op zich geen verzwakking hoeft te betekenen.

David Klein wist Chesscool snel op een voorsprong te zetten met een eenvoudige overwinning tegen Tom Meurs. Ook de andere borden van de koele schakers stonden prima maar het ging één voor één een mis. Yorick ten Hagen moest het met wit in de Najdorf doen met een toren en pion tegen een loper en paard van Nico Swirs. Vanwege de onveilige situatie van de zwarte koning wist Yorick een pion te winnen en ruilde dames. Dat was niet voldoende voor de winst. Sterker nog: Swirs overspeelde Ten Hagen in het eindspel en won.

Armen Hachijan en Marieke Dirksen speelden ook een spannende Najdorf. De Apeldoorner wist twee pionnetjes te winnen, maar er verschenen allerlei matbeelden in de stelling. Marieke had daarop met zwart hier toe kunnen slaan met:

43…Txb3! 44.axb3 Dxb3 45.Kc1 Lf4 46.Kd1 Dd3 47. Ke1 Lg3 mat. Maar ze zag het niet, speelde 43…Df3 en verloor na 44.Dh3 Tf8 45.Dxh5.

Kopman Miguoel had tegen Stefan Kuipers een pion gewonnen en keek de ontwikkelingen bij de onderste twee borden met lede ogen toe. Maar ook bij hemzelf ging het mis: Stefan had voldoende compensatie, leek Miguoel te overklassen, maar bleef steken in een eindspel dat remise zou moeten zijn. Uit frustratie speelde Admiraal op de winst en verloor. 3-1 voor De Schaakmaat.

Op de tweede rij met borden waren het de jonge honden van Charlois Europoort die korte metten maakte met Messenmaker: 3½ -½. Ondanks hun leeftijd (gemiddeld 14.5 jaar oud) speelden ze zeer volwassen hun tegenstanders weg.

Chesscool 2 moest Yorick afstaan aan het eerste team en deelde daarom mee in de malaise van de afwezige Bart von Meijenfeldt. Tegen Amersfoort werd daarom de eerste van de vier NO’s in de A-groep geregistreerd. Weer was Lars Ootes de klos, evenals tegen Botwinnik op de eerste dag. Ook Morris Merza van Pallas had voor de tweede keer geen tegenstander.

Het was sowieso een mooie dag voor de boetepot van de KNSB. Groningen, Botwinnik, Amelo (in de ochtend met 1 en in de middag met 2 afwezigen) en Chesscool (in de ochtend) kwamen met te weinig spelers opdagen. Opmerkelijk om te horen was dat de teamleider van Groningen al drie weken wist dat er een invaller gevonden moest worden, maar niemand bereid kon vinden.

A-groep, ronde 4

Hoogtepunt van de dag was de match tussen Botwinnik en Almelo. De borden 2, 3 en 4 waren slechts bezet door één speler. Bord 1 was volledig bezet maar dat was een snel afgesproken remise:T Botwinnik 1 Almelo 2½ 1½

1. Arthur Pijpers Maurice Schippers ½ ½

2. NO Zyon Kollen 0 1 Regl.

3. Rinze Mulders NO 1 0 Regl.

4. Jelmer Westmaas NO 1 0 Regl.

Ook de organisatie maakte een foutje. Bij het verwerken van de uitslagen werden de Schaakmaat en Chesscool omgedraaid, zodat Chesscool op de eerste rij plaats moest nemen en Schaakmaat op rij drie.

Miguoel (rechts) aan het experimenteren

Chesscool werd ingedeeld tegen Charlois Europoort en speelde daarmee het tweede topduel deze dag. Slechter kon niet worden getroffen voor onze fanatieke Noord-Hollanders. Na het verlies tegen De Schaakmaat zat het team helemaal aan de grond. Miguoel zou gefrustreerd zijn en sprak in een opwelling met Yorick ten Hagen en Hicham Boulahfa af om op de eerste zet de f-pion te spelen.

En zo geschiedde: Miguoel speelde 1.f3. De held. Tegenstander Julian van Overdam was allerminst onder de indruk: zette zijn stukken goed neer en won na 20 zetten een paard. De Chesscool-teamgenoten konden het niet aanzien. Door middel van korte remises hadden zij al een uitweg gevonden uit deze teamwedstrijd. Hierdoor won ook Charlois van Chesscool. De Rotterdammers bleven daardoor zonder puntverlies.

Ook Schaakmaat wist overtuigend te winnen, ditmaal van titelverdediger Zukertort Amstelveen. Zukertorter Lody Kulling was in de ochtend aan het voetballen en had ’s middags zin in een potje schaak. In Stefan Kuipers vond hij een leuke opponent en na een lange en spannende pot wist de speler van Amstelveen te winnen. Voor het teamresultaat maakte het overigens niet uit: Apeldoorn had 2½ op de overige borden gehaald. Nico Swirs won daarbij zijn vierde partij op rij en voert daarmee de topscorerslijst aan.

Door deze uitslagen is het temeer duidelijk dat de competitie een wedren gaat worden tussen het ervaren Schaakmaat en de jeugdige dieseltjes van Charlois Europoort. Ze staan halverwege al drie matchpunten voor op de rest van het veld.

Bij de achtervolgers horen Pallas Deventer en Amersfoort, die onderling gelijk speelden. De broer van schrijver dezes, welbekend onder de naam Lars, speelde daarin een hoogstaande partij. Met wit tegen Paul ten Vergert wist de Nederlands jeugdkampioen de Lxb5-variant van de Sveshnikov nieuw leven in te blazen.

In deze dwaze stelling heeft wit een pion voor een stuk. Met 17.Pb6 Kxc7 18.Pxc4 kan hij materiaal terugwinnen, maar na 18…Pd4 kan zwart voldoende activiteit genereren. In een correspondentiepartij speelde wit eens 17.b4, maar na 17…Pd4 18.Da4 Tc6 19.b5 Txc7 20.Pc7 Lb7 had zwart weinig problemen en won. In plaats daarvan speelde Lars het elegante 17.Pa8!, een sterk theoretisch nieuwtje. De partij vervolgde met 17…Tc5 18.Pab6 Kd8 19.Pxc8 Kxc8 20.b4, waarna de toren verloren gaat.

Nog even terug naar Chesscool. Ondanks de zwarte dag van het eerste wist het tweede team wel de lachers op de hand te krijgen. Tegen het niet te onderschatten Veenendaal wist het met 3-1 te winnen, ondanks (of dankzij?) de 1…f6 van Yorick en de 1.f3 van Hicham.

Uit de categorie ‘daar moeten we een standbeeld voor maken’: de teamleider van Moira Domtoren. Mandenlang heeft hij gebroed op het volgende plan: Niels en Thijs Hendrikx winnen hun partij, Hugo ten Hertog speelt remise en Michel Kerkhof verliest. Dit was reeds aan het begin van de dag aangekondigd maar niemand wist ze te stoppen. Vier matchpunten in de tas, derhalve.

Na 4 ronden hebben we de volgende stand aan kop:mp bp

1. Charlois/Europoort 1 8 12

2. De Schaakmaat 1 8 11½

3. Amersfoort 1 5 9½

4. Op Eigen Wieken 1 5 9

5. Pallas 1 5 9

6. Moira-Domtoren 5 8

C-groep, ronde 3

Ook in de C-categorie waren er een aantal topduels.

Zo speelden HMC Cadler en D4 uit Oosterhout op de eerste rij. Nederlands kampioen Stefan Beukema speelde tegen Thomas Mollema een illustratieve partij in een omgedraaide Siciliaan. Hij kreeg het gat op d4 (it’s all in the name) onder controle en wist daarna de witte stelling te veroveren.

Daar tegenover stond de overwinning van HMC’er Remco van Brakel op Peter Gerlagh. De speler van D4 had een zeer belovende stelling opgebouwd, waarin een veropgerukte pion een doorn in het oog van Remco was. De HMC’er wist dankzij controle in het centrum een kwal te winnen en perste er een gewonnen eindspel uit. De overige twee borden eindigde in remise waardoor 2-2 een feit werd.

HMC Den Bosch (links) – D4

Zukertort profiteerde optimaal door De Toren Arnhem 1 te verslaan. Tjark Vos opende voor de Amstelveners de score met een winst op Rik Roelofs. Na de remise tussen Shotaro de Niet en Jorick Laan moest het voor De Toren komen van de meisjes Mahsa Bitalzadeh en Iris Roelofs. Ook zij wisten niet te winnen, waardoor de punten naar Zukertort gingen.

C-groep, ronde 4

In de tweede ronde van de dag stond de Noord-Hollandse kraker tussen HWK en Zukertort op het programma. Dit werd een afgetekende 4-0 overwinning voor Amstelveen.

Santpoort, dat in de ochtend Sneek versloeg, was met nipte cijfers te sterk voor HMC Den Bosch. Op die overwinning kon waarschijnlijk niet veel worden afgedongen. Toch zal Bosschenaar René Olthof voldoende interessant studiemateriaal hebben gevonden in de eindspelen die op het bord kwamen.

Een topaffiche in ronde 4 was die tussen De Toren Arnhem 1 en D4. Weer was Stefan Beukema de gevierde man. Hij won van Rik Roelofs, terwijl de overige partijen in remise eindigde. Net als Chesscool in de A-groep heeft De Toren zichzelf dus een slechte dienst bewezen met twee teamnederlagen.

Overigens speelt Stefan Beukema van 9 t/m 31 oktober de jeugdwereldkampioenschappen onder de 18 jaar in het Griekse Halkidiki. Van de 22 Nederlandse afgevaardigden waren er 12 bij de JCC in Amersfoort te vinden.

In ronde 5 staat ongetwijfeld het duel tussen Zukertort en D4 voor de boeg. Na die wedstrijd weten we veel meer over de titelkansen. De stand aan kop:mp bp

1. Zukertort Amstelveen 1 8 13

2. Nuvema D4 7 11½

3. Santpoort 6 12

4. HWK 6 10½

5. Leiderdorp 6 9½

6. SHTV 6 9

7. VAS 6 8

8. HMC Calder 5 11

D-groep, dag 1

Voor de D-groep stonden de eerste drie ronden op het programma. De partijen waren nog geen drie minuten aan de gang toen de telefoon van een van de spelers afging. Arbiter Aart Strik was onverbiddelijk en deelde een nul uit. Opmerkelijk was verder dat een speler van Leudal aangaf dat hij door zijn vlag was gegaan, waarop zijn tegenstander van Unitas reageerde dat hij toch liever doorspeelt om mat te zetten.

Na drie ronden heeft Unitas als enige nog de volle buit. Zo won het in de derde ronde met 3-1 van De Toren Arnhem. Achtervolgers met 5 matchpunten zijn Moira Domtoren (dat gelijkspeelde tegen D4), Leiderdorp en Op Eigen Wieken (die onderling tegen elkaar gelijkspeelden).

Op 6 november gaan we weer verder. Indelingen en uitslagen zijn te vinden op: www.schaakbond.nl/jeugd/jeugdclubcompetitie/uitslagen-jcc

Een pgn-file met de live-partijen uit de A-categorie zijn te bekijken via de viewer:

en te downloaden via de link onder dit verslag.

Hiddo Zuiderweg heeft twee filmpjes gemaakt van bughouse bij de JCC:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.