Aftellen: Alle negen nog eens op een rij

PRIJSVRAAG VAN WWW.SCHAAKSITE.NL

In de afleveringen 10 t/m 2 hebben wij onze bezoekers schaakpuzzels voorgelegd die zij kunnen oplossen. De oplossingen van de opgaven 10 t/m 2 tellen voor de prijzen en kunnen worden ingezonden naar: .

Schaaksite.nl stelt drie geldprijzen van 75, 50 en 25 euro ter beschikking voor de drie beste deelnemers. Voor de plaatsen vier en vijf is een prachtig jubileumboek van de SV Sliedrecht beschikbaar. De bekendmaking van de winnaars is op 13 november tijdens de schaakmanifestatie in Sliedrecht.

De inzending van de oplossingen van alle opgaven kan tot uiterlijk vrijdag 5 november 24.00 uur.

Er volgen nog enkele afleveringen in de serie ´Aftellen´ maar de opgaven hierin tellen NIET meer mee voor deze prijzen.

Hieronder alle negen opgaven nog eens op een rij:

Jac. Haring (met de initialen van Max Euwe)

Aftellen 10 : Wit geef mat in twee zetten.

Zijn jullie net zo goed als Zhaoqin Peng?

Onderstaand een stelling uit een partij van haar.

Zhaoqin Peng tegen .....?
Aftellen 9 : Wit aan zet

Zhaoqin (wit) speelde in deze stelling een voor de hand liggende zet. Haar tegenstandster dacht na deze zet ook maar een aanval te beginnen indachtig het gezegde: de aanval is de beste verdediging. Maar met haar aanvalszet zag zij over het hoofd dat Zhaoqin een matcombinatie in petto had.

Piet le Grand maakte onderstaande tweezet. De tweezet bevat het Le Grandthema.

Aftellen 8 : Wit geeft mat in twee zetten.

Leeuw-probleem

In de volgende typische Leeuw-stelling (vanuit de Schreeuw van de Leeuw, met witte offervarianten op f7 countert zwart op tijd en neemt de overhand.

Jerry van Rekom

Aftellen 7 : zwart heeft net 13. … Pg4! gespeeld. Hoe straft zwart de volgende vervolg zetten van wit af:

1.) 14.Dg1
2.) 14.Dd5+
3.) 14.fxe5

FS staat voor Feest in Sliedrecht (met een knipoog naar Frank Stoute die de opening verzorgt van de Schaakmanifestatie).

Henk Prins, tweezet
Aftellen 6: wit begint en zet zwart mat in twee zetten

Aftellen 5: In een partij Max Euwe (wit) tegen Robert Fisher ontstond bovenstaande stand. Hoe wint Euwe?

Aftellen 4 : deze partijstelling kwam voor tussen twee veelvoudige kampioenen: Piet Parel (wit) en Jerry van Rekom. Zwart is aan zet. Met welke prachtige krachtzet wint het voormalige jeugdtalent van de oude Sliedrechtse superkampioen?

Aftellen 3: Een opgave uit het Oploskampioenschap van Nederland van 13-3-2010. Wit geeft mat in twee zetten. Het aangeven van de sleutelzet is voldoende.

Aftellen 2 : Met welke zet won Timman (wit) hier van Van der Wiel? Graag de eerste zet en de tweede zet van Timman aangeven als oplossing.

1 Reactie

  1. Avatar
    HenkPrins 29 oktober 2010

    Vindt u het oplossen van schaakproblemen na deze serie een leuke bezigheid en kunt u er misschien geen genoeg van krijgen. U kunt op 13 november in Sliedrecht meedoen met een Nationale Oploswedstrijd (De Henk Hagedoorn memorial) en dus nog veel meer problemen oplossen. Geeft u op voor deze wedstrijd op www.schaakmanifestatie.nl. en bekijk de informatie op die site. Vooraf kunt u dan nog een Presentatie bijwonen over Schaakproblemen en daarna heeft u nog de keuze tussen een Snelschaaktoernooi of een Presentatie bij te wonen van Motiefgroep Schaken. Geniet van de schaakproblemen, geniet van het schaken en geniet van de schaakkunst!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.