Toernooi in vele talen

Altijd leuk, de opening van een schaaktoernooi.

En zeker die van het Cultural Village Toernooi.

En ja, ik ben in deze bevooroordeeld. Dat mag.

Het blijft een mooi en gezellig toernooi, niet in de laatste plaats

dankzij de vele nationaliteiten. Uit alle hoeken van de wereld melden schakers zich bij

Jeroen vd Berg: "mag ik ook meedoen?" Dit toernooi is tenslotte niet niks: de winnaar mag naar het Tata Steel Chess!

En ook nog de beste Nederlander.

Dat lokt automatisch spelers. Van Polen tot India, van Oekraïne tot Westfriesland,

van Amsterdam tot Amersfoort. Geen windstreek zo gek of ze komen er vandaan.

Bert Kisjes had dit waarschijnlijk ook door en wist wethouder Errol te strikken om de opening

voor zijn rekening te nemen. En die is van Turkse komaf.

Dat sloot mooi aan op de rest van de aanwezigen. Wereldburgers onder elkaar.

Na een mooie gebroken Engelse speech van Bert opende dhr. Errol het toernooi met veel kennis van zaken. Nadat Jeroen vd Berg de loting had voltrokken en Fred Lucas de groepsfoto had gemaakt werden heerlijke broodjes geserveerd waarbij een gedempte kakofonie van de diverse talen door het voorcafé gonsde. Eén taal ontbrak echter: digitaal. Ondanks een gedegen voorbereiding en een korte doch heftige cursus wilde het vandaag niet lukken het uiteraard weergaloze schaak live op internet te doen verschijnen.

Na een korte rustpauze voor de spelers kon het toernooi starten. Maar niet nadat Ad van Schie, de eigenaar van café de Zon, de eerste zet had gedaan. Een grote verantwoordelijkheid die de kleine man prima aan bleek te kunnen. Joost sloeg op de gong en Ad verschoof de pion van Dariusz Swiercz van d2 naar d4. Gulzig vielen de spelers op de gevulde schaakborden aan. Hier live, maar voor jullie helaas even niet te volgen. En op mijn ondeskundig commentaar zit niemand te wachten dus we hopen dat vanaf morgen de verbinding hersteld zal zijn.

Ondertussen gaan de schakers lekker door met waar ze voor gekomen zijn. Twan Burg had, ten koste van Enrico Blees, de eer het eerste volle punt van het toernooi op zijn conto bij te mogen schrijven. De tweede uitslag betrof een Indiase broedermoord. De jonge Sahaj Grover wist keurig de grootmeesterlijke scalp van Arun Prasad te verschalken. Ondertussen wordt gefluisterd dat de lokale held Sjoerd Plukkel iets beter staat tegen Lars Ootes. Piet Peelen bleek toch zo’n 100 ratingpuntjes tekort te komen tegen Roeland Pruijssers en ook zij konden bijtijds aan de analyse. Swiercz en Sulypa besloten tot remise, maar volgens Oleksandr was het allemaal “very complicated”. Zou ik ook zeggen.

Alle ogen maar weer gericht op Sjoerd en Lars, de laatste partij van deze eerste dag. En wat voor één! Sjoerd stond onwaarschijnlijk gewonnen en begon, naar ik hoorde, spoken te zien. In plaats van een vol verdiend punt voor Sjoerd, ontsnapte Lars en werd de partij remise. En zelfs dat leek twijfelachtig…. Maar hopen dat de verbindingen weer spoedig hersteld zijn en iedereen kan genieten van partijen die zeer de moeite waard waren vandaag. Dit beloofd een mooi toernooi te worden.

Tot morgen, maar dan met een wat korter verhaal.

Dennis

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.