Lasker 1 alleen aan kop na 'Hell of a Job'

De Aardappelbeurs trilde weer eens ouderwets op haar grondvesten in de wedstrijd tussen Lasker 1 en Schaakwoude 1 uit Damwoude in de 3e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Op papier leek dit treffen -Lasker stond na 2 ronden gedeeld eerste en Schaakwoude laatste- een gelopen race, maar in de praktijk was er sprake van een ‘hell of a job’.

Lasker begon overigens flitsend na 2 goede rechtlijnige overwinningen van Erik Bosma en Jan Hibma. In hoeverre de nieuwe stoelen hierin een rol speelden zal wel altijd een raadsel blijven, maar Erik en Jan konden na ruim 2 uur spelen comfortabel achter over leunen. Erik won met wil al snel een pion en toen hij een tweede arresteerde, moest hij nog wel even nauwkeurig spelen, maar dit was Erik wel toevertrouwd. Zijn torens beheersten alle belangrijke velden en zijn pionnen deden de rest. Jan Hibma snoepte een wit pionnetje mee -weliswaar een dubbelpion- en kwam middels een paar venijnige tactische wendingen zienderogen beter te staan. Middels een kwaliteitsoffer besliste hij uiteindelijk de partij in stijl.

Murk Viersma consolideerde de 2-0 voorsprong middels een gedegen remise. Hij had met wit wel wat ruimtevoordeel, maar zijn opponent schoof alles beheerst dicht en gezien de tussenstand besloot Murk geen ijzer met handen te breken en zich tevreden te stellen met het halve punt.

Schaakwoude kwam echter op karakter langszij middels 2 zwaarbevochten overwinningen. Johnny Diekstra won in een scherpe partij wel de witte dame, maar zijn tegenstander had hiervoor meer dan voldoende compensatie en toe zijn torens de zwarte stelling binnen drongen was er voor Johnny geen houden meer aan.Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.