NK snelschaken in De Verkadefabriek

Eén van de mooiste theaters in Noord-Brabant is De Verkadefabriek in Den Bosch. De programmering is veelzijdig: toneel, muziek, cabaret, film en altijd iets bijzonders. Geen massavermaak, bijna altijd volle zalen. Een kaskraker voor linkse hobby’s.

Kritiek is altijd op zijn plaats. Daarom wijs ik het management in deze column nog maar eens op hun belachelijke beleid qua kaartverkoop. Een fatsoenlijk theater verkoopt plaatsbewijzen. In De Verkadefabriek moet het publiek in de rij staan om zich in de zaal naar een aantrekkelijke plaats te dringen. Dat hoort bij het beleid en zou goedkoper zijn. Aperte quatsch: klantonvriendelijk en software om stoelnummers te verkopen is zo courant dat het nauwelijks iets kan kosten.

Daar staat tegenover dat het theater aan het eind van het jaar een overdonderende Zugabe verzorgt. Dit jaar kunt u de apotheose bezoeken op 4 december: het Nederlands kampioenschap snelschaken voor clubteams. Hier bewondert u de plaatselijke en regionale schaakcoryfeeën in hun strijd tegen de meesters en grootmeesters van de professionele clubs. Ze zitten op het podium. De toegang is gratis. Voor u ontrolt zich een geweldig spektakel. De zeer korte bedenktijd zorgt op ieder bord voor pure slapstick. Zelfs als u de regels van het spel niet beheerst, geniet u zich te pletter aan de gelaatsuitdrukkingen en de pure paniek. Dit moet u zien. Wie van totaaltheater houdt, mag dit niet laten lopen.

Op de voorlopige deelnemerslijst staan een aantal zeer sterke teams. Ratingfavoriet is de organiserende vereniging HMC Calder met Internationaal Grootmeester Erik van den Doel op het eerste bord, aangevuld met onder andere de kandidaat-grootmeesters Twan Burg en Christov Klein. SC Utrecht met onder andere Benjamin Bok en Martijn Dambacher kan ook hoge ogen gooien. Maar de kampioen van vorige jaar, SC Voerendaal met de grootmeesters Andrey Orlov en Felix Levin aan de eerste twee borden, zal zich ongetwijfeld ook dit keer in de strijd om de titel mengen.

Bang om in de rij te hoeven staan, hoeft u overigens niet te wezen. Bij hoge uitzondering heeft het theatermanagement gelijk. U loopt gewoon in en uit. Als het niet al te druk is, mag u zelfs het podium betreden, dan staat u er helemaal bovenop. Mooier kunt u de sport niet beleven. De voorstelling begint om 10.15 uur en duurt tot 17.00 uur.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.