Aftellen naar het Schaakfestival Groningen

Nog ongeveer twee weken en dan gaat het Schaakfestival Groningen weer van start. Voor het 47e opeenvolgende jaar wordt in de kerstvakantie in Groningen geschaakt. Ook dit jaar is de organisatie weer in handen van Stichting Schaakstad Groningen, die er ondanks de economische tegenwind met behulp van een aantal trouwe sponsors toch weer in is geslaagd een mooi toernooi op poten te zetten.

De focus ligt dit jaar op het sterk bezette Open toernooi waar veel sterke schakers en vooral veel jeugdig talent uit alle windstreken hun opwachting maken. Ook dit jaar belooft het weer een evenement te worden dat tot de sterkst bezette open toernooien van Nederland en tot de top-20 van West-Europa behoort.

Onder de deelnemers vinden we onder andere de uit Groningen afkomstige nationale topspelers Jan Werle en Sipke Ernst, publiekslieveling Friso Nijboer uit Amsterdam en oud-jeugdwereldkampioenen Gupta en Andrasian.

Tenslotte is er traditiegetrouw veel jeugdig talent te zien in Groningen. Zo komt de verrassende winnaar van vorig jaar, de 14-jarige Illya Nyzhnyk, zijn titel verdedigen. Maar ook zijn bijvoorbeeld de Amerikaan Daniel Naroditsky en de Nederlandse talenten Robin van Kampen en Benjamin Bok aanwezig. Naast de toernooizege zullen deze jonge internationaal meesters ook op jacht gaan zijn naar een felbegeerde grootmeesternorm.

Verder wordt door Schaakstad Groningen een aantal jeugdspelers de mogelijkheid geboden zich tijdens het toernooi te laten begeleiden door de internationaal meester Erik Hoeksema en vrouwengrootmeester Iozefina Paulet.

Ook voor de gewone club- en huisschaker worden er in de kerstvakantie de nodige schaakactiviteiten georganiseerd. Naast het Open Toernooi zijn er twee 9-daagse amateurgroepen en vanaf 2e kerstdag vindt het traditionele 5-rondige Compacttoernooi weer plaats. Deze groepen worden op sterkte ingedeeld dus eenieder kan op zijn of haar eigen niveau een leuk en sfeervol toernooi spelen.

Voor de jongste jeugd wordt op woensdag 22 december weer onder auspiciën van de NOSBO het Grand Prix toernooi Jeugdtoernooi georganiseerd. Naast al deze officiële activiteiten is er ook weer een goed gevuld nevenprogramma, met commentaarsessies met Gert Ligterink, simultaanseances, het SISSA snelschaaktoernooi en het Cafe Atlantis after chess

Het toernooi vindt weer plaats in het Sportcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool (Blauwborgje 16). Geïnteresseerden kunnen gratis een kijkje komen nemen. De rondes beginnen om 13.00 uur.

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.