De Telegraaf: Rotterdam schaakmat!

Gisteren hadden we de primeur met onze actie voor het unieke Rotterdams schaakspel. Diverse websites hebben zich aangesloten bij onze actie zoals de sites van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en de Rotterdamse Schaakbond. Ook is er interesse uit het buitenland getoond waarop we later terugkomen. Bijzonder was vandaag dat er bij de inzendingen een mail uit Italië was en een mail uit Amerika!

Hieronder, met toestemming van de redactie , het artikel dat vanmorgen verscheen in de Rotterdam editie van De Telegraaf.

TK

Fred Pruim, Rotterdam 23 december 2010

Rotterdam Schaakmat!

Het ‘kleine’ Rotterdams schaakspel is vanaf nu te koop! Wie altijd al eens in de huiselijke sfeer heeft willen schaken met de Euromast, de Erasmusbrug, de Maastoren en de Kubuswoningen, kan het spel aanschaffen bij het Schaakstukkenmuseum aan de Overblaak of bij de Rotterdamwinkel aan de Coolsingel.

Enkele weken geleden werd het grote Rotterdams schaakspel al geïntroduceerd in de Centrale Bibliotheek en sindsdien hebben vele honderden schakers de soms een meter hoge schaakstukken al in de hand gehad. Nu is er de allereerste huis-tuin-en-keukenversie op de markt.

De bedenker van het Rotterdams schaakspel geeft toe, dat de kleine versie geen huis-tuin-en-keukenprijsje heeft. ‘Het spel kost 250 euro. Dat bedrag is gelijk aan de kosten die we er tot nu toe aan hebben gehad. Je krijgt voor dat bedrag wel een luxe uitvoering in een mooie verpakking.’

De stukken zijn gemaakt van gegoten aluminium, waarna ze zijn gepoedercoat. Het bord is van acryl, waarop een Rotterdams bedrijf de speelvlakken heeft gezeefdrukt. Verder zit er informatie bij over de Rotterdamse gebouwen, die voor het schaakspel zijn gebruikt.

Bedenker Harry Hoek heeft bewust gekozen voor de moderne Maasstedelijke gebouwen.

‘Rotterdam manifesteert zich als architectuurstad. Dan moet je, met alle respect, bij een modern schaakspel niet meer aankomen met het Witte Huis.’

Ruim vijftien jaar lang was Harry bezig met de ontwikkeling van het spel. Gezien de prijsstelling wordt vooral gemikt op de zakelijke markt : een directeur van een Rotterdams bedrijf die afscheid neemt, of een handelsdelegatie die naar Rotterdam komt en bij vertrek een mooi cadeau meekrijgt. Maar ook de (buitenlandse) toerist of de Rotterdamse verzamelaar zal wellicht likkebaardend voor de vitrine staan waarin het schaakspel staat uitgestald.

Volgens Mary Andriesse van Rotterdam Info vult het schaakspel een leemte op in het assortiment Rotterdam-gadgets dat in de winkel te koop is. ‘Dat spel is klasse, dat straalt het uit. Een heel mooi cadeau. Het is vooral een sieraad in je interieur.’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.