Belangrijke overwinning op Caissa

De speelzaal bood soms een wat merkwaardige aanblik. Met spelers aanwezig als van der Sterren, Ree, Witt, Carlier, Bohm, Baljon, Hoeksema, Houtman en Riemens zou men ook aan een heel ander decennium gedacht kunnen hebben. Verder was Staunton deze middag ook te gast, met spelers als Polee, Blom en Ebels, die perfect pasten in dat beeld. Opmerkelijk ook het 9e bord in de meesterklasse waar Riemens het opnam tegen Riemens. Geen familie, aldus de onze. Het deed wedstrijdleider Peter Goud denken Kuifje’s Janssen en Janssens en dat was nog niet zo gek geschoten. ‘In Zeeland is de naam Riemens net zo iets als Jansen’, aldus Michael.

De ruim uitgevallen overwinning op Caissa geeft geen goed beeld van de spanning in de wedstrijd, die begon met 6 remises voordat de eerste beslissing viel. Sergey Tiviakov en Daan Brandenburg waren als eerste klaar. Met zwart konden zij tegen de beide Amsterdamse grootmeesters geen potten breken. Sergey presenteerde tegen Paul van der Sterren een van zijn specialiteiten, maar van der Sterren, na een aantal jaren weer terug achter het schaakbord, gaf geen krimp. Toen beiden geen kansrijk spel meer zagen werd de remise getekend. Joop Houtman volgde vrij snel. Daarna was het lang wachten. Erik Hoeksema vertrouwde zijn stelling niet en aarzelde dus geen moment op het remise aanbod van zijn lang nadenkende tegenstander. Sipke Ernst had ondertussen de koffiehuisstijl iets te ver doorgevoerd en keek tegen een vermoedelijk verloren stelling aan. In zijn omgeving zag onze Riemens echter twee gewonnen stellingen bij Mostertman en Wempe. Dus achte hij een remiseaanbod in opkomende tijdnood gepast. Dat was nummer 5. Vlak daarna volgde Milan Mostertman met een remise. Stond hij dan niet gewonnen? Jawel, maar hij wist de winst niet te vinden en met nog ruim 20 zetten te gaan in twee minuten en vluchtte hij daarom in eeuwig schaak. Met 18 Pe4! had hij echter de genadeklap kunnen uitdelen. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.