Andere media

Wijk aan Zee, 21 Jan 2011

Met alleen Powned en Hart van Nederland als ongewone bezoekers valt het tot nu toe mee. Maar het is onvoorspelbaar wat gaat gebeuren als Anish Giri nog een paar partijen wint. Ik houd er rekening mee dat ik mijn stoel in de Tata Steel perskamer dan zal moeten afstaan aan de verslaggeefster van Privé of Weekend.

De andere media komen zelden langs bij een schaaktoernooi. In Nederland gebeurde het voor het laatst in de zomer van 1989. Nadat de 13-jarige Judit Polgar in de eerste ronde van het OHRA-toernooi Hans Ree op hardhandige wijze had mat gezet, stonden de eerste vertegenwoordigers van de andere media al op de stoep. Toen Polgar in het vervolg van het toernooi nog twee grootmeesters versloeg, was er geen houden meer aan.

De persdienst maakte overuren. Televisiecamera’s stonden elke dag opgesteld om de entree van Polgar in de speelzaal vast te leggen en alle kranten en tijdschriften wilden met haar praten. Het lukte zelden. Vader Polgar deed het woord, zijn dochter moest ongestoord kunnen schaken. Helaas ben ik indertijd vergeten uit te zoeken of het sympathieke interviewverzoek van het meisjesblad Tina ook door vader Polgar is afgewezen.

Lees meer..

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.