Schaakrubrieken 19 februari 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Superbreinen ’ begint met:

‘Veertien jaar geleden won Deep Blue, een computer van IBM , een match tegen wereldkampioen Kaparov en deze week werd door IBM een nieuwe mijlpaal bereikt doordat de computer Watson in de populaire Amerikaanse quiz Jeopardy! twee menselijke superquizbreinen versloeg.

Watson is niet genoemd naar de vriend van Sherlock Holmes, maar naar de oprichter van IBM, al denk ik dat de associatie met de geniale Holmes wel een rol gespeeld zal hebben bij de naamgeving.

Denk niet te licht over Watsons prestatie. Informatie over allerlei verschillende kennisgebieden kan natuurlijk makkelijk worden ingevoerd, maar waar het echt om ging was dat Watson vragen in gewone taal moest begrijpen.

(…) Kasparov won deze week ook een quiz, voor de Georgische televisie. Zowel Georgië als Kasparov huldigen het motto dat de vijand van mijn vijand mijn vriend is in dit geval de Russische regering.’

Hij behandelt de partij Le Quang Liem – Ivan Tsjeparin , Aeroflot Open.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Francesco Dunne- Alexei Shirov, simultaan Ottawa 2011.Zie hieronder

Zwart begint en wint

‘Oplossing: 1…Txd4 2.cxd4 Lxd4+ 3.Kg2 Te2+ 4.Kf1 Pg3 mat.´

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Traditionele schaaktoernooien in gedrang’ begint met:

‘Nooit hoefden we lang te treuren na het afscheid van Wijk aan Zee. Een paar weken later immers verzamelde de wereldtop zich voor een nieuwe kracht meting in Linares.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Chismatoelin – Koernosov en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek ‘De analyse ‘begint met:

Met een vleugje jaloezie en ook een tikkeltje irritatie kijk en luister ik naar de vele, zeer vele, analyses op televisie en radio van voetbal. Voetbal is hot en sport nummer één dus het is logisch, om met Cruyff te spreken, dat daar veel aandacht aan gegeven wordt, daar niet van. Maar al die beschouwingen …….. Vóóraf gaat het nog wel want dat is je publiek lekker maken, daar zit hoop, vrees en liefde in en dat is altijd goed. Dat gaat voor iedere activiteit op, ook al begrijp je er niets van, neem nou bowls of snoekbaars vangen of de aanstaande verkiezingen van Pategonië, maar laat ik niet afdwalen. De irritatie zit ‘m vooral in de analyses áchteraf. “Hij had niet moeten afspelen”, hoor je dan van de ene expert, “maar er zelf voor moeten gaan.”

Voor zijn volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Barend Burger l , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Kotronias – Ivantchuk klik hier

Henk Prins

Zijn rubriek begint met:

‘Vorig jaar 21 november overleed op 76-jarige leeftijd Jouwert Turkstra. Turkstra is vooral bekend als schrijver en schaakpublicist. Hij verzorgde de laatste jaren de Probleemrubriek in Schaakmagazin. Turkstra was een bekende verschijning in schakerskringen. Niet alleen in Friesland, waar hij woonde, maar veel ruimer. Hij speelde wedstrijdschaak maar was meer bedreven als componist van schaakproblemen. Turkstra verzorgde ruim dertig jaar de wekelijkse schaakrubriek van het Friesch Dagblad. Hij belichtte de internationale ontwikkelingen maar had uiteraard ook oog voor de regionale schaakzaken. Turkstra, die in het dagelijks leven in het onderwijs zat, begon zijn journalistieke arbeid ooit bij het Sneeker Nieuwsblad. Hij was er trots op dat hij onder zijn lezers ook mensen had die het schaken helemaal niet machtig waren. Ze lazen zijn rubriek om de grappige bespiegelingen die hij ten beste gaf. Zodra het schaaktechnische gedeelte van de rubriek begon, dan haakten ze natuurlijk af, maar dat vond hij niet erg. Turkstra was tevens een bijzonder spreker. Hij kon leuke causerieën verzorgen over schaken in het algemeen, het probleemschaak in het bijzonder en over de verschillende bijzondere spelsoorten die er bestaan. Turkstra organiseerde ook een aantal jaren het Open Friesch Oploskampioenschap.’

Hieronder een prachtige tweezet van Jouwert Turkstra.

J. Turkstra, tweezet

Max Pam

Zijn rubriek gaat over de oplossingen van zijn prijsvraag van 2010 en begint met:

‘De traditionele schaakprijsvraag moet dit jaar nogal moeilijk zijn geweest, want via krant en mijn website kreeg ik slechts twaalf inzendingen binnen, aanzienlijk minder dan vorig jaar. Toen was het misschien een eitje, maar dit keer vergden de oplossingen flink wat hersenwerk. Bovendien wees IM Piet Peelen ons traditiegetrouw, zou ik bijna zeggen- op gekraakte studies. Wat zou deze prijsvraag zijn zonder Piet Peelen?

Niet alle inzendingen waren vlekkeloos, maar het niveau bij degenen die alle zes opgaven wisten op te lossen, was bijzonder hoog. Daar gaan we.

Opgave 1
Uit een partij in de jaren negentig in Boedapest gespeeld. Wit aan zet, valt aan, maar hoe gaat hij de zwarte koning ophalen?

‘’Oplossing : Een stelling uit de partij Nevednichy-Marin, Boekarest 1994, waarvan ik alleen het slot ken:

1. Th3xh5! g6xh5 2. Df4-g5+ Pe5-g6 3. Tf1xf7+! Kg7xf7 4. Dg5-f6+en zwart gaf op met het oog op: 4. … Kg8 5. Dg6x+ Kh8 6. Pf6 Te7x 7. Dh6+ Th7 8. Dh7x mat.

Voor de volledige rubriek met de vijf andere opgaven met oplossingen kijk op Max Pam Globe

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5407 voor beginners en B5407 voor gevorderden.

A5407 Zwart aan zet : wat is winnend??
B5407 Wit aan zet wat wint ?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.