Schaken als troost in Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort was in verhouding met andere concentratiekampen, een klein en provisorisch kamp dat in de periode 1941 – 1945 onder toezicht stond van de Duitse politie. Verwaarlozing, honger, mishandeling en moord drukten een stempel op het verblijf van meer dan 35.000 gevangenen die korte of langere tijd – in twee afzonderlijke periodes – gevangen waren in het kamp.

Bron: website Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Schaken als troost in Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort gaat onderzoeken of ook het schaakspel een overlevingsinstrument voor de toenmalige gevangenen is geweest.

Directeur Harry Ruis zei dat afgelopen zaterdag bij het in ontvangst nemen van een herdenkingsboek over 75 jaar Schaakvereniging Sliedrecht.

Zo begon het artikel vandaag van Hans Hopman in het Nederlands Dagblad. Nog enkele citaten:

´Dat het geloof voor velen in het kamp van betekenis is geweest, was ons bekend. Het is niet onderzocht, maar ook het schaakspel kan een overlevingsmethode zijn geweest. We gaan daar serieus naar kijken´ Directeur Harry Ruis van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort beloofde dat zaterdag, in aanwezigheid van de leden van Schaakvereniging Sliedrecht.

Over de geschiedenis van de 75-jarige club schreef Jerry van Rekom De kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935-2010.

In het boek staat een hoofdstuk dat vertelt over de kampervaringen van de leden Bas van der Starre (1924-1995) en Piet C. Parel (1919-2003).

Vandaar dat directeur Ruis het boek krijgt aangeboden, een plechtigheid waar ook de nazaten van de twee voormalige kampbewoners getuige van zijn.’

De directie van het kamp was blij met de komst van de schaakdelegatie. Kamp Amersfoort probeert altijd de persoonlijke ervaringen van kampbewoners zo compleet mogelijk te maken om een zo zuiver mogelijk beeld te geven van de verschrikkingen van toen.

Hans Berrevoets had tijdens de uitreiking het over herdenken en het vieren, zoals op 4 en 5 mei gebeurt. Schaakvereniging Sliedrecht herdenkt op 26 februari hetgeen in de tweede wereldoorlog is gebeurd en op 5 maart viert de vereniging feest vanwege het 75-jarig bestaan.

Anja van der Starre gaf aan dat de vriendschap die in het kamp ontstond tussen haar vader en P.C. Parel van enorm belang is geweest voor het verdere leven van haar vader.

Auteur Jerry van Rekom gaf aan welke betekenis P.C. Parel had voor Schaakvereniging Sliedrecht en dat hij ontzettend blij was met de twee verhalen uit 1944, die het jubileumboek extra cachêt hebben gegeven. Hij bevestigde ook dat met het hoofdstuk de herinnering aan hetgeen gebeurd is in kamp Amersfoort zo levend blijft.

Zo lazen wij op de website van Schaakvereniging Sliedrecht.

Tot slot nog een citaat uit het Nederlands Dagblad:

‘De bijeenkomst in Amersfoort werd afgesloten door enkele nazaten. Aan de voet van de wachttoren speelden ze symbolisch een potje schaak. Het zijn Piet Parels kleinzoon Arlo van Holstein (20) en Bas van der Starre’s dochter Anja(43). Omdat het allemaal niet te lang mag duren eindigt het in remise (gelijk spel).’

Een bladzijde uit het jublieumboek over de periode 1940-1945, op de foto Bas van der Starre

Meer informatie en foto’s :

Website van Nederlands Dagblad, registratie verplicht

Website van Schaakvereniging Sliedrecht

Website van Tom van Bokhoven

Website van Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Ook RTV Rijnmond heeft opnames gemaakt voor radio en televisie.

Zelf nog een exemplaar aanschaffen?

Het boek ‘De Kronieken van Schaakvereniging Sliedrecht; 1935-2010′ heeft het volgende ISBN-nummer gekregen: ISBN 978-90-815904-1-9.

Het jubileumboek is niet alleen geschreven voor de leden van Schaakvereniging Sliedrecht, maar in principe kan iedereen het boek aanschaffen. Het boek bevat 386 pagina’s, toont vele oude foto’s, maar ook vele nieuwe en krijgt een harde kaft.

Wilt u het boek aanschaffen dan kan dat door € 28,- (dat is incl. verzendkosten) over te maken naar 35.93.01.770 t.n.v. penningmeester Schaakvereniging Sliedrecht m.v.v. naam en adres.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.