Website-verslagen van de 7e ronde KNSB

Overzicht van diverse verslagen die wij hebben gevonden op diverse websites van verenigingen. Bij elk verslag is een link naar de website van de vereniging geplaatst.

Voerendaal doet goede zaken in Leiden

In de 7-de ronde van de vaderlandse KNSB-competitie speelde Voerendaal-1 tegen het ervaren team LSG-1. Dit homogene team uit Leiden kende een zeer sterke start in de competitie. Naast ervaren is het team ook ambitieus en sluw. Ze hebben elke wedstrijd wel iets verrassends in de opstelling.

Voerendaal wist dat zij door een geduchte en tot de tanden bewapende tegenstander zou worden opgewacht. Voerendaal ging uit van de eigen kracht en zag kansen op een positieve uitslag. Uiteindelijk werd het een regelmatige 6-4 overwinning voor de Limburgers met nog een staartje op het staartbord.

In het Denksportcentrum gaf arbiter Peters klokslag 12.00 uur het startsein: ruim 100 schakers begonnen aan hun partij. Voor de schaakliefhebber is het een waar genot om naar zo’n schaakmiddag te komen. Drie zalen zijn gevuld met fanatieke schakers en er is altijd wel een partij aanwezig waar je bijzondere aandacht voor hebt.

LSG zorgde voor een verrassing door met een reguliere opstellig te spelen. Er was geen sprake van een complete volksverhuizing qua bordvolgorde. Voerendaal had een paar kleine mutaties ingelast om te anticeperen op mogelijke verschuivingen van de tegenstander.Lees verder…


HSG Kampioen, Groningen maakt zich op voor de grand finale

Mooi weer, de binnenstad op loopafstand, behoorlijk wat toeschouwers, de sponsorvlaggen aan de wand in de speelzaal. Kortom, alles gereed voor een mooie wedstrijd. Enig nadeel: HSG was veel te sterk. Tegenover de 8 spelers met een rating boven de 2500 konden wij er slechts drie zetten, tegenover de 7 grootmeesters van HSG hadden wij er twee. Dat geeft het krachtsverschil wel aan. En dan misten aan Hilversumse zijde nog Anish Giri (speelt in Monaco) en Jan Smeets (speelt in Zweden). Maar met vervangers als Seirawan en Nikolic zal HSG dat niet zo erg hebben gevonden.

In een vooruitgespeelde wedstrijd ten kantore van Bout Overes had Sipke Ernst verloren van Loek van Wely. Een paar verkeerde keuzes in tijdnood leverden een onverdedigbaar eindspel op. Op de wedstrijddag zelf ging het niet veel beter. Na zo’n twee uur spelen waren de eerste barstjes in de stellingen zichtbaar. Spoedig daarna werden Kiran Soerdjan en Joost Wempe opgeveegd door Robin van Kampen en Pedrag Nikolic. Gelukkig verdween de hatelijke nul van het scorebord door prima remises van Daan Brandenburg tegen Erwin l’Ami en van Erik Hoeksema tegen Daniel Stellwagen. Joop Houtman’s kwaliteit minder woog niet op tegen een vage koningsaanval. Jop Delemarre zette HSG dus op 5-1. Onvoldoende volgens Jan Stomphorst,Lees verder…


Wonderen zijn welkom voor Messemaker’s Vlagggenschip

Het zou een rommelig middagje worden in de Mammoet. Het begon al aan het begin van de wedstrijd. Het overgrote deel van Vianen/DVP moest met een kwartier minder beginnen, omdat ze te laat waren. Echter kwamen ze zo geruisloos en onopvallend binnen, dat de op uitkijk staande Messemakers ze gemist hadden, waardoor beide teams met een kwartier minder mochten beginnen. De rest van de middag wisten onze tegenstanders met deze tactiek de winst binnen te slepen. Zonder bijzonder mooie aanvalspartijen wisten ze de toch oplettende Messemakers in te pakken. Lees hieronder de verslagen zoals de teamleden hun partij hebben ervaren!

Erich Karstan

Mijn tegenstander speelde met wit de opening origineel en agressief. Omdat ik niet bekend was met deze opening (op de vijfde zet was ik al ‘out of book’) besloot ik om niet op de complicaties in te gaan, wat materiaal te ruilen en me zo solide mogelijk op te stellen. Op het juiste moment wist ik de stelling te openen en toen bleken de witte stukken nog steeds origineel, maar vooral ook heel erg ongelukkig te staan. Hierdoor stortte zijn stelling binnen enkele zetten volledig in elkaar.

Ed Roering

Mijn tegenstander kwam 10 minuten te laat, maar omdat ik niet doorhad dat hij er al was verloor ik ook 10 minuten op de klok.. De opening die op het bord kwam had ik de avond er voor nog even bekeken (toevallig). Rond zet 10 koos wit een wat passieve variant, waarna ik 2 keuzen had. Ik had gezien wat Fritz zou doen in die stelling, maar achter het bord zag ik daarna de vreselijkste dingen voor mij. In de na-analyse lukte het ons ook niet een sluitende verdediging te vinden. Uiteindelijk koos ik maar voor het alternatief, dameruil, de keuze kostte me wel weer 20 minuten. Daarna speelde ik enkele nauwkeurige zetten, waarna ik rond de twintigste zet,Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.