Filosofie

In oktober 2008 verscheen de column, “Jonathan x 2”. Daarin kwam ondermeer het boek “The Seven Deadly Chess Sins” aan bod, geschreven door de Schotse GM Jonathan Rowson. Het is een boek met manifest filosofische trekjes. Niet het soort boek dat door een financieel krappe beroeps even snel in elkaar gezet wordt om zich van de hongerdood te redden. Een goed boek, zeker, maar ik kreeg wel wat krullende wenkbrauwen bij een hoofdstuk getiteld “Materialism”. Ik schreef in de column het volgende:

“… Er is verderop een kopje “Blocks of Wood or Bundles of Energie? The E=mc2 of Chess”. De laatste toevoeging doet geforceerd aan en herbergt een val voor de schrijver zelf. De uitwerking begint zinnig. En ja hoor, dan begint Rowson door te draven en neemt hij de metafoor vele tikjes te serieus…”. Dat laatste onderschrijf ik nog steeds, maar het kind moet natuurlijk niet met het badwater worden weggespoeld. De metafoor is best aardig, zolang je niet doordraaft. Genoeg reden om er toch iets gedetailleerder op terug te komen. lees verder

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.