BSG doet goede zaken in Hoorn

Zaken? Die VOC-metaliteit waar de vorige premier het over had? Het past wel bij Hoorn en de geschiedenis van deze stad. Een mooi oud centrum, oude (pak-)huizen die de slechte jaren van de stad overleefd hebben en tegenwoordig mooi gerestaureerd. En met zo’n geschiedenis kan je ook bogen op vele beroemde mensen die je voortgebracht hebt. Jan Pieterszoon Coen is ongetwijfeld de bekendste, maar de broertjes De Boer komen hier ook vandaan en Blokker (u weet wel, die van die winkel) kent hier ook zijn roots. De wedstrijd vond helaas niet plaats in het mooie centrum, maar in zo’n nieuwbouwwijk. De speelzaal ligt verstopt achter een winkelcentrum. Voor een non-playing captain wel handig, je kan nog even wat boodschappen doen.

Terug naar de wedstrijd. De Eenhoorn was op volle oorlogssterkte, BSG deed het zonder Frans Borm, voor hem viel Peter Drost in. Vorig seizoen hielden beide teams elkaar in evenwicht en beide teams stonden gelijk in matchpunten, alle ingrediënten voor een spannende wedstrijd waren aanwezig. De wedstrijd kende een klein prelude, op 22 maart speelde Robert Ris met zwart tegen Arne Moll vooruit en die partij eindigde in remise.

De middag begon gunstig voor BSG. Na nog geen 2,5 uur spelen versloeg Henk v.d. Poel met wit op bord 7 Peter Doggers. In de volgende stelling heeft wit al een plusje:

Wit vervolgt met 15. Lg4+ Kc7 16. The1 Ld6 17. cxd5 Pxd5 beter Pc4 en het verlies van de pion accepteren, het waarom volgt snel 18. Pxd5+ cxd5 19. La5+ en wit wint een kwaliteit en houdt het initiatief. Zwart liet het zich verder niet bewijzen en gaf op.

Deze voorsprong blijft onveranderd tot de eerste tijdscontrole. Op bord 1 verslaat Lars Ootes de Russische verdediging van Fahrad Muhktarov. Wit heeft constant het initiatief en in tijdnood grijpt zwart mis en gaat door de vlag in een verloren stelling. Ewoud de Groote kan het met zwart op bord 6 niet redden tegen Mark van Ojik. Een ongelukkig geplaatste dame op c4 komt niet heelhuids meer uit de stelling en wordt geruild tegen 2 lichte stukken en 2 pionnen. Het initiatief van wit blijft en zwart kan geen vesting bouwen en verliest. Kort na de eerste tijdscontrole komen op bord 10 Jesper de Groote en Tom Balla remise overeen in een toreneindspel. Tussenstand is 2-3 in het voordeel van BSG en de overige borden beloven meer.

Invaller Peter Drost vergroot de voorsprong op bord 8 tegen Henk-Jan Visser. In de Drost variant van het Frans is Peter duidelijk veel beter thuis gezien het tijdsverbruik van beide spelers. We komen er in op zet 17, wit heeft net Lg5 gespeeld:

Zwart krijgt winnend voordeel voor 17. – Pb4 18. Pe1 Tc4 19. Td2 Pc6 20. Pf3 Tc3 21. Dg3 Pb4 22. Tc1 Pa2 23. Lh4 Kd7 24. Dxg7 Te8 25. Pg5 Db5! Gezien de matdreiging moet wit zijn toren laten slaan 26. Ke1 Pxc1 27. Pxe6 Kxe6 en dit voordeel wordt vakkundig tot winst gebracht. Nog een leuk gedeelte aan het eind van de partij. We komen er weer in op zet 45 als zwart aan zet is:

45. – b5! 46. axb5 a4 47. Ld6 a3 48. Lb4 Tb3 en wit liet zich de rest niet meer bewijzen.

Op bord 6 kwamen Lennart Ootes en Ron Deen remise overeen in een toreneindspel door herhaling van zetten. Op bord 3 kwam Alexander Berolowitsch niet door de verdediging heen van Martijn Monteban.

Op bord 9 won Ton v.d. Heijden met het nodige geluk van Ardjan Langedijk. Na de hele partij steeds het initiatief gehad te hebben, speelde Ton in het eindspel ook vol op de winst en had nog van een koude kermis thuis kunnen komen. Een veldje maakt een groot verschil:

Wit speelde 45. f5 ?! (veiliger was slaan op e5 of g7) Td4? en die toren had eerst naar e4 gemoeten. 46. f6 Txb7 47. Txb7+ Kg6 48. f7 Te4+ 49. Kd2 Tf4 50. d7 Txf7 51. Tb6+ en zwart gaf op.

Op bord 3 mocht Leon Pliester ook niet mopperen. Na eerst goed verdedigd te hebben tegen Daan Zult, greep die op het laatst nog mis als hij de remise had kunnen redden en moest vervolgens nog een nul slikken.

Daarmee werd de einstand 3-7 in het voordeel van BSG. Purmerend won ook, van Sopsweps ’29. Daarmee blijven er twee koplopers over. De slotronde is gezamenlijk op 14 mei in Purmerend. BSG speelt tegen De Wijker Toren en is bij winst nagenoeg zeker van promotie naar de meesterklasse.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.