Houtje Hoofd Helder

In handboeken voor copywriters wordt vaak gewaarschuwd tegen grappen. Vooral woordspelingen moeten het ontgelden. Ze zijn even leuk, maar na drie keer afgezaagd en reclame moet het van herhaling hebben. Toch zijn juist de meest succesvolle campagnes humoristisch. Er zijn voorbeelden te over. Dat heeft alles te maken met wat in reclamejargon ‘het concept’ wordt genoemd. Het concept moet to the point zijn, veel toepassingmogelijkheden hebben en ook creatief op veel verschillende manieren uitgewerkt kunnen worden. Als dat goed zit, mag het ook grappig zijn.

 

In 1998 wilde de Noord-Brabantse Schaakbond cursussen gaan geven via Volksuniversiteiten. Schaken is een ideale bezigheid om het brein te trainen, was de boodschap. Ik was toen voorzitter van die bond en kon het als reclameschrijver niet laten om hier een draai aan te geven. Ik fotografeerde wat vrienden en bekenden met een schaakstuk naast hun hoofd voor een witte en zwarte achtergrond. Daar werden posters van gemaakt met als slagzin: “Houtje Hoofd Helder”. Het bleek te werken.

Tien jaar later werd Herman Grooten vijftig, een fameuze Brabantse schaker, die als jeugdspeler in Boxtel is begonnen. Boxtelaar Franck Steenbekkers stelde voor om ter gelegenheid van Hermans verjaardag een schaaktoernooi te organiseren. Er werd een organisatiecomité geformeerd en het Houtje Hoofd Helder concept werd weer van stal gehaald (een vijftiger kan zo’n aansporing wel gebruiken). Het Rapidtoernooi dat we die zomer in de TU Eindhoven speelden, werd een groot succes: 165 deelnemers waaronder vijf grootmeesters en in totaal 26 titelhouders.

 

De ambities van het organisatiecomité stegen tot grote hoogte. Er werd een Stichting opgericht met als doelstelling de schaaksport te promoten. Onze liefste wens was een grootmeestertienkamp in Brabant te houden met daarnaast een open toernooi voor subtoppers en amateurs. Dat bleek een enorme klus, maar toen in 2010 het NK in Eindhoven op de Hightech Campus werd gespeeld, openden zich nieuwe perspectieven. Het was erg kort dag om dat jaar alle ideeën nog te realiseren, maar voor 2011 waren we voorbereid. Nu het NK dit jaar in SintLucas in Boxtel te gast is, heeft de Stichting Houtje Hoofd Helder natuurlijk meteen aansluiting gezocht bij het organisatiecomité. Het grote Houtje Hoofd Helder Open wordt gehouden van 27 juni tot en met 5 juli, parallel aan het NK en eveneens in SintLucas. Als u binnenkort wordt gevraagd met een schaakstuk model te staan, weet u waar het voor is.

Lees verder …

Op de foto’s van Karin Gottlieb: respectievelijk de voorzitter, de secretaris, penningmeester Job de Lange en Franck Steenbekkers.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.