Schaakrubrieken 30 april 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Filantroop ’ begint met:

´Het Amerikaans kampioenschap, dat woensdag werd gewonnen door Gata Kamsky, had een merkwaardig onderkomen in de zalen van de Chess Club and Scholastic Center of Saint Louis en een mooi prijzengeld. Kamsky won 40.000 dollar, de kampioen bij de vrouwen Anna Zatonskih kreeg 18.000 dollar en dan was er ook nog een eendaags snelschaaktoernooi met een prijzengeld van 10.000 dollar. De Amerikaanse schakers hebben het wel eens slechter gehad.

Hun nieuwe welstand is te danken aan Rex Sinquefield, een gepensioneerde investeringsbankier die dat schaakcentrum van St. Louis in 2007 oprichtte. Hij is een man van het soort dat alleen in de V Verenigde Staten lijkt te bloeien: een miljardair die filantropische generositeit combineert met een extreme vrije marktideologie.’

Hij behandelt de partij Jan Nepomniasttsji / Dmitri Froljanov, Russisch teamkampioenschap.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Artjom Konisjev / Viktor Bologan, Russisch teamkampioenschap 2011. Zie hieronder.

Zwart begint en wint

‘Oplossing: 1… Dxg3 en wit gaf op. 2.fxg3 Pxg3~3. Kg1 f2~is mat, na 2 Tg1 komt 2…Dxf2 gevolgd door 3…Pg3+ en 2.Df1 Dg2+ (het kan ook anders) 3. Dxg2+ hxg2+ 4.Kg1 Tg7 is ook hopeloos voor wit.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek´ In Friesland staat het ene talent na het andere op ´ begint met:

‘Ongeveer vijftien jaar geleden stond in de aankondiging van een snelschaaktoernooi in Leeuwarden de volgende mededeling: ‘Inschrijfgeld f 10,-, Groningers f 12,50.´ Toen de helaas niet meer actieve organisator Bert Breuker werd gevraagd naar de reden van deze ontmoedigingsboete antwoordde hij: `We hebben niets tegen Groningers, maar we zien ze liever niet.’

Altijd is er rivaliteit geweest tussen de Groningse en Friese schakers. Lang geleden gaf Friesland de toon aan dankzij het permanent in de hoogste klasse spelende Philidor/Leeuwarden, dat met Haije Kramer en Eddie Scholl beschikte over de sterkste noordelijke spelers. Tegenwoordig lijkt Groningen de leiding te hebben overgenomen. De plaatselijke SC speelt in de meesterklasse, terwijl Philidor genoegen moet nemen met een bescheiden rol in de Eerste Klasse.

Maar de schijn bedriegt. Al jaren heeft Groningen geen speler van betekenis meer voortgebracht, terwijl in Friesland het ene talent na het andere opstaat. Dat de SC Groningen een prominente rol speelt in de nationale competitie, dankt de club uitsluitend aan jonge Friese spelers die in de stad studeren.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Fries Nielsen – Brandenburg en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’Grootmeester Brandenburg’ begint met:

‘De Fries Daan Brandenburg heeft zijn derde grootmeesternorm behaald in een gesloten tienkamp in het Zweedse plaatsje Lund. Hij heeft een Elo boven de 2500 dus wordt hij op het volgende FIDE-congres tot grootmeester benoemd. Daan is 24 jaar en voor de huidige begrippen een beetje een laatbloeier. Zijn stijl is positioneel maar als het tactisch wordt, gaat hij de complicaties niet uit de weg zoals zal blijken als we zijn toernooi doornemen.

In de eerste ronde een rustige remise met grootmeester (GM) Nils Grandelius uit Zweden (Elo 2550).’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Kozalek – Eliskases Klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

‘Nederland is sinds vorige week weer een nieuwe schaakgrootmeester rijker. De 33-jarige Daan Brandenburg, vaste speler in de hoofdklasse voor SC Groningen, behaalde zijn derde grootmeesterresultaat. In het Zweedse Lund werd hij toernooiwinnaar met 6,5 punt uit 9 in een gesloten tienkamp. Zijn tweede grootmeesternorm, waarbij Daan Brandenburg gedeeld eerste werd in het internationaal schaakfestival in Groningen, was ook een uitstekende prestatie. Brandenburg was al geruime tijd bekend als aanstormend talent en deed van zich spreken door prachtige resultaten op Nederlandse open kampioenschappen en diverse internationale (jeugd-) toernooien. Groningen telt inmiddels vier grootmeesters.

Een mooie aanvallende Siciliaanse partij is de moeite waard om nagespeeld te worden.

N. Bijlsma – D. Brandenburg.

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 Pc6 6. Lc4 e6 7. Le3 a6 8. De2 Dc7 9. O-O-O Pa5 10.Ld3 b5 11. a3 (Zwart is al behoorlijk bezig met een koningsaanval op de damevleugel, terwijl wit aan de koningsvleugel nog geen tijd gehad heeft om deze op te starten. In dergelijke Siciliaanse partijen gaat het er vaak hard aan toe. Wit op de koningsvleugel en zwart aan de andere kant.) 11… Tb8 12. Kb1 Pd7 13. Lc1 Le7 14. Pa2 (Wit is bang zo het lijkt. Terugtrekken is hier ondergang.) 14. Pc4 15. g4 Pdb6 16. Tg1 d5 17. g5 g6 18. h4 e5 19.Pf3 d4 20. Ph2 Le6 21. Pb4 Pa4 22. Pxa6

22…. Pxa3+! (Met zoveel zwarte stukken op die vleugel kan wel wat geofferd worden voor de doorbraak.) 23. Ka1 Da5 24. Pxb8 Pc3 25. h5 Pxc2+ Wit geeft de ongelijke strijd op. ‘

Vervolgens presenteert hij een nieuwe opgave voor de laddercompetitie.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5466 voor beginners en B5466 voor gevorderden.

A5466 Wit aan zet , hoogste tijd voor??
B5466 Zwart aan zet , hoe wint hij?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.