Over Girimania

Wat ons te wachten staat bij het NK in SintLucas is Girimania. Toen Anish Giri in januari tijdens het Tata Steel-toernooi de nummer één van de wereldranglijst Magnus Carlsen versloeg, stroomden de radio- en televisieploegen naar Wijk aan Zee. Telegraaf en NRC brachten het nieuws met foto op de voorpagina. Het enige wat nog ontbrak waren hordes gillende meisjes. En toch heeft Anish Giri alles om hem de Justin Bieber van de schaaksport te maken.

Anish Giri was pas veertien jaar oud toen hij in 2009 Internationaal Grootmeester werd. De meeste spelers krijgen een terugslag als ze na lang zwoegen eindelijk de benodigde resultaten hebben behaald om de titel aan te vragen. Zo niet Anish Giri: hij won aansluitend zeer verrassend het Nederlands Kampioenschap als verreweg de jongste speler ooit. Het talent spat aan alle kanten van zijn spel: sommige tegenstanders worden met vaste hand langzaam geworgd, vele anderen worden met tactisch geweld op verschrikkelijke wijze van het bord geslagen. Alles met een glimlach op het gelaat, altijd bereid tot een vriendelijk praatje achteraf, heel open voor de pers en toch zeer kritisch op eigen en andermans onvolkomenheden op het schaakbord.

Overigens kan Anish nog heel wat meer dan schaken. Hij is geboren in Petersburg. Zijn vader is Nepalees, zijn moeder Russisch. Het gezin woonde enige tijd in Japan. In 2008 verhuisde hij naar Nederland. Anish’ eigen website is dan ook vijftalig. Mij is verteld dat hij zijn talen vrijwel accentloos spreekt, hetgeen ik voor zijn Engels (dat leerde hij op het tweetalig gymnasium) en Nederlands in elk geval kan beamen. Bovendien schrijft hij heel vlot, niet alleen op zijn website, maar ook in bijvoorbeeld New in Chess, het meest gerenommeerde schaaktijdschrift ter wereld.

Ik weet niet wat de katalysator zal zijn die bij jonge meisjes het hart en de hormonen op hol zal brengen. Misschien een televisieoptreden, waarin hij, ondanks zijn duivelse intelligentie, laat zien hoe aardig hij is. Het kan ook een fotoreportage in een glossy zijn, want hij is nog een mooie jongen ook. In elk geval sluit ik niet uit dat er van 25 juni tot en met 5 juli dranghekken op de Burgakker in Boxtel zullen staan. Nu maar hopen dat het gegil de kwaliteit van de partijen ten goede komt.

Lees verder …

Meer informatie over het Houtje Hoofd Helder Open vind je hier.

De laatste informatie over het NK staat hier!

De foto (van Fred Lucas) is afkomstig van Anish Giri’s website.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.