Landskampioen HSG te sterk voor SO Rotterdam

In de laatste ronde in het statige “Dudok” stadhuis van Hilversum, stond voor beide teams niets meer op het spel. HSG was al enige ronden kampioen en SO Rotterdam een goede middenmoter. Voor de Rotterdammers werd het een loodzware middag. Met invallers voor de drie topborden waren ze geen partij voor de (groot)meesters van het, voor het laatste seizoen gesponsorde, HSG. Omdat het tweede van SO Rotterdam zich moest zien te handhaven kon geen beroep worden gedaan op deze spelers om in te vallen. Een extra verzwakking, waardoor gevreesd moest worden dat dankzij ons HSG het bordpuntenrecord zou kunnen gaan breken. Gelukkig voor ons is het zo ver niet gekomen.

Anish Giri nam het met wit op tegen Pascal Vandevoort en koos voor een rustige opbouw. Met kleine middelen kreeg hij een licht overwicht dat hij na de doorbraak f5, met complicaties, wist te verzilveren. Nederlands kampioen Jan Smeets en Martin Martens vochten om het initiatief. Na het middenspel had Smeets een klein plusje. Tegen de tweede tijdcontrole trachtte hij Martin door de vlag te jagen of tot een fout te verleiden. Geen van beide slaagden, remise dus. Martin sluit een prima seizoen af. Met zes uit negen, zonder een verliespartij scoorde hij na Luc Winants het beste resultaat. Jan Willem v. d. Griendt en V. Chuchelov deden het rustig aan. Na veertig zetten was aan beide zijden een pion verdwenen. Zwart, Jan Willem, stond gedrongen met alle pionnen op de 6e rij. Hij werd uiteindelijk slachtoffer van het gebrek aan ruimte, verloor materiaal en de partij.

Het vierde bord was een theoretisch interessant gevecht. Hennie Versteeg kreeg zijn lievelingsvariant van het Konings-Indisch vierpionnenspel op het bord tegen Daniel Stellwagen. De laatste was er niet gelukkig mee. Met een paardoffer op g5 speelde wit alles of niets. Hij dacht de winst voor het grijpen te hebben tot hij misgreep. Hij nam de pion op g5 met de dame en kon gelijk inpakken toen deze door een venijnig familieschaakje verloren ging. Daniel was opgelucht met deze ontsnapping. Cees Schoolenberg aan bord 5 hield de stand lang in evenwicht tegen Friso Nijboer. In de doorschuifvariant van de Caro-Kann kreeg hij een iets betere stand. In tijdnood koos hij het verkeerde plan, waarna Friso het met een kwaliteitsoffer op g6 snel wist uit te maken. Bonno Pel aan bord 6 speelde zijn bekende trage spelletje tegen Wouter Spoelman. Wouter nam het pionoffer op b2 aan, pakte nog een pion mee en vond dat hij zo kansrijk stond dat hij herhaling van zetten uit de weg ging. Bonno kreeg aanvalskansen op een tochtige koning. Zwart koos het verkeerde plan en kwam in een matnet terecht. Hiermee was de enige één voor Rotterdam een feit.

Rini Kuijf nam het op tegen junior en kandidaat grootmeester Robin van Kampen. In een Franse partij wisselden de kansen. Rini stond beter, vervolgens ontstond er een dynamische stelling met de beste kansen voor Robin, die een toren voor stond tegen vier pionnen. Een sterk paard op e4 zorgde dat beiden in remise vluchtten door herhaling van zetten. Michiel Besseling kwam tegen Ruud Jansen minder uit de opening. Hij verloor de controle over de witte velden en uiteindelijk een pion op c4, waarna het snel over was. Tom Boesten wilde ook eens zijn geluk in de meesterklasse beproeven. Het was van korte duur. In een rustige Aljechin met Pc3 leek er weinig aan de hand. Toen hij op zet 14 dacht Lc6 te kunnen spelen in plaats van de koning met rochade in veiligheid te brengen was het direct uit. Met het paardoffer op f7 werd de zwarte stelling opgeblazen. Tot slot speelden Rogier van Arkel en W. Zagema een kalme partij. Wit stond lange tijd licht beter, hetgeen hij niet wist uit te bouwen. In tijdnood ging het mis. De zwarte dame en toren drongen de stelling binnen, waarna materiaalverlies de partij kostte.

Een redelijk seizoen wordt aldus afgesloten met een leerzame 8-2 nederlaag tegen een waardige kampioen.

De teamleider. (Arthur Rongen)

SO Rotterdam HSG

1. P Vandevoort A Giri 0 1

2. M Martens J Smeets ½ ½

3. J W v d Griendt V Chuchelov 0 1

4. H Versteeg D Stellwagen 0 1

5. C schoolenberg F Nijboer 0 1

6. B Pel W Spoelman 1 0

7. R Kuijf R van Kampen ½ ½

8. M Besseling R Janssen 0 1

9. T Boesten H Vedder 0 1

10. R van Arkel W Zagema 0 1

Totaal 2 – 8

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.