IJzersterke Kroongroep 15e Univé Schaaktoernooi Hoogeveen

Het 15e Univé Schaaktoernooi belooft op voorhand een zeer sterke krachtmeting te worden. De organisatie is erin geslaagd om oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik vast te leggen, die zijn debuut maakt in de Drentse stad. Judit Polgar, Anish Giri en titelverdediger Maxime Vachier-Lagrave (de overige drie deelnemers) waren al eerder actief in Hoogeveen.

Het 15e Univé Schaaktoernooi wordt gehouden van 14 tot en met 22 oktober in het raadhuis van Hoogeveen.

Vladimir Kramnik hoefde niet lang na te denken toen hij begin april werd uitgenodigd voor de vierkamp. Het toernooi was hem bekend en het is één van de weinige toptoernooien waaraan hij nog nooit heeft meegedaan. Anders ligt dat voor Judit Polgar, die bij het 15e Univé Schaaktoernooi haar tweede lustrum als deelnemer viert. De Hongaarse doet in oktober voor de tiende keer mee in Hoogeveen. Geïnspireerd door een sterk optreden op het EK in Aix Les Bains eerder dit jaar, accepteerde Polgar de invitatie onmiddellijk. Het is overigens alweer enige tijd geleden dat Polgar, moeder van twee jonge kinderen, in een sterk toernooi haar krachten meet met de wereldtop.

Anish Giri doet voor de derde achtereenvolgende keer mee aan de kroongroep en voelde zich in het Hoogeveense raadhuis vanaf de eerste zet thuis. Bij zijn debuut haalde hij vijftig procent en bleef hij ongeslagen, vorig jaar haalde hij dezelfde score met één overwinning (tegen Tiviakov) en één nederlaag (tegen Shirov). In de komende editie zal het supertalent uit Rijswijk aan moeten tonen waar hij momenteel staat, want op papier heeft hij de laagste rating in het sterke gezelschap. De vierde deelnemer is Maxime Vachier-Lagrave, die vorig jaar als regerend jeugdwereldkampioen het 14e Univé Schaaktoernooi zeer overtuigend won. Vachier-Lagrave (hij wordt tijdens het toernooi 21) heeft zich inmiddels een positie in de wereldtop verworven en is daarmee één van de weinigen uit West-Europa.

De opening van de vierkamp is op zaterdag 15 oktober. De eerste ronde volgt een dag later. Woensdag 19 oktober is een rustdag. De laatste ronde en prijsuitreiking zijn op zaterdag 22 oktober.

Deelnemers 15e Univé Schaaktoernooi

Naam Land Rating Wereldranglijst
Vladimir Kramnik Rusland 2785 4
Maxime Vachier-Lagrave Frankrijk 2731 20
Judit Polgar Hongarije 2699 41
Anish Giri Nederland 2687 47

Ratings per 1 mei 2011 van wereldranglijst Fidé. Gemiddelde rating: 2726 (categorie 20)

(Met de gemiddelde rating van 2726 (toernooicategorie 20) benadert de vierkamp qua samenstelling de editie in 2006, toen het tweede lustrumtoernooi werd gespeeld.)

Open toernooi

Behalve de kroongroep is er traditioneel het Univé Open met een sterk bezet internationaal deelnemersveld van negentig schakers uit diverse landen. Hieronder weer een groot aantal grootmeesters en meesters. Ook zijn er weer twee amateurtoernooien, elk met meer dan tachtig deelnemers. De open toernooien beginnen op vrijdag 14 oktober en eindigen op zaterdag 22 oktober. Er worden negen ronden gespeeld. In totaal worden dagelijks meer dan tweehonderd deelnemende schakers in het raadhuis verwacht.

E

I www.univechess.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.