Schaakrubrieken 14 mei 2011

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. In de afgelopen jaren zijn helaas veel schaakrubrieken veelal wegens bezuinigingen verdwenen. Schaakrubrieken die nu nog over zijn moeten worden gekoesterd en op deze manier geven wij meer aandacht aan dit goede werk.

INTRO

Univé schaaktoernooi

In oktober wordt in Hoogeveen weer het Univé schaaktoernooi georganiseerd. Aan de vierkamp doen dit jaar mee: Judit Polgár, oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik, Maxime Vachier-Lagrave en Anish Giri.

Zie ook het persbericht op onze site.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Gered door de klok ’ begint met:

‘ Ik was niet de enige die Levon Aronian als favoriet beschouwde bij de kandidatenmatches in Kazan, en ook niet de enige die opmerkte dat favoriet zijn niet zo erg veel voorstelde in die korte matches van vier partijen.

Hij liet het een en ander glippen tegen Alexander Grisjtsjoek. In hun eerste partij stond hij gewonnen en ook in de derde rapidpartij van hun tiebreak, al was het toen niet zo makkelijk te zien. Aronian pakte die kansen niet, Grisjtsjoek kreeg minder kansen, maar pakte ze wel.

Anand zal het verloop van de kwartfinales met genoegen hebben aangezien. Hij hoeft volgend jaar niet tegen Aronian te spelen, van wie hij zo vaak verloren heeft, want die ligt er uit. Goed nieuws voor Anand was ook de uitschakeling van zijn oude rivaal Veselin Topalov. Bijna gebeurde hetzelfde met de andere oud-wereldkampioen in Kazan, Vladimir Kramnik, maar je kunt niet alles tegelijk hebben. Kramnik kroop door het oog van de naald.’

Vervolgens besteedt hij uitgebreid aandacht aan het klokincident in het tweede vluggertje tussen Kramnik en Radjbov.

Hij behandelt de stelling uit de partij Kramnik – Radjabov op het moment dat de klok op tilt sloeg . Kramnik zou deze ronde overleven.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Athanasios Mastrovasilis – Georgios Kanaris, Thessaloniki Open 2011. Zie hieronder.

Wit begint en wint

‘Oplossing:’1.Th7 Pxh7 (na 1…Lf5 2.Txg7+ Ke6 3.d5+ Kd7 4.gxf6 wat in de partij gebeurde, of 1…Df5 2.Txg7+ 3.Ke6 gxf6 Dxf6 5. Dh3+ wint wit ook)2. g6+ Kxg6 3.De8+ en zwart gaat mat.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek´WK-aspiraties Bulgaar Topalov lijken verleden tijd ´ begint met:

‘De eerste ronde van het kandidatentoernooi heeft nog eens duidelijk gemaakt dat de krachtsverschillen tussen de topschakers zo klein zijn dat ze in een match van vier partijen niet doorslaggevend zijn. Alleen Gelfand was duidelijk superieur aan Mamedjarov, in de drie andere matches had de uitslag ook andersom kunnen zijn en speelde geluk en toeval een belangrijke rol.

Aan voorspellingen over de afloop van het toernooi zal ik me niet meer wagen. Twee details zijn het vermelden waard. In 2007 versloeg Gelfand Kamsky in een kwalificatiematch voor het WK-toernooi in Mexico met duidelijke cijfers (3,5-1,5) en alle onderlinge klassieke partijen die Grisjoek en Kramnik in het verleden tegen elkaar speelden, eindigden in remise.

De grote verliezers van de eerste ronde waren Aronian en Topalov. Aronian is jong, hij mag nog hopen dat in een volgende cyclus het geluk wel op zijn hand zal zijn. Voor Topalov betekende de eliminatie door Kamsky vrijwel zeker het einde van zijn WK-aspiraties. Hij begint de veertig te naderen en zijn resultaten zijn de laatste tijd niet meer zo spectaculair als een paar jaar geleden, toen hij tijdelijk de wereldranglijst aanvoerde.’

Voor de volledige rubriek, de behandeling van de partij Topalov – Kamsky en het naspelen hiervan klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek]’Op weg naar het WK 2012’ begint met:

‘Op dit moment wordt in Kazan, hoofdstad van de Russische deelstaat Tatarstan en op de UNESCO-lijst van beschermde steden, tussen de laatste acht kandidaten een afvalrace gehouden voor de strijd om het wereldkampioenschap 2012. De uiteindelijke winnaar mag volgend jaar wereldkampioen Viswanathan Anand (Ind) uitdagen. De formule is simpel en snel: in korte tweekampen over vier partijen vindt de eerste schifting plaats. Deze knock-out formule heeft een groot geluksgehalte en de eerste verrassingen zijn al te melden. Eerst de paringen: Veselin Topalov (Bul) – Gata Kamsky (USA), Vladimir Kramnik (Rus) – Teimoer Radjabov (Aze), Levon Aronian (Arm) – Alexander Gritsjoek (Rus) en Boris Gelfand (Isr) – Shakryar Mamedyarov (Aze).

Onverwacht was de uitschakeling van ex-wereldkampioen Topalov. Hij kwam het verlies in de tweede partij niet meer te boven.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn schaakrubriek met een driezet van Feigl, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Fischer – Spassky Klik hier.

Henk Prins

Zijn rubriek begint met :

‘De Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden heeft deze week de uitslag gepresenteerd van de nationale oploswedstrijd. De wedstrijd werd gehouden ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de bond. Ze is aangekondigd in verscheidene dagbladen, zoals deze krant, in tijdschriften en op websites.

Deze stelling is vanuit de beginstelling ontstaan na de zevende zet van wit. Hoe is het zettenverloop geweest? De compositie is gemaakt door R. Muller in 1985.

De oplossing is bijzonder. Partijspelers zullen zeggen: Wat een vreemde partij is hier gespeeld.

Oplossing: 1. a4 d6 2. a5 Lg4 3. a6 Lxe2 4. axb7 Lxd1 5. bxa8D Lg4 6. Df3 Lc8 7. Dd1.

Er kwamen 101 oplossingen binnen. Uit de goede inzendingen zijn prijzen verloot. De prijswinnaars zijn: L. Irza, J. Elderhorst, J. Stegeman, A. Smit, J. Knikman, J.C. de Visser, J. Schadd, T. Offringa, D. van Kerkhof en B.P. Vermeulen. De prijswinnaars hebben het boek Moving On van Frank Visbeen thuisgestuurd gekregen.

Het zijn mensen die zich bezighouden met maken van schaakproblemen die lid zijn van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden. Maar ook vinden veel leden het gewoon leuk om schaakproblemen op te lossen. De bond heeft een eigen tijdschrift: Probleemblad, en een website: www.probleemblad.nl.

In het Probleemblad verschijnen compositiewedstrijden, oploswedstrijden en artikelen. De bond houdt twee keer per jaar een bijeenkomst. Wie lid wil worden van de bond kan zich aanmelden bij de secretaris: Johan de Boer, Boy Edgarstraat 96, 3069 Rotterdam, email:

Vervolgens presenteert hij een probleem van Frank Visbeen voor de laddercompetitie.

Max Pam

Zijn rubriek ' Radjabov laat Kramnik ontsnappen’ begint met :

‘De kandidatenmatches, die in de Tartarenhoofdstad Kazan worden gehouden, begonnen al meteen met een paar verrassingen. In de eerste ronde vlogen drie van de vier favorieten eruit, terwijl de vierde met de schrik vrijkwam.

Zo mocht Kramnik zijn handen dichtknijpen dat hij tegen de jongere rRadjabov toch nog overeind bleef. Na vier reguliere partijen stond het gelijk en moest er worden verlengd met rapidpartijen. Maar ook in die rapidpartijen viel geen beslissing en toen zat er voor de heren niets anders op om te gaan vluggeren.

Dat vluggeren gaat per paar. In het eerste partijtje kwm Radjabov voor en kwam Kramnik voor de lastige taak om toch nog een verlenging af te dwingen. Aanvankelijk leek niets erop dat het Kramnik zou lukken. Er kwam een toreneindspel met ongelijke lopers op het bord, dat er potje remise uitzag.

Toen gebeurde er iets vervelends. Met ieder nog zo’n vijftien seconden bedenktijd viel de klok uit. Consternatie, verbazing, verbijstering. ‘

Hij behandelt de partijen Topalov – Kamsky, Mamedyarov – Gelfand en Aronian – Grisjoek.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5478 voor beginners en B5478 voor gevorderden.

A5478 Wit aan zet , hoogste tijd voor??
B5478 Zwart aan zet , hoe wint hij?

Gert Ligterink, 13 mei 2011

Zijn e-column´Ulf’ begint met :

Over de titel hadden de auteurs wel wat langer mogen nadenken, maar dat neemt niet weg dat het door Jürgen Kaufeld en Guido Kern geschreven boek Grandmaster Chess Strategy de laatste weken een aangename metgezel is geworden. `Wat amateurs kunnen leren van Ulf Anderssons positionele meesterwerken’ is de aanbeveling in de subtitel. Deze amateur heeft niet de illusie dat hij nog iets kan leren. Maar genoten heeft hij zeker.

Het is opvallend dat de auteurs meteen ter zaken komen met `Het spelen tegen twee zwaktes.’ Aan een biografie van Andersson hebben ze zich niet gewaagd. Ze volstaan met de vermelding van zijn geboortedatum en een lijst van zijn beste toernooiresultaten. Ik kan mij voorstellen dat lezers die Andersson slechts kennen als een naam uit het verleden meer willen weten.

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.