Wat zien ik?

klik hier voor overzicht publicaties
klik hier voor verloting

Nieuwe serie over schaken en schilderkunst

Rijke historie

Het schaakspel , met een rijke historie, herbergt zoveel moois in zich. We kunnen genieten van mooie partijen en mooie stellingen. We componeren schaakproblemen en eindspelstudies en er ontstaat verwondering en verbazing bij het oplossen hiervan. Hierover is al veel gepubliceerd op onze site.

Beeld, verbeelding en symboliek

De schaakschilderkunst krijgt nog te weinig aandacht en we willen trachten hierin enige verandering aan te brengen. Er is zoveel moois om nog eens te laten zien en om er over te verhalen.

Het beeld en de verbeelding spelen niet alleen een belangrijke rol in het schaken, maar ook in de kunst in het algemeen en in de schilderkunst in het bijzonder. En als de schaakkunst en de schilderkunst elkaar ontmoeten dan is het dubbel feest. Je kunt op verschillende manieren naar een schaakstelling kijken maar ook naar een (schaak)schilderij. Wat had de schaker en de kunstenaar voor ogen bij zijn creatie? Hoe komt dit over op de omstanders, de verzamelaars en de liefhebbers?

De een ziet een jonge vrouw en de ander een oude, beiden hebben gelijk!

Naast verbeelding speelt ook de symboliek van het schaakspel een rol: de romantiek en de liefde, de oorlog en de dood, de politiek en de besluitvorming etc. In alle kunststromingen van de afgelopen eeuwen is schaken een bron van inspiratie geweest.

Ontdekkingsreis en zoektocht

Velen hebben reeds toegezegd om in een of andere vorm aan deze serie mee te werken. Schaakjournalisten, schrijvers, kunstenaars, vertegenwoordigers uit de kunsthandel en de museumwereld e.a. We willen veel nieuw materiaal publiceren, maar we zullen ook bestaande artikelen herplaatsen. Soms missen we nog informatie en vragen onze bezoekers om hulp. Iedereen die een bijdrage wil leveren is welkom. Schaaksite.nl is een site voor en door schaakliefhebbers!

Niet alleen komen de mooiste schaakschilderijen langs van de afgelopen 500 jaar maar ook vele eigentijdse meesterwerken.

Uit onze serie zal blijken dat schaken niet alleen een koninklijk spel en meesterlijke sport is maar ook een belangrijke bron voor kunstzinnige creaties.

Virtueel museum

In de loop van de serie willen we nagaan of we een virtueel museum zouden kunnen starten te beginnen met de afdeling schaakschilderkunst. Er is zoveel moois te beleven en als we dit in zo’n museum met elkaar zouden kunnen delen dan zou dat fantastisch zijn. Iedereen die denkt hieraan een bijdrage te kunnen leveren is welkom.

Als je goed kijkt zie je zoveel meer!

Kijk bijvoorbeeld eens naar de ontwikkelingen bij het Google Art Project Tot in het kleinste detail zijn schilderijen thuis en onderweg te bekijken alsof je in een museum met je neus pal op het schilderij staat.

iPad en andere tablets, iPad Arts is hot!

Het ligt in de bedoeling dat we tot eind 2011 wekelijks een artikel publiceren. In de loop van het project willen we bezien of we de serie beschikbaar kunnen stellen op de iPad en andere tablets.

Het virtuele museum zou hiervoor ook een mooie toepassing kunnen worden.

Er zijn zelfs apps beschikbaar om zelf kunst te maken op de iPad. iPad Art is de nieuwe trend! Kijk maar eens naar onderstaande video over ‘vingerschilderen’.

Driedimensionaal

De technologische ontwikkelingen staan niet stil. Actueel is nu de driedimensionale technologie. We zijn benieuwd wat dit kan betekenen voor het tonen van onze prachtige schaakschilderkunst. In musea zijn kaarten verkrijgbaar waarop schilderijen in 3-D te zien zijn. In de fotografie- en de filmwereld is 3-D in opkomst. Een nieuwe revolutie in de netvlieskunst dient zich aan.

Verloting van boeken over schaakschilderkunst

We leggen ook een verbinding tussen onze periodieke boekenverloting en deze serie. Daarom zullen we dit jaar ook een aantal kunstboeken verloten met een fraaie bijpassende boekenlegger.

Voorlopig staan op het programma het prachtige boek van Leo Diepstraten , Spel uit de kunst in de kunst, het boekje van de (schaak)schilder Tjerk Zijlstra, Prenten van de Os en Meesterzetten, een uitgave van Kunsthandel Simonis & Buunk te Ede. Later dit jaar wordt de lijst mogelijk nog uitgebreid met andere kunstboeken.

Reageren?

Reacties kunnen gestuurd worden naar : .

Publicaties in deze serie:

01. Schaken en de schilderkunst, Alina L’Ami, bewerking en vertaling Teun Koorevaar.

02. Koninginnen van de schaak- en schilderkunst, Teun Koorevaar

Banner boven de artikelen

De banner is een uitsnede van een schilderij van Caroline Alexia Schǿnheyder van Deurs, een Deense schilderes. Dit schilderij komt ook in de serie voor. Met dank aan Kunsthandel Simonis & Buunk te Ede.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.