Meesterzet in de Nederlandse schaakhistorie

PERSBERICHT

Mathieu en Ine Kloprogge presenteren op 11 juni 2011 boek ‘Het schaakspel in Nederland’

‘Het schaakspel in Nederland’

door Mathieu en Ine Kloprogge

hardcover | 218 pp. | € 56,45 | isbn 978-90-816981-1-5 | Hilversum, 2011

HILVERSUM/EDE – Over de schaaksport is veel geschreven. Gerenommeerde bibliotheken wereldwijd bezitten de beroemdste boeken over schaken. Een overzicht van de Nederlandse schaakgeschiedenis ontbreekt tot op heden. Op 11 juni 2011 verandert dit: Mathieu en Ine Kloprogge, collectioneurs en kenners van het schaakspel, publiceren een boek waarin zij de achterliggende geschiedenis behandelen van het Nederlandse schaakspel. Aan bod komt de ontwikkeling van het spel en de komst en verspreiding in Nederland. Het boek toont een overzicht van een groot aantal bijzondere schaakspellen en schaakstukken van Nederlandse herkomst uit musea en privé verzamelingen. De boekpresentatie vindt plaats op 11 juni 2011 in het 18e eeuwse Fischer Huis van Simonis & Buunk in Ede, te midden van een collectie antieke schaakspellen en schilderijen met schaakvoorstellingen. Als stille ‘achtergrondmuziek’ wordt door de sterkste schakers uit Ede een ‘elfkamp rapidschaak’ gehouden met de mooiste schaakstukken uit de collectie. Jaarlijks wordt hier het ‘Bobby Fischer Schaakfeest’ gehouden.

Het schaakspel per eeuw

Na een zoekactie van vier jaar is het de schrijvers gelukt een aantal in de literatuur nog niet bekende Nederlandse schaakbodemvondsten op te sporen. Voor het eerst zijn afbeeldingen hiervan gepubliceerd in het te verschijnen boek. Na een uiteenzetting over de oorsprong en de ontwikkeling in de Middeleeuwen, toont en bespreekt het boek de spellen vanaf de 16e eeuw per centennium. Iedere eeuw start met een inleiding waarin de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen worden beschreven die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling en verspreiding van het spel. Dat het schaakspel ook in de 20e eeuw nog een dankbare inspiratiebron is voor Nederlandse en buitenlandse kunstenaars wordt getoond in de bespreking van de afgelopen 100 jaar. Het boek bevat tevens een CD met detailopnamen van de getoonde schaakfiguren.

Schrijversechtpaar Kloprogge

Het echtpaar Kloprogge verzamelt sinds geruime tijd schaakspellen, afkomstig uit diverse landen in de wereld. De collectioneurs zijn niet alleen gefascineerd door het schaakspel, maar vooral ook door het vernuft en de technische en artistieke vaardigheden van de makers en ontwerpers. Enkele jaren geleden werden Mathieu en Christine Kloprogge benaderd met de idee een boek te schrijven over de verschillende schaakspellen binnen een historische context. Het resultaat is het in 2007 verschenen Engelstalige boek ‘Chessmen Art and History’. De Volkskrant schreef hierover: Het mooie van schaken is de magie waarmee het spel omgeven is. (…) Het echtpaar Mathieu en Ine Kloprogge begrijpt die magie ook. (16 november 2007)

De boekpresentatie vindt plaats op 11 juni 2011 bij Simonis & Buunk, Fischerhuis, Ede. Aanvang 14:00 uur. De eerste exemplaren worden uitgereikt aan schaakicoon Hans Böhm en Eddy Schuyer, oud-politicus en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

Tot zover het persbericht.

Anish Giri

Vorig jaar won Anish Giri het Sigeman schaaktoernooi in Malmö en wil dit jaar zijn titel verdedigen. Daarom kan hij helaas niet aanwezig zijn op het schaakfeestje in Ede.

Kunsthandel Simonis & Buunk ondersteunt Anish Giri. Dit wordt hieronder treffend in beeld gebracht door Frank Buunk.

 

‘Toen, in 1956, werd er nog gebeden voor het schaken ..….’

 

 

‘Dit buitengewoon kleurrijke schilderij kocht ik pas in Engeland; deze voorstelling is het herkenbare beeld voor de support en ondersteuning van Simonis & Buunk aan Anish Giri.

Anish Giri (16) is al enkele jaren de sterkste junior schaker (t/m 16 jaar) van de wereld, een Russische schaakgrootmeester die Nederland representeert, en nu ook Simonis & Buunk.

Hij staat momenteel op de 47ste plaats van de algemene wereldranglijst; Anish zal dit jaar wel de Fide-rating 2700 grens passeren.

Van 9-13 juni speelt ‘ons schaakwonder’ in het Sigemantoernooi in Malmö; vandaar is hij helaas niet in de gelegenheid om 11 juni aanwezig te zijn.

Kijk ook eens op www.anishgiri.nl, een fantastisch informatieve site.’

Schaken en schilderkunst

Op onze site wordt wekelijks een artikel gepubliceerd over Schaken en Schilderkunst. Deze uitgebreide serie wordt ondersteund met de verloting van enkele schaakkunstboeken.

Natuurlijk mag het boek van Ine en Mathieu Kloprogge niet in onze verloting ontbreken!

Op onze site zal de komende weken aandacht worden besteed aan dit prachtige boek. Meer informatie over het boek is hier te vinden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.