Schaak Challenge met Hans Böhm

Bij de Schaak Challenge, de poging om zo veel mogelijk kinderen in één middag schaken te leren, die op 22 juni in SintLucas wordt gehouden, treedt niemand minder dan Hans Böhm op als presentator. Veel niet-schakers zullen Böhm nog kennen als medewerker aan het satirische KRO-consumentenprogramma Ook dat nog! (1989-2004). Daarnaast heeft Böhm grote bekendheid als schaakpromotor. Zijn motto: schaken is goed voor kinderen, het leert hen logisch te redeneren en onder tijdsdruk doordachte beslissingen te nemen.

Sinds enkele jaren treedt Hans Böhm op als ambassadeur voor het Schoolschaakproject van de KNSB. De opzet is zo veel mogelijk scholieren voor de schaaksport te interesseren. Hij slaagde erin Slim.nl bij het project te betrekken, een uitgeverij, waar scholen en scholieren, tegen zeer gunstige tarieven reguliere computerprogramma’s en educatieve software kunnen aanschaffen. ICT en schaken is een fantastische combinatie. Max Euwe was niet alleen de enige Nederlandse wereldkampioen schaken, hij was ook de eerste professor in de informatica. Schaken bleek een ideaal onderwerp voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Tegenwoordig zitten op praktisch iedere computer schaakprogramma’s. Voor kinderen is schaken daardoor een ideale game geworden om computervaardigheden te oefenen. Belangrijk onderwerp van de Schaak Challenge is dan ook internetschaak.

In de schaakwereld wordt Böhm al sinds jaar en dag Mr. Chess genoemd. Dat is geen wonder. Zodra er op schaakgebied iets op de televisie te melden is, komt Hans Böhm in beeld. Hij interviewt de wereldtoppers voor Studio Sport, verschijnt bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel en presenteerde in het verleden diverse schaakcursussen voor Teleac. Ook in het verenigingsleven is hij overal actief. Zijn lezingen en simultaans trekken overal een groot publiek en dat is geen wonder: Böhm heeft altijd iets opmerkelijks te vertellen. Zijn decennialange inspanningen voor de schaaksport leverden hem in januari van dit jaar bij de opening van het Tata Steel-toernooi zelfs een Koninklijke Onderscheiding op.

Uiteraard kijken de organisatoren van de Boxtelse Schaak Challenge er naar uit hoe Böhm op 22 juni zijn veelzijdigheid zal uitleven. Hij praat de programmaonderdelen aan elkaar, interviewt de piepjonge grootmeester Anish Giri, speelt simultaan en vertelt ouders en begeleiders uitgebreid over het belang van de schaaksport voor de jeugd.

Lees verder …

Meer informatie over het Houtje Hoofd Helder Open vind je hier.

De laatste informatie over het NK staat hier!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.