Oorlog op het schaakbord

De voorzitter van onze Wereldschaakbond (FIDE), Kirsan Ilyumzhinov, is weer eens in het nieuws. Op zijn reis door Afrika heeft hij zijn vriend dictator kolonel Kadhafi bezocht en hij heeft met hem een partijtje schaak gespeeld. Fire on Board. Niet ver van de plek waar zij schaakten werd er gevochten door opstandelingen en waren er NAVO-aanvallen. De Libische staatstelevisie heeft van de schaakpartij beelden uitgezonden.

Klik hier om deze beelden te bekijken. Bron: Reuters

Kadhafi vertelde Ilyumzhinov dat hij niet van plan was het land te verlaten. Ook zal hij geen afstand doen van functies, doodgewoon omdat hij die niet heeft. ‘Ik ben geen keizer, koning of president’ zei hij tegen Ilyumzhinov.

Ilyumzhinov condoleerde Kadhafi met het verlies van zijn zoon en kleinkinderen en Kadhafi liet hem het huis zien waarop vijf bommen terecht waren gekomen en waardoor enkele familieleden omkwamen.

maandag 13 juni 2011

Het Russiche Persbureau Interfax meldde ook nog dat Ilyumzhinov schaak speelde tegen de oudste zoon van Kadhafi, Muhammad, en dat ze de Siciliaanse opening speelden.

De ontmoeting duurde ongeveer twee uur en het Persbureau meldde expliciet dat Ilyumzhinov Libië bezocht in zijn hoedanigheid als President van de FIDE.

Rusland had aangeboden in het conflict te willen bemiddelen. Mikhail Margelov, de Russische afgezant voor Afrika, heeft onlangs met de rebellen gesproken en is nu op weg naar Tripoli. Hij wacht verder de orders van het Kremlin af.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.