HDC Media schaakrubriek 23 juli 2011

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Strijdlustige Tiviakov wint in Leiden

Een van de meest succesvolle Nederlandse schakers van het afgelopen jaar is Sergei Tiviakov. Dat is een opmerkelijke constatering. Begin 2010 stond hij nog op de 62e plaats op de wereldranglijst, nu staat hij niet meer in de tophonderd. Toch won hij in die tijd nogal wat toernooien. Een jaar geleden won Tiviakov samen met Predrag Nikolic het Leiden Chess Tournament. Daarna won hij toernooien in Noorwegen, Colombia, nog een keer Noorwegen en Iran en werd tweede in Rusland en Angola. Vorige week won hij opnieuw in Leiden, maar nu ongedeeld. Dat zijn rating zo gedaald is betekent dus dat hij tussendoor ook slechte resultaten heeft geboekt, maar ook dat hij veel speelt in toernooien waarin hij veruit de sterkste deelnemer is, zodat er niet veel ratingwinst te boeken is. De genoemde landen zijn niet allemaal landen waar op hoog niveau geschaakt wordt, maar Tiviakov reist graag. Hij is afgestudeerd als landbouweconoom en vindt het leuk om veel van de wereld te zien.

Het Leiden Chess Tournament vierde zijn eerste lustrum en was met acht grootmeesters sterker bezet dan ooit. Tiviakov, Nikolic en de Brit David Howell waren op papier vrijwel even sterk, Erik van den Doel was de gevaarlijkste outsider. Na vijf ronden stond Howell met slechts een half verliespunt bovenaan, samen met Deepan Chakkravathy uit India. Twee ronden later stonden Nikolic en Howell bovenaan met één verliespunt en toen Howell in de achtste ronde van Tiviakov verloor, leek Nikolic recht op de toernooiwinst af te stevenen. Tiviakov versloeg in de slotronde echter ook de degelijke Nikolic en eindigde op een score van zes overwinningen en drie remises.

Voor de Groninger is deze toernooizege in eigen land van groot belang. Het is weliswaar zijn zoveelste, hij won ook al de traditionele toernooien in Groningen, Dieren, Vlissingen, Amsterdam en Hoogeveen, maar toen hij in 2009 wegliep uit het Nederlands kampioenschap zakte zijn populariteit tot een dieptepunt. Bovendien heeft Tiviakov de reputatie een saaie schaker te zijn die veel remises speelt. Tegen zwakkere schakers kan hij echter uitzonderlijk hoge scores halen en in Leiden toonde hij zich ook tegen zijn gelijken een enorme vechtjas. Hopelijk levert deze fraaie toernooizege hem weer wat uitnodigingen in Nederland op. Hoewel? Ach nee, waarom zou de globetrotter dat eigenlijk willen?

Predrag Nikolic stond na acht partijen op zeven punten. De Bosniër (die in Oegstgeest woont) werd vorig jaar vijftig, maar is nog altijd heel effectief tegen iets zwakkere tegenstanders. De volgende partij was een van de leukste van het toernooi.

Nikolic-Chytilek

1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pf3 Lg7 4.g3 c5 5.d6 b5 6.Lg2

Het Wolgagambiet (6.cxb5 a6) is redelijk betrouwbaar voor zwart. Nikolic is, volgens Herman Grooten op Schaaksite.nl, een speler die altijd controle over de stelling heeft. Die controle geeft hij niet uit handen voor een pion.

6…bxc4 7.Pe5 Lb7 8.0-0 0-0 9.Pc3 d6 10.Pxc4

Dit is in het Wolgagambiet, aangenomen of geweigerd, altijd een mooi veld voor het paard.

10…Pbd7 11.a4 Tb8 12.Te1 Pe8 13.Dc2 La6 14.Pa3 Pc7 15.Tb1 Pb6 16.e4 e6 17.b3 exd5 18.exd5 Lc8

Zwart kan met 18…Lxc3 19.Dxc3 Pbxd5 een pion winnen, maar heeft dan een lelijk gat op de koningsvleugel. Omdat Chytilek het even later toch doet, zullen we zien waartoe dat kan leiden.

19.Lb2 Lf5 20.Le4 Lxe4 21.Pxe4 Pbxd5 22.Lxg7 Kxg7 23.Pc4

Zwart had de pion beter bij de eerste gelegenheid kunnen nemen. Nu wint wit namelijk meteen een pion terug, omdat 23…Pe8 24.Tbd1 geen optie is voor zwart.

23…Pe6 24.Pcxd6 Pd4

25.Dxc5

Een kwaliteitsoffer met als rechtvaardiging het zwarte gat op de koningsvleugel. Bovendien leiden andere damezetten tot een prima stelling voor zwart. Dit zal dus zijn wat Chytilek in de partij over het hoofd heeft gezien.

25…Pf3+ 26.Kf1 Pxe1 27.Dxd5 Pc2 28.Tc1 Pb4 29.Dd4+

Het zwarte paard is ontsnapt, maar zijn koning heeft nu geen verdedigers meer. Na 29…f6 30.Dxa7+ Kh8 31.Tc7 is het meteen uit en na 29…Kg8 30.Pf6+ Kh8 31.Tc7 Dxc7 32.Pd5+ f6 33.Pxc7 heeft zwart niet genoeg compensatie voor de dame.

29…Kh6

En dat kan het ook niet zijn.

30.Pf6 g5

Lijkt raar, maar wit dreigde De5 of Tc5 gevolgd door Pg4 mat. De rest gaat voor wit bijna vanzelf.

31.h4 Da5 32.Tc5 Da6+ 33.Kg1 Dd3 34.Pg4+

Zwart geeft het op.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.